La Generalitat dóna suport a les tamborades per a que siguen declarades patrimoni de la humanitat per la Unesco

Tamborada de l'Alcora
AYUNTAMIENTO ALCORA
Actualizado: jueves, 17 abril 2014 18:31

VALÈNCIA, 17 Abr. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Cultura està treballant per a que la Unesco declare com patrimoni immaterial la tradició de la tamborada als municipis valencians d'Alzira i l'Alcora.

En este sentit, el departament de Campanar recorda que, després d'un llarg procés de selecció i un ardu treball en equip de totes les parts implicades, la candidatura 'Tamborades: rituals de tocs de tambor', serà avaluada per la UNESCO en la seua Assemblea General el mes de novembre vinent.

Esta candidatura va ser impulsada per la Junta de Castella-la Manxa i a ella es van sumar les comunitats autònomes d'Andalusia, Aragó, Múrcia i la Comunitat Valenciana, unint així les tamborades de 17 localitats espanyoles.

Cap recordar que tant la Tamborada d'Alzira com la Trencà de l'Hora de l'Alcora se celebren al llarg la Setmana Santa. En concret, la Trencà de l'Hora ha tingut lloc hui en l'Alcora i la tamborada d'Alzira tindrà lloc al llarg de cada dia festiu durant les processons.

La directora general de Cultura, Marta Alonso, ha assistit hui a la Trencà de l'Hora, per a mostrar el suport de la Generalitat a esta tradició. Per part seua, la consellera de Cultura, María José Català ha assegurat que la Tamborada "reunix tots els requisits que segons la UNESCO identifiquen al patrimoni immaterial".

"Són una pràctica festiva en què els coneixements i tècniques es transmeten de generació en generació i infonen un sentiment d'identitat i continuïtat que contribuïx a promoure el respecte per la diversitat cultural i la creativitat humana", ha explicat.

La Generalitat, com a encarregada de tirar endavant l'esmentada candidatura amb el suport dels ajuntaments d'Alzira i L'Alcora, així com de les Juntes de Confraries i Germandats de les dos localitats, "està vetllant per la projecció internacional i la protecció d'estes tradicions culturals de gran valor etnològic i històric", ha afirmat.

La Trencà de l'Hora i la Setmana Santa Alzirenya

En el pòrtic de la Setmana Santa Alzirenya, dins de la Quaresma, se celebra la Tamborada, en origen integrada en els actes generals de la Setmana Santa i que, amb el temps, s'ha fet mereixedora d'un reconeixement que l'ha convertida en un element amb identitat pròpia reflex del dinamisme i puixança d'esta manifestació de la religiositat popular.

La Setmana Santa de L'Alcora té el seu origen al segle XVI, quan el Venerable Juan Bautista Beltrán va fundar en 1576 la Confraria del Dolç Nom i Puríssima Sang de Jesús.

Des d'este moment, la tradició alcorina per la Setmana Santa no ha fet més que créixer, i fruit d'esta devoció es va crear fa ja més de 70 anys el primer grup de tambors i cornetes de la població.

La Trencà de l'Hora de L'Alcora és un acte únic i pioner en tota la Comunitat Valenciana. En ella, després del cop sec del primer bombo, milers de tambors i bombos trenquen el silenci del migdia de Divendres Sant, expressant amb el seu so el sofriment i el dolor de Crist en la seua agonia.

Les Tamborades unixen en si nombrosos valors culturals i etnològics, des de la creació d'un espai sonor identitari i singular, fins al foment i conservació de l'artesania local per mitjà de la confecció dels instruments i la indumentària, diferents en cadascuna de les localitats en què se celebren tamborades.

A més, és important el valor democràtic d'estos actes, ja que l'única senya de distinció entre els participants és el seu virtuosisme en la percussió, el que fomenta els valors d'igualtat i respecte.

UN RECONEIXEMENT AL PATRIMONI IMMATERIAL

En este sentit, la consellera d'Educació, Cultura i Esport, María José Català, ha assegurat que la singularitat de les nostres tradicions "ha merescut el reconeixement per part de la UNESCO de tres elements patrimonials de la Comunitat Valenciana".

Es tracta del Misteri d'Elx, el Tribunal de les Aigües De la Vega de València i la Festa de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí, que han sigutt inscrits a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO, exemple de la "riquesa cultural" de la Comunitat.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià