El Govern espanyol té "la consciència molt tranquil·la" amb l'acolliment de refugiats encara que no està "satisfet"

Arribada de refugiats
MINISTERI D'INTERIOR
Publicado 26/9/2017 19:05:31CET

MADRID, 26 Sep. (EUROPA PRESS) -

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha reconegut que no estan "satisfets" amb l'acolliment de refugiats encara que ha assegurat que tenen "la consciència molt tranquil·la" perquè si no han reubicat tots els que van pactar ha sigut "per causes alienes al Govern d'Espanya".

"Satisfet no està el Govern però li puc garantir que ha engegat tots els mecanismes de la UE en el seu conjunt que havia previstos perquè es poguera resituar i reassentar a totes les persones i haver complit el nostre compromís, però per causes alienes al Govern d'Espanya ha sigut impossible complir-ho", ha subratllat este dimarts al Ple del Senat, data en la qual caduca el programa europeu per a repartir entre els estats de la UE a 160.000 refugiats.

En resposta a una pregunta del senador del PSOE Jesús Martín Rodríguez coincidint amb la finalitat del termini per a l'acolliment de refugiats este dimarts, el ministre ha assegurat que en el Govern tenen "la consciència molt tranquil·la".

El senador socialista ha comparat l'actuació d'Espanya amb l'estructura argumental d'una tragèdia grega per a denunciar que l'Executiu "no ha complit" amb "un compromís al qual li ha posat normes per a justificar hui vergonyosament haver complit solament un deu per cent".

Si bé, el ministre ha intentat "traure de la seua confusió" al senador del PSOE perquè, segons ha defès, el Govern "en matèria de reassentament ha complit al cent per cent" i en reubicacions "ha fet tots els esforços" per a acollir tots els refugiats compromesos. "Però no depèn solament de nosaltres --ha precisat--, sinó de tots els mecanismes establits per la UE".

En concret, ha atribuït l'incompliment en reubicació als "diferents procediments", al fet que "baixaren" la xifra de persones reubicables després de l'Acord UE-Turquia i al fet que no hi ha refugiats "que complisquen els requisits".

"Quan es va comprometre Espanya als 15.888 resituats es deia que hi havia 160.000 persones; després del pacte de Turquia van baixar a 90.000 i ara, transcorreguts dos anys, acabem de rebre una comunicació des de Grècia on ens diuen que ens agraeixen la insistència però que en estos moments no hi ha persones que complisquen els requisits", ha precisat.

A més, ha destacat que el comissari Dimitris Avramopoulos ha "agraït" a Espanya "els esforços per seguir avançant després dels últims 500 compromesos per resituar en els últims tres mesos". "I seguim esperant que ens manen", ha subratllat, alhora que ha demanat que "no es jugue amb la tragèdia de les migracions".

colaboracio