Un investigador de la UPV, premiat per la principal associació internacional en l'àmbit de la fotònica

Daniel Pérez
UPV
Actualizado: martes, 25 julio 2017 12:29

VALÈNCIA, 25 Jul. (EUROPA PRESS) -

L'investigador de la Universitat Politècnica de València (UPV) Daniel Pérez ha sigut distingit amb el Graduate Student Fellowship Award 2017, premi que cada any concedix la IEEE Photonics Society, la principal associació internacional en el camp de la fotònica, als millors investigadors novells en este àmbit, segons ha informat la institució acadèmica en un comunicat.

Des de 1999, la IEEE Photonics Society atorga este guardó a un total de deu estudiants de doctorat de tot el món --entre milers de propostes rebudes-- que destaquen per la seua trajectòria en el camp de la fotònica en els últims tres anys. L'última vegada que el premi va recaure en un investigador espanyol va ser fa nou anys. La guardonada en aquella ocasió va ser una de les directores de la tesi de Daniel Pérez, la també investigadora de l'iTEAM-UPV, Ivana Gasulla.

Per a Pérez, rebre el premi ha suposat "un reconeixement a tot el treball realitzat en estos tres anys". "Dins d'este món de la ciència, que et reconeguen alguna cosa sol ser molt difícil, cal treballar-ho molt, ser molt constant, molt perseverant. Sens dubte, suposa per a mi una satisfacció i un esperó per a seguir investigant", ha destacat.

FOTÒNICA COMERCIAL I COMUNICACIONS 5G

Actualment, Pérez treballa sota la direcció d'Ivana Gasulla i del catedràtic José Capmany en el desenvolupament d'innovadors processadors fotònics de senyals programables, que permetran respondre als nous desafiaments de les comunicacions dels pròxims anys.

"El nostre treball permetrà dissenyar els circuits-xips a posteriori; desenvolupem un maquinari comú que, posteriorment, es pot reconfigurar a demanda per a obtindre un xip amb l'aplicació desitjada. Açò permetria que la fotònica fóra més viable encara a escala comercial, que es puguen crear milions d'unitats d'este producte i, a posteriori, poder reconfigurarlas per a donar-li l'ús desitjat en cada cas", ha explicat Pérez.

El treball que duen a terme els investigadors de l'iTEAM resulta "especialment rellevant" per al futur de les comunicacions mòbils 5G o l'Internet de les Coses. En este sentit, Pérez ha afegit que les aplicacions "requeriran de major flexibilitat" i "que el fet que cada dia els usuaris demandem més capacitat també exigix a la xarxa ser més versàtil".

"La fotònica des de fa temps ens dóna oportunitat, però encara no és 100 per cent viable a escala comercial. El nostre treball ho fa més factible, respon eixa necessitat de flexibilitat de les comunicacions i acosta a la fotònica al mercat", ha conclòs.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià