Hisenda adverteix Junqueras que si no facilita les dades, no podrà pagar les nòmines ni les factures

Publicado 19/9/2017 19:51:05CET

MADRID, 19 Set. (EUROPA PRESS) -

El Ministeri d'Hisenda avisa el vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras, que si no compleix amb l'ordre publicada en el BOE dissabte passat per la qual s'intervenen els comptes catalans, l'Estat no podrà pagar les nòmines dels funcionaris ni les factures relatives a Educació, Sanitat i Servicis Socials.

Fonts d'Hisenda consultades per Europa Press responien així després de les declaracions del vicepresident del Govern català en les quals ha donat per suspesa la intervenció de les finances de la Generalitat per part del Govern central, després que el Tribunal Suprem (TS) haja admès a tràmit el recurs de la Generalitat. Açò, malgrat que el Tribunal Suprem ha deixat clar que l'admissió a tràmit del citat recurs no suspèn la mesura adoptada per l'Executiu de Mariano Rajoy.

Segons Junqueras, l'Estat no pot intervindre els comptes perquè l'admissió a tràmit "té efectes suspensius", encara que este ho negue basant-se en la jurisprudència, i ha anunciat també que es dirigiran a les entitats financeres per via administrativa i notarial.

No obstant açò, Hisenda deixa clar que si la Generalitat no respon les mesures adoptades pel Govern i no facilita les dades per a poder pagar les nòmines i les factures dels servicis fonamentals, els funcionaris no cobraran i tampoc s'atendran la resta dels pagaments.

A més, i davant la insinuació de Junqueras que l'Executiu català podria abonar les nòmines, les fonts consultades han explicat que això resultaria impossible perquè tot es realitzar a través dels bancs i estos estan advertits de com han de procedir. "Qualsevol orde de pagament que se de a un banc contra els comptes de la Generalitat haurà de comptar amb el vistiplau d'Hisenda", han avisat.

Les fonts consultades expliquen que, atés que les ordres de pagament de la Generalitat s'hauran de comprovar en Hisenda, haurien de començar ja a enviar les dades si volen que les nòmines s'abonen a temps.

A més i segons consta en l'Ordre d'Hisenda del passat 15 de setembre, publicada en el BOE el dia 16, és "l'interventor general de la Comunitat Autònoma de Catalunya" qui ha de comunicar, almenys mensualment, les dades al Ministeri d'Hisenda "en els termes establits per este Ministeri".

Així, la interventora de la Generalitat haurà d'entregar "una relació de creditors amb els quals la Comunitat Autònoma té obligacions pendents de pagament per import equivalent al que li correspon en la seua participació en les entrega a compte dels règims de finançament, indicant el capítol i programa pressupostari al que correspon i que necessàriament haurà de ser un dels previstos en els annexos I i II de l'Acord de la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics de 20 de novembre de 2015".

Esta comunicació i els llistats hauran d'anar "firmats" per la interventora general de Catalunya "a través dels mitjans i condicions que establisca el MINHAFP, juntament amb el certificat que esta comunicació compleix el previst" en l'orde del Govern i "no es finança cap activitat no emparada per la llei, ni contrària a les decisions dels tribunals".

Finalment, l'Estat, per mitjà de la Secretaria General del Tesoro i Política Financera, ordenarà els pagaments corresponents a través dels sistemes, procediments i mitjans que establisquen el Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat i el Ministeri d'Hisenda, realitzant-se el pagament al tercer creditor, per compte de la Comunitat Autònoma.

colaboracio