Igualtat trasllada a Fiscalia que ha esmenat totes les deficiències detectades en el centre de menors de Bunyol

Mónica Oltra
REMITIDA
Actualizado: viernes, 15 diciembre 2017 12:19

VALÈNCIA, 15 Dic. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha traslladat a la Fiscalia Provincial de València que ja s'han esmenat totes les "deficiències" detectades en el centre de menors de la localitat valenciana de Bunyol, algunes d'elles "abans" de rebre el requeriment a este efecte del ministeri públic.

Les deficiències feien referència tant a la ràtio de professionals per persones residents; a la presència de mediadors interculturals, intèrprets i formació; a la gestió administrativa; a la neteja i higiene de la instal·lació; a la seguretat; a hàbits i pautes de conducta i a les instal·lacions de bugaderia i mobiliari, segons han informat des del departament que dirigeix Mónica Oltra.

La Conselleria d'Igualtat assegura a Fiscalia que el centre està sent objecte d'un control "constant i continu" per part de la Direcció General d'Infància i de la Direcció territorial de València, "amb visites habituals, reunions amb l'equip directiu i educatiu i amb el seguiment de temes pendents".

Així mateix, informa de l'engegada d'una nova metodologia de treball, "amb l'adopció de protocols que regulen la convivència, previnguen situacions de conflicte i establisquen mesures correctores en aquells casos en els quals s'infringisquen les normes".

MENOR HOSPITALITZADA

Sobre el cas de la menor que va resultar greument ferida el passat 2 de novembre --va ser hospitalitzada després de seccionar-se la femoral en caure-li damunt un cristall que havia colpejat--, Igualtat assegura que la Fiscalia de Menors va ser informada dels fets per part de la Policia Local.

"El fet que existira intervenció policial i remissió de l'atestat va ser la raó que es donara per evacuat el tràmit de comunicació des del centre", assenyala este departament, en relació amb el fet que el propi recinte no informara a la Fiscalia directament de l'accident.

REQUERIMENTS DE FISCALIA

Segons es va fer públic el passat 21 de novembre, la Fiscalia de València havia detectat "deficiències" en el centre de menors de Bunyol, després d'una visita a les instal·lacions, i havia sol·licitat a la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives que les esmenara en el termini d'un mes.

La visita es va dur a terme després que el passat mes d'agost es registrara una baralla entre menors residents del centre i joves del municipi que es va saldar amb quatre acollits en la instal·lació arrestats.

Ara, la Conselleria ha traslladat un informe al ministeri públic on li comunica que totes les deficiències s'han esmenat, "algunes fins i tot abans de rebre el requeriment". Sobre la ràtio de professionals per persones residents, Igualtat assegura que el personal que hi ha en este moment "compleix i millora la ràtio establida per la normativa".

Així, es compta amb 24 tècnics o tècniques superiors de gestió en educació social; deu ajudants de residència; dos subalterns o subalternes, cinc vigilants i tres cuiners o cuineres. Amb ells, hi ha una ràtio d'1 educador o educadora per cada 1,67 residents, per davall d'1 per cada 1,80 que hi havia en Monteolivete.

Així mateix, li comunica que les necessitats de personal del centre van ser acordades "per unanimitat" de tots els sindicats. En este punt, i a pesar que la qualificació professional de la plantilla "compleix els requisits establits en la legislació vigent", la Conselleria comparteix el "suggeriment" de Fiscalia d'incorporar nous perfils professionals.

En este sentit, explica que des del passat mes de novembre, i abans del requeriment, es van incorporar nous perfils per a reforçar l'atenció personalitzada en el centre, avaluar i millorar la gestió, la intervenció i acompanyament: 10 auxiliars de control educatiu; tres mediadors o mediadores interculturals i una mitja jornada d'un tècnic o tècnica superior en promoció d'igualtat de gènere.

En relació amb els mediadors interculturals, així com el personal de promoció de la igualtat incorporats al centre, compten amb coneixements d'àrab i urdú. Així mateix, el centre compta amb dos aules educatives, enfront d'una única que existia en Monteolivete.

Sobre la gestió administrativa del centre, s'ha atès a la recomanació feta des de la Sindicatura de Greuges i s'ha contractat un servici de "revisió metodològica, estratègia, anàlisi i auditoria per a reforçar els processos de comunicació interna, clima social i laboral". Amb açò s'ha aconseguit "una millora tant des del punt de vista estratègic com d'organització", assegura Igualtat.

IMPLICACIÓ DELS MENORS EN TASQUES DIÀRIES

En relació amb la neteja i higiene, al novembre va haver-hi un servei de neteja extraordinari del centre, del que s'ha millorat l'equipación i s'ha dotat de les condicions necessàries per a implantar un model d'intervenció "més humà i familiar", que passa per una "major implicació" dels menors en les tasques diàries, "fent-los participar en l'organització de la roba i material de llit i en la condícia de les seues habitacions". Així mateix, se'ls ha donat l'opció de poder personalitzar els seus quarts amb els colors que ells mateixos han triat.

En l'apartat de seguretat, comunica que tots els extintors estan instal·lats i el passat mes d'octubre es va presentar el pla d'autoprotecció visat pel Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de València. A més, s'han realitzat millores en la lampisteria, cuina, pintura, mobiliari i adquisició de material esportiu i s'han instal·lat dos noves llavadores i una assecadora.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià