Un jutge de Castelló investiga la mort d'un pacient per asfíxia després de l'oblit d'una gasa en una operació

Doctor, metge, consulta
PIXABAY
Actualizado: lunes, 18 diciembre 2017 16:15

CASTELLÓ, 18 Dic. (EUROPA PRESS) -

El Jutjat d'Instrucció número 4 de Vinaròs (Castelló) està investigant la mort d'un pacient per asfíxia després de l'oblit d'una gasa en la gola en una operació en l'Hospital Comarcal de Vinaròs l'any 2014.

Així consta en la resolució, facilitada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), i dictada per l'Audiència Provincial de Castelló.

En concret, l'Audiència s'ha pronunciat sobre el recurs interposat per dos infermeres contra la decisió del jutjat d'investigar-los en este assumpte al costat d'altres facultatius. El tribunal ha decidit sobreseure la causa contra una d'elles que no formava part de l'equip quirúrgic --estava en tasques d'aprenentatge-- i només va intervenir en la reanimació fallida del pacient, mentre que manté la instrucció sobre l'altra facultativa.

El tribunal sosté, en termes d'investigació i indicis, que la intervenció realitzada en l'Hospital de Vinaròs el 27 de gener de 2014 va ser feta "incorrectament en el seu conjunt". La causa de la mort del pacient, diu l'informe forense, va ser l'asfíxia mecànica. Prossegueix que és atribuïble a tot l'equip mèdic, cirurgians, anestesista i equips auxiliar sanitari, tenint en compte la jerarquia i categoria professional de cadascun dels membres en la graduació atribuïda.

Així mateix, un informe forense de 26 d'abril de 2017 sosté que l'error en què es va incórrer va ser "real i vencible", sent atribuïble fonamentalment als cirurgians.

La retirada de la gasa, de la grandària d'una castanya --segons va dir l'anestesista-reanimadora que va detectar la seua presència--, era responsabilitat dels cirurgians otorins. Però el recompte final és responsabilitat de les infermeres.

Per a evitar els riscos, agrega el tribunal, es realitza una tasca "tan senzilla però tan important" com és el recompte inicial i final de les gases, i amb tota seguretat de tot l'instrumental empleat.

"Podrà ser responsabilitat d'un cirurgià la retirada de l'instrumental que va emprant, però per estar ficats en tasques d'evident meticulositat, i perquè podia cometre errors, està l'operació final de recompte tendent a evitar-los".

Una intervinent en l'operació va detallar que una infermera era la que estava pendent de les gases que anava proporcionant i era la que estava en la taula d'intervenció i més prop del metge. I va admetre que si un metge agafava una gasa directament, havia de quadrar igual, doncs es part en tot cas i només del material inicial disponible, i explicat.

"En aquest estat de coses apareixen indicis suficients sobre la realitat de l'oblit d'una gasa en la gola del pacient o més endins sense haver-se detectat", observa el tribunal.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià