Jutge manté la causa contra tres exconsellers que van contractar amb Orange en veure irregularitats rellevants

Actualizado: lunes, 24 noviembre 2014 17:38

VALÈNCIA, 24 Nov. (EUROPA PRESS) -

El jutge instructor del 'cas Gürtel' en el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha rebutjat sobreseure la causa contra tres exconsellers --Alicia de Miguel, Luis Rosado i Manuel Cervera-- i exalts càrrecs del Govern valencià que van adjudicar diferents contractes a empreses del Grup Correa, majoritàriament a Orange Market S.L.

Així consta en una sentència, de 155 pàgines, en què el jutge rebutja els recursos de reforma dels 27 processats en la peça 5 del 'cas Gürtel' i en què recalca que existixen indicis "sòlids" i irregularitats "molt rellevants" contra tots els recurrents, segons ha pogut saber Europa Press. En canvi, sí estima parcialment el recurs de l'administradora de diverses empreses de la trama, Felisa Jordà, en el sentit d'arxivar el seu processament sol respecte a la contractació del X Aniversari de Castelló Cultural de l'any 2007.

Així, el magistrat manté processats en aquesta peça a un total de 27 persones: a l'exdiputat popular David Serra; a Alicia de Miguel; Luis Rosado; Manuel Cervera; a la qual fora directora general de Promoció Institucional Dora Ibars; a l'exdirectora general del Llibre Silvia Caballer i a l'exdirector de Castelló Cultural Vicente Farnós; a l'exsecretari autonòmic de Família i Solidaritat Enrique Navarro; a l'exdirectora de l'Institut d'Avaluació i Qualitat Educativa i exsecretària autonòmica d'Educació, María Auxiliadora Hernández; i a la gerent de la Fundació Llum de les Imatges, Carmen díaz.

Al costat d'ells, figuren com processats la que fora gerent de la Societat Gestora per a la Imatge Estratègica i Promocional de la Comunitat Valenciana Arantxa Vallés; l'exdirector d'Assistència Sanitària Rafael Peset, i Pau Aviñó, qui va ocupar un càrrec de la Conselleria de Sanitat.

També s'asseuran en el banc dels acusats Enrique Bort, excap de gabinet tècnic de la Societat per a la Seguretat i Promoció Industrial Valenciana (Sepiva); Inmaculada García Pardo, directora general de l'Entitat d'Infraestructures de la Generalitat (EIGE); Paula de Cubas, exassessora de premsa de diversos departaments de la Generalitat; José María Vidal, qui va ocupar diferents càrrecs en l'Administració i també va treballar per a Orange Market; Joaquín Fernando Tomás Font de Mora, exassessor jurídic de Vaersa; Pàtria Callaghan, cap de secció de l'Àrea de Qualitat Ambiental de la Conselleria de Territori; l'excap d'àrea en Vaersa Antonio Santo Juan; i el llavors director general de Vaersa, Juan Miguel Bellver.

A més, es manté processada a la cúpula de Gürtel, entre els quals hi ha, Francisco Correa, Cándido Herrero, Pablo Crespo, Álvaro Pérez, conegut com 'El Bigotes', Felisa Jordà i Mónica Magariños.

Els acusats van interposar un recurs de reposició contra l'ordre de processament i van al·legar, a trets generals, que no existien indicis de delicte contra ells i que s'havia vulnerat el seu dret a la tutela judicial efectiva i el dret a un procés amb totes les garanties per no concedir-se un termini excepcional per a presentar els recursos davant de l'"extensió" de la resolució judicial --relativa al processament--.

FRACCIONAMENT "DISCUTIBLE"

En concret, l'exconsellera Alicia de Miguel va al·legar en el seu recurs que no havia res d'il·legal a contractar amb Orange; que no existia irregularitat que la iniciativa d'alguna contractació partís del Gabinet de la Conselleria; i defensava que l'existència de fraccionament en la contractació era "discutible" i que no podia considerar-se "bastant ni suficient" per a arribar al nivell d'il·legalitat exigit en el delicte de prevaricació.

Sobre això, el jutge assenyala que no pot sostenir-se que els fets no resultin típics, ja que es van vulnerar "intencionalment" els principis de publicitat i lliure concurrència en benefici de la mercantil Orange Market i persones presumptament vinculades a la mateixa.

Alhora, indica que suposat que existiren fraccionaments generalitzats, "la persistència en una il·legalitat no convertix per descomptat a l'acte administratiu en legal". En tot cas --afegix--, "ací, a més, es dóna una plural reiteració en els fraccionaments, una alteració segons diuen els testimonis del que solia fer-se habitualment concorrent una espècie de desapoderament fàctic de les seues funcions doncs solien ocupar-se de la selecció de les empreses excepte en aquestes d'Orange".

De Miguel criticava també en el seu recurs als funcionaris, i sobre ells el jutge afirma que de tota la instrucció ha resultat que estos res van haver de veure en la selecció ni en l'organització ni contractació "que és l'investigat".

Per la seua banda, l'exconseller Cervera va al·legar indefensió i absència d'indicis racionals de criminalitat en les contractacions de l'Hospital Clínic, i sobre això el jutge assenyala que "gran part del cabal acumulatiu indiciari" obtingut en la investigació amb les irregulars contractacions "convergixen al recurrent". "El recurrent va poder --afegix-- decidir per si o acceptar algun tipus d'indicació respecte de la irregular participació d'Álvaro Pérez a l'esdeveniment propiciant o donant lloc a les irregulars contractacions i les seues formes de pagament".

Sobre el recurs de Rosado, el magistrat manté el seu processament d'acord amb el seu càrrec "en unes contractacions amb la imbricació de tan diversos centres de pagament als quals presumptament se'ls va fer intervenir per a evitar la detecció de fraccionaments, centres dependents del mateix que res han negociat ni realment decidit".

Per la seua banda, l'exdiputat David Serra al·ludia en el seu recurs a un problema de competència i de connexió en preguntar on està el relat de com es va produir el concert de voluntats entre tants imputats i quin seria la connexitat. Sobre esta qüestió, el jutge indica que en esta peça s'ha estudiat "la branca valenciana del Grup Correa", amb fets justiciables comesos a València i vinculats bàsicament a l'activitat d'Orange Market. També assenyala que la contractació irregular s'estenia a "nombroses" conselleries.

ALGÚ AMB "CAPACITAT POLÍTICA"

En el recurs de Sant Juan es fa una advertència que no preveuen la resta de processats. En concret, s'indica que cap diligència s'ha practicat per a investigar qui o qui van planificar esta actuació, van ordenar la seua realització, van controlar la seua execució i van garantir que fora d'èxit "significant la implicació de tantes conselleries".

Estima que "sol algú per sobre d'elles --les conselleries-- i amb autoritat sobre els consellers, amb capacitat política i administrativa per a assegurar la seua influència en l'escala funcionarial, era capaç de portar a terme tan coordinada actuació, estimant que a la llum de l'Estatut d'Autonomia, de la Llei del Govern Valencià i del propi sentit comú sol Presidència de la Generalitat té esta capacitat d'influir en els seus subordinats", per la qual cosa el recurrent sol·licitava la recerca dels "autèntics responsables".

El jutge desestima esta petició a l'assenyalar que la mateixa no s'ha requerit en cap moment de la instrucció, i que en tot cas ara "precisaria venir acompanyada de sol·licitud de concretes diligències tendents al seu objecte que, tot i això, no s'indiquen en el recurs".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià