La Generalitat recorrerà les noves anul·lacions al decret que prioritza el valencià i recorda que no són ferms

Façana del TSJCV
Europa Press - Archivo
Actualizado: viernes, 20 julio 2018 18:52

VALÈNCIA, 20 Jul. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat Valenciana recorrerà les setnències en les quals el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat (TSJCV) declara nuls altres dos articles del Decret 6/2017 que regula l'ús del castellà i del valencià en l'administració pública autonòmica, després de l'anul·lació parcial d'11 articles i una disposició final, encara que recorda que "les noves sentències tampoc són fermes".

Així ho han anunciat fonts del Govern valencià després de conéixer-se les sentències notificades aquest divendres a les parts, en les quals la Secció Quarta de la Sala contenciosa administrativa veu contraris a dret l'article 4 del decret, que considera el valencià "llengua destacada" sobre el castellà, i el 22, que regula la llengua en la qual es redactaran els escrits públics redactats per l'administració.

"Les noves sentències tampoc són fermes. Per tant, recorrerem per a defendre el dret de les valencianes i els valencians a ser atesos en l'administració en la llengua que escullen, siga valencià o castellà", subratllen des del Consell.

Amb la resolució, els magistrats de la sala estimen parcialment els recursos de l'Advocacia de l'Estat, el sindicat CSI·F i l'Asociación para la Defensa del Castellano, a més de ratificar la nul·litat dels 11 articles acordada en la primera sentència que es va donar a conéixer dimecres passat.

La sentència subratlla que "el reglamentador (la Generalitat) cuida ometre el terme preferent, que sap inconstitucional i ho substitueix per l'adjectiu destacada, però amb pràcticament el mateix resultat". L'objectiu, segons el parer dels magistrats, és "esquivar la declaració d'inconstitucionalitat de la preferència, però es fa només de forma aparent". També argumenten que la qualificació de 'llengua destacada' "passa per damunt la singularitat del bilingüisme a la Comunitat Valenciana".

El tribunal també anul·la l'article 22 del decret, que establia que les escriptures que atorgue la Generalitat haurien de fer-se necessàriament en valencià, i remarca que "no és que ometa preveure l'obligació legal de traducció al castellà els documents que hagen de fer efecte fora del territori de la comunitat autònoma".

Al marge de les anul·lacions dels dos articles, la sala desestima la pretensió de CSI·F, que demanava la nul·litat íntegra del decret per no haver-se negociat amb les centrals sindicals, en considerar que la tramitació va ser respectuosa amb la llei i que la negociació amb els sindicats no és un requisit legal previ a l'aprovació del decret.

D'altra banda, la Secció Quarta també rebutja anul·lar l'article 13, que estableix que els impresos i formularis han de redactar-se de forma bilingüe, amb el valencià en primer lloc i de forma destacada, en veure la mesura "proporcionada i conseqüent amb l'article 6.5 de l'Estatut d'Autonomia".

LA SALA JA VA ANUL·LAR 11 ARTICLES

En eixa primera resolució, el tribunal va declarar nuls 11 articles i una disposició final que donaven un ús destacat al valencià sobre el castellà en aspectes com les notificacions en tràmits administratius, la retolació d'edificis i dependències públiques, la comunicació entre empleats públics i ciutadans, les publicacions i publicitat institucional i els contractes amb proveïdors, així com en la retolació de carreteres, camins i dependències i servicis d'interés públic que depenen d'entitats locals.

En les sentències notificades aquest divendres, la sala reprodueix, en essència, els arguments utilitzats en la primera resolució per a anul·lar 11 articles i la disposició final.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià