Junqueras dóna per suspesa la intervenció dels comptes en admetre's el seu recurs pero el Suprem ho nega

El conseller J.Turull y el vicepte. O.Junqueras
EUROPA PRESS
Publicado 19/9/2017 19:38:47CET

Es dirigirà a les entitats financeres per via administrativa i notarial

BARCELONA, 19 Sep. (EUROPA PRESS) -

El vicepresident del Govern català, Oriol Junqueras, ha donat per suspesa la intervenció de les finances de la Generalitat per part del Govern central, després que el Tribunal Suprem (TS) haja admès a tràmit el recurs de la Generalitat.

En roda de premsa posterior al Consell Executiu, ha avisat este dimarts l'Estat que no pot intervindre els comptes perquè l'admissió a tràmit "té efectes suspensius", encara que este ho negue basant-se en la jurisprudència, i ha anunciat també que es dirigiran a les entitats financeres per via administrativa i notarial.

Junqueras assegura que el Govern central no pot retindre el que no és seu perquè són recursos propis de la Generalitat: "Què empara això? Hi ha alguna ordre judicial?", s'ha preguntat.

Per a ell, "si no hi ha una ordre judicial ni cap raó que ho empare, estarien cometent un delicte descomunal si ho feren. I com els tercers permetrien que els convertiren en còmplices d'alguna cosa que no és legal?".

En preguntar-li com poden evitar la intervenció de les finances, el també conseller d'Economia ha respost que ho faran exercint les seves funcions i "convençuts que ningú actuarà fora de la llei".

Per al vicepresident, no hi ha raons legals ni de cap tipus que justifique que el Govern no puga funcionar amb normalitat, "més enllà d'intentar castigar el conjunt de catalans pel fet que hi ha un referèndum".

"TOTS ELS RECURSOS PER FER FRONT"

En la seua opinió, el Govern central acudeix a la Llei d'Estabilitat Pressupostària per a aconseguir objectius polítics malgrat la "gestió exemplar" que la Generalitat ha fet dels seus recursos, la qual cosa ha contraposat amb el fet que l'Estat tinga un expedient obert per excés de dèficit.

Després de reiterar la disposició del Govern a col·laborar amb tothom, també amb les entitats financeres, ha assegurat que disposen "de tots els recursos per fer front a totes les seues obligacions", i que les afrontaran per totes les vies.

"ELS RECURSOS SÓN NOSTRES"

"Els recursos són nostres, estan en comptes bancaris que són nostres i estem segurs que cap tercer voldrà incomplir la llei", ha sostingut Junqueras, que vehicularà tots els mecanismes al seu abast per seguir funcionant amb la mateixa eficàcia, ha puntualitzat.

Així, es dirigiran a les entitats financeres i també oferiran assistència i assessorament a tercers, com a proveïdors i usuaris de servicis públics, que puguen veure's afectats per actuacions "irresponsables" del Govern central.

LLISTA DE NÒMINES

"Garantirem que totes les persones i entitats vinculades amb el Govern tinguen les prestacions que els toca, i defensarem els interessos de tercers", ha advertit Junqueras, que ha afegit que actuaran amb la màxima normalitat, exercint les seues funcions amb voluntat de col·laboració, ha dit en preguntar-li si la Generalitat enviarà la llista de nòmines dels funcionaris a Hisenda, com li demanen.

Segons el conseller, han reduït el dèficit català per valor de 4.000 milions d'euros en un any, la qual cosa representa el 85% de la reducció del dèficit de totes les administracions de l'Estat, i la gestió de la tresoreria de la Generalitat ha permès que els proveïdors cobren com a mitjana per baix dels 30 dies.

EL SUPREM HO NEGA

El Tribunal Suprem ha donat trasllat este dimarts a l'Advocacia de l'Estat del recurs contenciós-administratiu presentat pel Govern de Catalunya contra la intervenció dels gastos de la comunitat autònoma per part de l'Estat. Demana que l'informe sobre la conveniència d'aplicar o no la mesura cautelar en la qual els recurrents sol·liciten que este control quede en suspens mentre es resol sobre el fons.

Fonts de l'alt tribunal han explicat que la mera intervenció del recurs no deixa en suspens la decisió del Govern de Mariano Rajoy, i que esta paralització és precisament el que es consulta als Servicis Jurídics de l'Estat, que tenen un termini de deu dies per a resoldre.

Les mateixes fonts desmenteixen d'esta manera al vicepresident català Oriol Junqueras, qui ha donat per suspesa la intervenció

colaboracio