L'Audiència rebutja crear una macrocausa a partir de la unió d'una peça derivada de Brugal i una altra investigació

Actualizado: martes, 3 marzo 2015 17:42

ALACANT, 3 Mar. (EUROPA PRESS) -

La secció segona de l'Audiència Provincial ha rebutjat la creació d'una macrocausa judicial a partir de la unió d'una peça derivada del cas Brugal i una altra investigació del jutjat d'Instrucció número 5 d'Alacant en les que està involucrada la mercantil Autisa, dedicada a la compra i venda i lloguer de vehicles industrials i regentada pels germans Rafael i José Vicente Gregory.

En una sentència datat el mes de gener passat i que ha estat facilitat a Europa Press pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), el tribunal desestima el recurs de la Fiscalia, que pretenia acumular les dos diligències en un sol procediment, ja que la causa resultant adquiriria un volum que faria "immanejable o molt dificultosa" la seua tramitació.

Per a la sala, "si la peça separada primera i la peça principal s'acumulessin, donaria lloc a una causa d'enormes dimensions que dificultaria enormement la finalització del procediment, sense que la tramitació en peces independents ocasioni cap indefensió als imputats".

La peça principal a la qual fa referència la sentència de l'Audiència és una causa derivada del sumari de l'Operació Brugal en què estan imputats els germans Gregory, treballadors del grup Autisa, l'empresari Àngel Fenoll i un lletrat, entre d'altres sospitosos, per aixecament de béns i falsedat documental, així com altres delictes.

Segons el sumari, este grup empresarial patia "efectes devastadors de la crisi" i també repercussions de "les irregularitats que hauria portat a terme el seu equip gestor --que inclourien falsificació de documentació, bastidors etc...--". Davant d'esta situació, els Gregory "haurien ideat un pla" per a intentar que estos béns no li foren embargats i per a això hauria comptat amb l'ajuda de Fenoll.

Este pla consistiria suposadament en "traspassar totes aquelles propietats a nom de les mercantils com a pas previ a una suspensió de pagaments, una vegada que ja s'han rebut citacions de procediments declamatoris", accions per a les que comptarien "amb l'auxili d'Àngel Fenoll, el lletrat Ismael Olmo, i personal de confiança de l'empresari oriolà".

Així, sempre d'acord amb les diligències judicials, s'utilitzarien mercantils de recent creació i altres pertanyents al grup empresarial de Fenoll a nom de testaferros per a inscriure la propietat de terrenys, naus industrials", entre d'altres, així com per a "traslladar material inventariat, matricular vehicles...". L'objectiu, en definitiva, era "eludir l'embargament dels esmentats béns".

QUERELLA D'UNA FINANCERA

Paral·lelament a estes indagacions, el titular del jutjat d'Instrucció número 5 d'Alacant dirigix una altra investigació contra els responsables del Grup Autisa que ha començat arran d'una querella interposada per la financera de Renault, VFS, per una estafa amb uns camions que els Gregory tenien en règim de 'rènting'.

En esta peça separada es troben encausats catorze sospitosos. A més dels empresaris, han passat pel jutjat per a prestar declaració, xapistes, mecànics i fins i tot el director d'una sucursal bancària. El magistrat Tejada ja va dictar l'any passat una ordre de processament contra tots ells per delictes d'aixecament de béns, estafa, falsedat documental i blanqueig de capitals.

Segons ha conclòs el jutge en esta investigació, els propietaris d'Autisa van alterar el nombre de bastidor de diferents camions per a ocultar a VFS que els havien venut, van traspassar molts altres vehicles a empreses pantalla i diversos testaferros i van fer el propi amb dos habitatges per a evitar el seu embargament amb l'ajuda, també en este cas, d'Àngel Fenoll.

Rafael Gregory és a més un dels principals imputats en el sumari del Pla Zonal de Residus De la Vega Baixa, en què està imputat com a suposat intermediari entre els empresaris Fenoll i Enrique Ortiz, així com entre estos i l'expresident de la Diputació d'Alacant José Joaquín Ripoll, per delictes de suborn, tràfic d'influències, aprofitament d'informació privilegiada i frau.

La Fiscalia pretenia unir en una sola causa les dues investigacions del jutjat d'instrucció 5 d'Alacant que afecten Autisa, però l'Audiència ha amb més suport la decisió de l'instructor de mantenir-les separades tot i que en totes dues s'indaguen "delictes connexos". Entén el tribunal de la secció segona que raons operatives així ho aconsellen per a evitar que el procediment "adquirisca un volum que faça immanejable la seua tramitació o molt dificultosa".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià