L'Ajuntament de València diu que "no ha promogut" el missatge del mural d'Alsasua i que no exerceix cap censura

Actualizado: lunes, 23 julio 2018 17:18

VALÈNCIA, 23 Jul. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de València ha recalcat que "no ha promogut" el missatge del mural realitzat per l'artista Elías Taño en el mur de Jesuïtes en el qual es critica la sentència d'Alsasua, al mateix temps que ha recalcat que el consistori "no exerceix cap censura prèvia de murals ni pintades".

La corporació municipal ha realitzat aquestes manifestacions al fil de les crítiques abocades des d'algunes entitats ciutadanes i partits polítics --entre ells Covite i Ciutadans-- per la realització d'un mural en el qual s'expressa "solidaritat" amb els joves d'Alsasua (Navarra) condemnats per l'agressió a dos guàrdies civils i a les seues parelles.

L'autor va refer ahir aquesta obra després que el passat mes de juny una de les concessionàries de neteja ho esborrara sense consultar a l'Ajuntament, que va oferir a l'artista un espai en blanc perquè pintara un nou mural. A les poques hores d'haver-ho repintat, un home que ocultava la seua identitat amb un cas ho ha esborrallat.

La Delegació de Parcs i Jardins de l'Ajuntament ha precisat que aquesta institució "ni ha finançat ni ha promogut el seu missatge, tal com ha expressat una associació ciutadana". I ha agregat que l'Ajuntament "no exerceix cap censura prèvia de murals ni pintades". "En el cas dels murals es controla una vegada apareixen en la ciutat que no tinguen referències a violència de gènere, homofòbia, al·lusions sexistes, racistes, feixistes o de delictes d'odi, com s'ha expressat anteriorment".

Afigen que la Delegació de Neteja encarrega a les contractes netejar de manera sistemàtica els grafitis o pintades que embruten les parets o mobiliari urbà. En el cas de murals de contingut artístic, aquests es respecten com a mostra d'art urbà. Eixos murals no han de contemplar referències a violència de gènere, homofòbia, al·lusions sexistes, racistes, feixistes o de delictes d'odi.

En el cas del mural d'Elías Taño, continuen, "la contracta municipal de neteja va esborrar el seu mural contravenint la norma general explicada i, per açò, des de la Delegació de Parcs i Jardins es va oferir a l'artista poder realitzar un mural, indicant, així mateix, que no podien aparéixer en ell referències a violència de gènere, homofòbia, al·lusions sexistes, racistes, feixistes o de delictes d'odi".

"En cap cas, els autors de murals (ni dels grafitis) alerten l'Ajuntament de la seua intenció de realitzar un mural (o una pintada) en l'espai públic, per la qual cosa tampoc es controla el seu contingut prèviament a la seua realització, com va ocórrer amb el mural que Elías Taño va pintar en el barri del Carmen. En el cas del segon mural, l'autor sí va voler fer pública la seua voluntat de realitzar eixe mural, tal com va comunicar a la delegació de Parcs i Jardins", detallen fonts municipals.

"PARTIDISME COSTE EL QUE COSTE"

Finalment, la Delegació de Parcs i Jardins informa que el segon mural realitzat per Elías Taño ha sigut esborrallat per altres persones tapant el missatge del mural, "una acció coincident amb la petició que el grup municipal de Ciutadans ha anunciat per al pròxim ple".

L'Ajuntament recorda a aquest grup municipal que la corporació no ha realitzat mai cap "al·legat sobre actes violents, i que no hauria de tractar de fer partidisme coste el que coste", conclouen.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià