Un jutge processa a dos cuidadors i a un responsable d'un col·legi de Godella en què es va ofegar un xiquet

Actualizado: martes, 21 octubre 2014 18:42

VALÈNCIA, 21 Oct. (EUROPA PRESS) -

El jutjat de Primera Instància i Instrucció número 7 de Paterna (València) ha processat a dos cuidadors i a un responsable d'un col·legi anglès privat en Campolivar, a Godella, en què va morir un xiquet de 4 anys ofegat el juliol de 2013, durant l'Escola d'Estiu.

Així consta en una intelocutòria, facilitada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), pel que el jutge incoa procediment abreujat contra estes tres persones i decreta el sobreseïment de la causa respecte d'una altra professora i del president del centre. Alhora, dóna 10 dies al ministeri fiscal i a la resta d'acusacions per a sol·licitar l'obertura de judici o el sobreseïment.

En concret, els processats en este procediment són l'encarregat i monitor de la piscina del centre; una professora auxiliar de l'aula en el qual estava el menor mort; i el soci de la cooperativa responsable de l'activitat de piscina on es va produir l'accident.

Els fets es remunten a l'1 de juliol de 2013, quan cap a les 12.30 hores el grup de xiquets en el qual es trobava la víctima, es va dirigir, acompanyat de la seua professora i d'una auxiliar, a la piscina per a fer una activitat voluntària de bany lliure.

En aquell moment, l'encarregat i monitor de la piscina del centre els va enviar a la dutxa i després els va fer entrar a l'aigua un per un. Seguidament, la professora titular se'n va anar a la classe amb quatre alumnes que no volien banyar-se, i va deixar a la resta de menors al compte de l'auxiliar i del monitor.

Al cap d'una estona, la professora auxiliar va cridar l'atenció del monitor sobre què li passava a un dels xiquets de la piscina, ja que estava immòbil i flotant cap per avall. Este el va traure de l'aigua i es va dirigir cap al pati del col·legi, on va demanar auxili i va iniciar les maniobres de reanimació amb ajuda del seu pare, també treballador del centre.

Quan van arribar els servicis sanitaris i la dotació de Policia Local, van continuar amb les maniobres de reanimació sobre el menor, el van introduir en una ambulància i el van traslladar a l'Hospital La Fe, on va morir gairebé immediatament.

Cap dels xiquets que s'estaven banyant portava maneguins, i la piscina tenia 112 centímetres de profunditat a la zona més fonda, mentre que el menor mort mesurava 108 cm. Per part seua, per a fer la matrícula dels menors a l'Escola d'Estiu no havia cap apartat en què es preguntés als pares si els seus fills sabien nedar.

El jutge entén que estos fets poden ser constitutius d'un delicte d'homicidi per imprudència greu --castigat amb una pena privativa de llibertat no superior a nou anys de presó o bé qualsevol una altra pena de diferent naturalesa--, del qual són presumptes responsables el monitor i la professora, i el responsable de la piscina. Els dos primers pel que fa cuidadors directes del menor que va morir quan realitzava l'activitat de bany lliure i per no prendre les mesures de precaució necessàries en la vigilància i cura del xiquet.

I el responsable de la piscina per incórrer igualment --afegix el jutge-- en imprudència greu en no establir un sistema adequat per a garantir el coneixement per part del centre de les circumstàncies relatives als alumnes del centre que es disposaven a fer tal activitat, donada la seua curta edat, el profund de la piscina, que podien o no saber nedar i, en conseqüència, el risc que comportava.

SOBRESEÏMENT PER A PROFESSORA I PRESIDENT

El jutge acorda sobreseure la causa contra dues persones més imputades inicialment en el procediment: la professora titular dels menors i el president del centre, ja que no apareix degudament justificada la perpetració del delicte d'homicidi per imprudència.

Respecte de la professora, assenyala que no pot advertir-se en la seua conducta imprudència o cap negligència perquè, com a professora titular d'un grup d'alumnes i davant de la circumstància que no tots els menors volien banyar-se a la piscina, va decidir anar-se'n a l'aula amb els quals no anaven a banyar-se, per a fer una altra activitat, deixant la resta de menors al compte de la seua companya i del monitor, "el que en principi havia d'haver estat suficient i no li és reprotxable, ja que els altres menors amb els quals se'n va anar també precisaven de vigilància o atenció".

Pel que fa al president del col·legi, el jutge indica que tenint en compte que les decisions al centre es prenien per Acord de l'Assemblea de socis, i que la responsabilitat de piscina estava encomanada a un altre soci cooperativista, "no pot sinó afermar-se que no tenia cap responsabilitat" i, per tant, tampoc se li pot imputar una conducta imprudent.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià