Hernández Mateo té fins al 31 de juliol per a ingressar a la presó

Hernández Mateo, junto a su abogado, a su entrada al TSJCV
Foto: EUROPA PRESS
Actualizado: miércoles, 23 julio 2014 15:18
av2" class="NormalTextoNoticia" itemprop="articleBody">

VALÈNCIA, 23 Jul. (EUROPA PRESS) -

   L'exalcalde de Torrevella (Alacant) i exdiputat del grup 'popular' en les Corts Pedro Ángel Hernández Mateo haurà d'ingressar a la presó el pròxim 31 de juliol com a data límit. Hernández Mateo està condemnat a tres anys de presó pels delictes de falsedat documental i prevaricació en l'adjudicació el 2004 del servici de recollida de residus sòlids urbans de la població.

   L'ex primer edil de Torrevella ha comparegut este dimecres en el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), on ha acudit a les 12.00 hores amb el seu advocat, per a executar la sentència condemnatòria. La sala civil i penal del TSJCV citava Hernández Mateo per a requerir-li el compliment voluntari de la pena privativa imposada i el centre penitenciari d'ingrés.

   A la seua arribada al TSJCV, i després de preguntar-li els periodistes per com es troba, ha respost: "Perfectament". Alhora, inquirit per si estava nerviós, s'ha preguntat "per què" i ha contestat que estava "molt tranquil".

   Després d'eixir, ha eludit les preguntes dels mitjans de comunicació sobre la presó que ha elegit i la data de la seua entrada i, únicament, ha respost que estava "igual" que en entrar.

   La sala civil i penal del TSJCV ha dictat una providència este dimecres en la qual, després de la compareixença d'Hernández Mateo, i atenent a la seua sol·licitud, acorda el seu ingrés voluntari a la presó, que s'efectuarà, com a màxim, el pròxim dia 31 de juliol, i l'autoritza per a que ell mateix es persone al centre penitenciari que ha interessat.

   S'expedirà un manament d'ingrés a la presó, que serà cursat directament al centre penitenciari que ha indicat, per a que quede en qualitat de penat, en compliment de la pena imposada. La institució penitenciària haurà d'informar la sala civil i penal l'ingrés i, per tant, del començament de compliment de la condemna. Contra esta resolució, que s'ha notificat a les parts, pot interposar-se un recurs de súplica en el termini de tres dies.

   El Consell de Ministres va acordar fa poc no concedir l'indult a l'exalcalde 'popular'. La sala penal del Tribunal Suprem va ratificar en octubre la condemna a tres anys de presó a Hernández Mateo, pels delictes de falsedat documental i prevaricació en l'adjudicació el 2004 del servici de recollida de residus sòlids urbans de la població. L'Alt Tribunal rebutjava així el recurs de cassació interposat per l'antic primer edil contra la sentència condemnatòria del TSJCV.    

   L'esmentada resolució li va imposar, a més, una multa total de 10.500 euros, amb una responsabilitat personal subsidiària en cas d'impagament a raó d'un dia de privació de llibertat per cada dos quotes incomplertes--50 euros diaris durant set mesos--, i set anys d'inhabilitació especial per al càrrec de primer edil qualsevol altre de naturalesa electiva a l'àmbit local. L'ex primer edil també haurà d'indemnitzar al consistori torrevellenc en la quantitat de 12.000 euros.

   El Tribunal Suprem va argumentar en la seua sentència que el tribunal valencià "va disposar de proves vàlides i que la seua valoració es va ajustar a la lògica, a les màximes de l'experiència i no ha vulnerat els coneixements científics".    

   Esta resolució del TSJ valencià va considerar al seu torn provat que l'Ajuntament de Torrevella, amb Hernández Mateo al front, va acordar el juliol del 2003 la convocatòria del servici de recollida de residus sòlids, transport a abocador, neteja viària i neteja i manteniment de la costa del terme municipal de Torrevella, "el concurs més important, o un dels més importants, que pretenia portar-se a terme" pel consistori, a causa del seu objecte i transcendència, així com l'import, un total de 97,8 milions d'euros.

   Després, en el procés de selecció de contractista va intervenir com a òrgan d'assistència i proposició la Mesa de Contractació, que es va acordar que estaria presidida pel primer tinent d'alcalde i per cinc vocals, dels quals quatre eren tècnics i un polític. Així, en una de les reunions d'este òrgan, celebrada el 18 de novembre del 2003, i que va estar presidida "contràriament a la pràctica habitual" per l'acusat, es va procedir a la lectura de l'informe emés a l'expedient de contractació.    

   En este sentit, la mesa va acordar sol·licitar diversos informes interns al Departament d'Urbanisme, a Contractació, i a Intervenció, per a estudi i informe econòmic de les ofertes presentades. Finalment, la secretària del consistori va presentar un escrit on va fer constar que "des del punt de vista jurídic este concurs hauria de quedar desert per no haver presentat cap de les mercantils concursants els mínims exigits en el Plec de Condicions".

ALTERACIÓ DE LA MESA DE CONTRACTACIÓ

   En els dies posteriors, Hernández Mateo va afirmar haver realitzat una triple consulta per a adjudicar un contracte de consultoria externa amb el qual fer front als referits i contraris informes interns. La sala del TSJ va apuntar que l'exalcalde, per a facilitar i aconseguir l'aprovació d'esta proposta, va alterar la composició de la mesa acordant-se este mateix dia el seu increment en dos vocals, pertanyents al seu mateix partit, de manera que es va assegurar el vot favorable i va evitar la utilització del vot diriment.    

   També va entendre el TSJ que el 16 d'abril del 2004, la junta de Govern local va aprovar per unanimitat proposar com a adjudicatari les mercantils Necso Entrecanales i Grup Generala de Servicis Integrals, Projectes Mediambientals, Construccions i Obres, i que, una vegada aportada la documentació requerida per les mercantils propostes com a adjudicatàries, i amb dictamen favorable també de la Comissió Informativa Especial de Comptes, Hisenda, Patrimoni, Contractació, Cens i Estadística, de l'Ajuntament, en sessió de 4 de maig del 2004, es va validar per unanimitat la contracta.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià