L'AVL celebra els butlletins d'À Punt Ràdio i espera el funcionament "tan necessari per a vertebrar" de la televisió

Ple de l'AVL
AVL
Actualizado: viernes, 23 marzo 2018 16:50

VALÈNCIA, 23 Mar. (EUROPA PRESS) -

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha expressat la seua satisfacció per la recent incorporació dels butlletins informatius en la programació d'À Punt Ràdio perquè "amplien el ventall comunicatiu i representen avanços cap als objectius que s'ha marcat la nova ràdio i televisió valencianes". Així mateix, ha confiat que es pose prompte en marxa la televisió "tan necessària per a vertebrar tot el territori".

La institució normativa del valencià es reafirma en la necessitat i defèn dels mitjans públics de comunicació en llengua pròpia "com a factors de normalització de l'ús del valencià i com a divulgadors d'un model lingüístic genuí i ric".

En aquesta línia, l'Acadèmia considera que uns mitjans de comunicació en valencià "reforcen la tasca de l'AVL i, sobretot, posen a l'abast dels valencians un mitjà valuós per a aprendre i practicar el valencià, en la línia d'augmentar l'autoestima cap a la pròpia llengua", considerada per la institució com "l'aportació del nostre poble al patrimoni lingüístic universal".

L'ens normatiu, per a fer realitat eixe objectiu d'uns mitjans de comunicació públics en valencià, espera que "molt ràpid siga una realitat el funcionament ple de tots els canals comunicatius que constitueixen À Punt Mèdia, en referència a la televisió "tan necessària per a vertebrar tot el territori".

PLE

D'altra banda, en el ple de la institució s'han aprovat els informes de la Secció d'Onomàstica per a valencianitzar els topònims dels municipis d'Algímia de Alfara per Algimia d'Alfara; Benlloch per Benlloc, Mondúber per Mondúver, i els canvis dels exònims valencians de les Salines per Salines i Benijòfar per Benijòfer, detalla la institució en un comunicat.

Igualment, els acadèmics han acomiadat per jubilació la tècnica Pepa Baixauli Cubells, qui ha dedicat tota la seua vida laboral al valencià, primer en la Conselleria d'Educació i Cultura i els últims quinze anys en l'AVL. El seu president, Ramon Ferrer, li ha agraït els seus serveis i, sobretot, "l'estima per la llengua".

Finalment, els membres de l'AVL han tingut un record per a la compositora castellonenca Matilde Salvador, coincidint amb el centenari del seu naixement. Professora del conservatori de València, va ser la primera dona que va estrenar una òpera en el Gran Teatre del Liceu, Vinatea, amb textos de Xavier Caspe.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià