Justícia acorda amb les universitats crear la Càtedra de Memòria Democràtica de la Comunitat Valenciana

GABRIELA BRAVO
EUROPA PRESS
Publicado: jueves, 25 mayo 2017 18:11

ALACANT, 25 May. (EUROPA PRESS) -

La consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, ha presentat en Alacant el conveni marc de col·laboració entre el departament que dirigix i les universitats de Castelló, València i Alacant per a la creació de la Càtedra Interuniversitària de Memòria Democràtica de la Comunitat Valenciana.

La consellera ha assenyalat, en un comunicat de la Generalitat, que el conveni "pretén la reflexió entorn de temes relacionats amb la memòria democràtica, així com la divulgació i la transferència del coneixement vinculat a esta matèria".

A més, serà "una ferramenta clau per a aconseguir que el coneixement i les investigacions realitzades en el si de les Universitats firmants repercutisquen en la vida de les valencianes i valencians i en els seus drets", segons han apuntat.

Bravo ha destacat que "la càtedra es convertirà en el nucli central des del qual s'analitzen, investiguen i difonguen les temàtiques relacionades amb la memòria democràtica valenciana". Les actuacions de la Càtedra se centraran a "conéixer i comprendre millor el succeït durant la Guerra Civil, la dictadura franquista i la transició, fins a l'aprovació de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, així com les repercussions socials, culturals, polítiques, històriques i legals d'estos esdeveniments"

La titular de Justícia ha subratllat que "des de la Generalitat posarem tots els mitjans al nostre abast per a conéixer la veritat, fer memòria i garantir la justícia a tots els valencians".

D'altra banda, seguint amb el "compromís" d'este govern per a "aconseguir la igualtat efectiva de dones i homes", a través d'este conveni "se'n van a fomentar les investigacions i actuacions que incorporen la perspectiva de gènere, així com aquelles que permeten aclarir com van viure i van patir la Guerra Civil i la repressió franquista les dones, xiquetes i xiquets i persones ancianes, grans oblidades de la història fins fa poc temps".

Cal destacar que la direcció de la Càtedra tindrà caràcter anual i s'establirà per rotació, corresponent-li, en primer lloc, a la Universitat d'Alacant, en segon lloc a la Universitat Jaume I de Castelló i, finalment, a la Universitat de València.

La càtedra està composta per equips de treball de les diferents àrees de coneixement de les universitats firmants en el conveni i on el primer titular de la Càtedra serà el professor de la Universitat d'Alacant Jose Miguel Santacreu i en pròxims anys prendran el relleu professors de la Universitat Jaume I de Castelló i l'Universitat de València.

ACTIVITATS DE LA CÀTEDRA

La càtedra contempla activitats de formació com a cursos monogràfics, seminaris i conferències d'extensió universitària en matèria de memòria històrica; intercanvi d'investigacions i experiències amb les universitats i grups memorialistes de la Comunitat Valenciana i d'Espanya; intercanvi d'investigacions amb altres països que hagen patit processos històrics similars, així com amb les organitzacions nacionals i internacionals de defensa dels drets humans i de la justícia universal.

També es realitzaran activitats d'investigació com a projectes d'investigació d'història i memòria de la Segona República, Guerra Civil, franquisme i Transició Democràtica en els municipis de la Comunitat Valenciana.

A més s'emprendran projectes d'investigació en altres camps de les Ciències Socials, Experimentals i Humanístiques sobre la influència de la Guerra Civil i la repressió franquista en la societat valenciana i les seues repercussions actuals; elaborarà projectes d'investigació sobre el patrimoni documental i material de la Guerra Civil i confeccionarà itineraris didàctics i turístics d'esta etapa de la nostra història recent.

Finalment, durà a terme tasques de coordinació, difusió i divulgació. Cada universitat crearà una col·lecció relacionada amb temàtiques de la Memòria Democràtica a la Comunitat Valenciana; organitzarà congressos, jornades i trobades d'investigadors i grups memorialistes sobre memòria històrica; contactarà amb les víctimes de la Guerra Civil i del franquisme o amb els seus familiars per a homenatjar-los i impulsar publicacions sobre la seua vida i, entre unes altres, promourà l'unificació dels fons documentals de les diferents universitats en una base de dades única d'àmbit autonòmic.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià