1-O.- Informe policial acusa Mossos: va haver-hi més 'sís' que 'nos' a 41 centres on diuen que van impedir votar

Trapero acudeix a declarar l'Audiència Nacional
EUROPA PRESS
Actualizado: jueves, 19 octubre 2017 17:02

Esta i altres dades els porta a acusar la policia autonòmica de "maquillar" les dades en "connivència" amb els organitzadors de l'1-O

MADRID, 19 Oct. (EUROPA PRESS) -

Un informe policial sobre el dispositiu desplegat durant el referèndum de l'1 d'octubre a Catalunya contradiu les dades dels Mossos d'Esquadra en comprovar que en 41 dels 99 col·legis en els quals van dir que havien detingut la votació, després la Generalitat de Catalunya va comptabilitzar més sís que persones figuraven censades.

A l'informe, al que ha tingut accés Europa Press, es qüestiona les dades oferides l'11 d'octubre pels Mossos. Este cos va dir que l'1-O va detenir l'activitat de votació a 99 centres i es van confiscar de més de 400 urnes, sumant en esta última dada les actuacions dutes a terme en centres que no es van arribar a obrir. En total, la policia catalana va parlar de 149 centres en els quals es va impedir la votació.

Per contra, l'informe destaca que 50 dels 99 centres de votació on van actuar els Mossos es correspon a localitats amb un únic centre de votació i que, a pesar que van afirmar haver detingut la votació i que per tant no hauria d'haver-hi recompte, després la Generalitat ha donat com a dada oficial que sí ha existit recompte de vots. És més, d'estos 50, en 41 s'ha comptabilitzat més sís que persones figuraven censades.

Després d'estes dades, l'informe --basat en les diligències remeses al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)-- conclou que va haver-hi "connivència" entre la Generalitat catalana i la cúpula dels Mossos per "maquillar" l'actuació de la policia catalana. Argumenta que l'objectiu va ser que la policia catalana poguera sostenir que sí va tancar centres de votació, complint amb l'ordre judicial.

Els organitzadors del referèndum, afegeix esta anàlisi, van poder defensar que havien celebrat una votació i la Prefectura dels Mossos, per la seua banda, "aportar al TSJC unes dades de les seves actuacions a manera de justificació". L'informe diu que va haver-hi "utilització partidista" dels Mossos.

"En cap cas" en l'actuació dels Mossos en els 99 centres es pot deduir, segons esta anàlisi, que hagen impedit que es comptabilitzara per part dels organitzadors del referèndum vots a favor del sí. Entenen, per tant, que l'actuació de la policia autonòmica es va limitar o bé a confiscar una part del material i a deixar una altra part perquè es poguera seguir votant, o bé només es va confiscar el material una vegada es van comptabilitzar els vots.

MUNICIPIS SENSE RESISTÈNCIA INDEPENDENTISTA

En creuar dades d'estos 99 centres de votació amb el cens d'anteriors eleccions es comprova que només tres d'ells tenen més 4.500 censats, vuit són centres de 2.500 a 4.500 censats, set són centres de 1.500 a 2.500, 79 són centres de menys de 1.500 censats i dos d'ells no figuren als llistats de locals que la Generalitat havia introduït a les diferents aplicacions informàtiques que va habilitar perquè els ciutadans saberen on havien de votar.

El cens previst per estos 97 centres de votació summa només un total de 93.905 persones, i són centres situats majoritàriament a poblacions petites o, si escau, a localitats no vinculades a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) o altres organitzacions afins al moviment secessionista.

El 2 d'octubre, fonts policials consultades per Europa Press parlaven ja obertament de "parany pactat". Sospitaven que, al contrari de la Policia i la Guàrdia Civil, els Mossos havien actuat en aquells centres de votació en els quals, prèviament, sabien que no s'anaven a enfrontar a la resistència de centenars de persones contràries al fet que es complira el mandat judicial d'impedir l'1-O.

DOS CENTRES TANCATS PERÒ AMB 'SÍS'

L'anàlisi policial assenyala altres aspectes com que després de la publicació suposadament oficial del recompte de vots per part de la Generalitat s'ha pogut comprovar que en tots els municipis on es localitzaven estos centres de votació la pròpia Generalitat ha publicat un nombre de vots a favor del sí i que, en alguns d'ells, el nombre dels 'sís' és superior al propi cens electoral.

Fins i tot, hi ha tres localitats amb dos centres de votació en els quals els Mossos afirmaven haver intervingut i que, malgrat l'anterior, la Generalitat afirma en els seus resultats oficials que sí que s'hi han comptabilitzat 'sís'. Per este motiu, les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat qüestionen el relat que la policia catalana va aconseguir detenir l'activitat de votació on hi va actuar.

L'anàlisi inclou les "innombrables" proves documentals, incloent vídeos, en els quals s'evidencien suposades males praxis com que les urnes van ser lliurades als membres dels Mossos que durant tota la jornada, segons ells, havien custodiat el centre de votació per, posteriorment, traslladar-les a comissaria.

Estes proves, recalquen, demostren la "connivència" entre els organitzadors del referèndum suspès pel Tribunal Constitucional i les ordres impartides per la cúpula dels Mossos als seus agents. En este sentit, recorden que sindicats com SPC i SAP ja han demanat responsabilitats als responsables de la cadena de comandament de la policia catalana.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià