Hisenda controlarà altres 4.500 milions de la Generalitat després de les negativa de Junqueras a complir l'ordre

Cristóbal Montoro en la sesión de control al Gobierno en el Congreso
EUROPA PRESS
Actualizado 20/9/2017 13:05:17 CET

MADRID, 20 Sep. (EUROPA PRESS) -

La decisió adoptada anit pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per la qual acorda la no disponibilitat de crèdit de la Generalitat de Catalunya en la despesa dels servicis no fonamentals d'esta comunitat autònoma afecta uns 4.500 milions d'euros, segons han informat a Europa Press fonts d'Hisenda.

Cristóbal Montoro ha adoptat esta decisió una vegada que havien transcorregut les 48 hores que el Govern va donar a Carles Puigdemont perquè realitzara un acord de no disponibilitat de crèdit d'eixa part del Pressupost que afecta servicis no fonamentals. La decisió, que suposa que la comunitat autònoma no podrà incórrer en més despeses de les previstes, es publicarà matí en el BOE i ha sigut comunicada ja al Govern català.

Esta mesura forma part de l'orde ministerial d'Hisenda anunciada el divendres després del consell de ministres i publicada en el BOE del dissabte 16 de setembre. En ella, el Govern acorda també assumir directament el pagament de les nòmines de la Generalitat i dels servicis fonamentals: Sanitat, Educació i Servicis Socials.

Amb la decisió adoptada anit per Montoro per a controlar els gastos en servicis no fonamentals, el Govern intervé 'de facto' la totalitat dels comptes catalans, ja que l'Executiu de Puigdemont tampoc podrà endeutar-se a curt termini sense l'autorització del Miniserio. Fins ara l'autorització del Govern solament la necessitava per a endeutar-se a llarg termini.

MODEL DE CERTIFICACIÓ ENVIADA A GENERALITAT I BANCS

El Ministeri també va remetre anit a l'Executiu català el model de certificació que ha d'omplir i firmar la Intervenció General de la Generalitat per a poder alliberar els pagaments de les factures i les nòmines, un model que també se'ls ha facilitat a les entitats financeres amb la finalitat de que tinguen tota la informació sobre els requisits per a poder procedir als pagaments.

El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, va insinuar ahir que el Govern català podria pagar les nòmines dels seus funcionaris. No obstant açò, fonts d'Hisenda posaven en dubte que la Generalitat dispose de tanta liquiditat com per a realitzar eixos pagaments perquè és una comunitat autònoma amb moltes competències en comptar amb els Mossos d'Esquadra i la transferència de Presons, per la qual cosa la partida és molt elevada.

colaboracio