L'Ajuntament assegura que vol començar la remodelació de l'entorn del Sant Pius V abans de finals d'any

Peines con las obras de arte en los nuevos almacenes del San Pío V
EUROPA PRESS
Actualizado: martes, 23 septiembre 2014 16:38

Els responsables de la V fase defensen la qualitat dels magatzems i avancen que estudien recuperar el "joc de color" a la façana

VALÈNCIA, 23 Sep. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de València projecta començar abans de final d'any les obres de remodelació de l'entorn del Museu de Belles Arts Sant Pius V de València, que té un pressupost de més d'1,5 milions d'euros --per mitjà del Pla Confiança--, de manera que, "si no passa res, podrien estar acabades a la volta de l'estiu del 2015".

Així ho ha assegurat el regidor d'Urbanisme, Alfonso Novo, que este dimarts ha participat en una visita amb mitjans de comunicació a les obres de la V fase d'ampliació de la pinacoteca. En el recorregut han estat presents, a més, l'edil de Cultura, Mayrén Beneyto; la directora del Sant Pius V, Pau Olmos, i l'arquitecte coordinador, Joaquín Bau.

Novo ha detallat que el projecte es troba ara mateix en mans de la Direcció General de Cultura, a qui s'ha demanat que, en la mesura del possible, informe com més prompte millor per a poder traure a licitació els treballs.

Estes tasques consistiran --ha concretat-- en "fer per a vianants Volta del Rossinyol; transformar completament el carrer Genaro Lahuerta per a fer-lo més ampli i habilitar una entrada d'autobusos que puguen arribar a la zona del museu; l'obertura de Flora, perquè totes estes parcel·les van a ser desocupades i obertes en funció del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU); recular la zona de la tanca de Vivers per a poder obrir i enjardinar l'àrea de l'interior on estava el zoo, i canviar la tanca de tancament per a homogeneïtzar-la amb l'entorn monumental".

"Es tracta d'una actuació important tant per a l'entorn del museu com per als veïns", ha subratllat el regidor d'Urbanisme, que ha afegit que el termini d'execució de l'obra, una vegada siga adjudicada, s'estima al voltant dels sis mesos. "Per la qual cosa si comencem a final d'enguany o a principis del que ve, a la volta d'estiu podria estar acabat".

Per la seua banda, l'arquitecte Joaquín Bau ha asseverat que este projecte --que al Ministeri li sembla "molt bé", ha afirmat-- és "fonamental" per al futur del museu, sobretot per a descongestionar un poc l'abundant trànsit que suporta el centre museístic, de titularitat estatal i gestió autonòmica.

En este sentit, Alfonso Novo ha recordat que en algun moment es va arribar a parlar d'un projecte per a fer per a vianants l'entorn mitjançant la creació d'un pas inferior --ja que tancar-lo al trànsit és "impossible" en tractar-se d'una via clau de comunicació de la ciutat-- però que seria una empresa "molt complexa", a la qual caldria sumar els "temes arqueològics".

El trànsit és, precisament, un dels elements que amb el pas dels anys ha afectat a la façana del museu, en què ara es treballa després de començar les obres arran dels despreniments que va patir. Els responsables del pla d'actuació estan estudiant actualment la tonalitat que tindrà el revestiment i, fins i tot, la possibilitat de recuperar "els jocs de color que en el seu moment hi va haver", movent-se dins de la gamma dels ocres o sorra, tot i que tot dependrà també de les possibilitats marcades per les obres anteriors portades a terme al museu, han puntualitzat.

Bau ha mostrat als periodistes el treball fet al soterrani, on s'ha habilitat una àrea per al dipòsit d'obres, que està "acabada i en ús" i que acull unes 3.000 pintures. Com ja ha explicat Pau Olmos, en esta primera part de l'obra s'han traslladat unes 30.000 peces --el museu té al voltant de 40.000-- de diferents gèneres, amb la finalitat de compatibilitzar l'ampliació que el museu seguisca obert al públic.

"SALA DELS ROTLLOS" PER A OBRES DE GRAN FORMAT

En els diversos magatzems es repartixen els pintes que contenen les obres i, a més, per a poder col·locar les de major format s'ha habilitat una "sala dels rotllos" en els quals les peces (unes 130 en este moment) sense bastidor es disposen en peces cilíndriques.

Bau ha defensat la qualitat de la zona d'emmagatzematge del Sant Pius V --que amb uns 1.500 m2 és "més gran que la del Prado", ha dit-- i que ara estarà dotada d'instruments que permeten climatitzar cada magatzem i un sistema de detecció i extinció d'incendis que funciona amb aigua a pressió, més modern i ecològic que els de gas.

FILTRACIÓ D'AIGUA

L'arquitecte s'ha referit també a la xicoteta filtració d'aigua registrada ahir per la tromba d'aigua caiguda a la ciutat i ha incidit que no ha afectat cap obra d'art.

El mateix Ministeri de Cultura va explicar este dilluns que la "mínima" entrada d'aigua s'havia localitzat a la zona de càrrega i descàrrega del Museu de Belles Arts Sant Pius V, en la part que confronta amb els magatzems de la cinquena fase de l'ampliació, en concret en uns dipòsits intermedis on ja va entrar aigua el mes de juliol passat com a conseqüència d'un altre episodi de pluges, i es van realitzar les actuacions necessàries per a evitar noves filtracions. Tot i això, ara, davant d'esta nova tromba, s'ha comprovat que havia "nous punts d'entrada" que ja s'han segellat sense majors incidències.

Bau també ha precisat que l'obra de la V fase no ha provocat "cap esquerda" i les que hi ha al museu --que no són tals sinó "fissures per seients diferencials" produïts amb el pas del temps-- tenen uns set anys.

"La nostra obra no té res a veure amb les esquerdes i estes ni tan sols estan damunt de la part d'obra que tenim nosaltres. Tenen una clara explicació tècnica, han sigut reparades alguna vegada i no són greus en absolut", ha remarcat.

Finalment, han apuntat que en els pròxims sis mesos es vol tenir llista la consolidació de l'edifici claustral i es continuarà actuant en qüestions com el nou accés al museu des de Vivers, facilitat per la demolició, ja efectuada, de l'anomenada Sala Laporta. La finalització de la V fase, que té un pressupost de 8,3 milions d'euros, està programada per a l'estiu de 2016.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià