Les Arts aborda els abusos sexuals en la infància amb la "fosca" 'The turn of the screw' de Britten

Livermore i Christopher Franklin
TATO BAEZA
Actualizado: lunes, 29 mayo 2017 16:52

VALÈNCIA, 29 May. (EUROPA PRESS) -

El llenguatge teatral directe i la música "fosca" de Benjamin Britten tornen este mes de juny al Palau de Les Arts de València amb l'òpera 'The turn of the screw', que aborda els abusos sexuals i la pèrdua de la innocència en la infància amb una trama de terror psicològic ambientada en l'Anglaterra postvictoriana. Christopher Franklin és l'encarregat de tutelar una partitura "de gran dificultat i intensitat" que, al costat de la tasca de l'intendent i director artístic del coliseu, Davide Livermore, aconseguix una "unió perfecta" entre música i escena.

Així ho han explicat tots dos este dilluns en la roda de premsa de presentació de l'última nova producció del Palau de Les Arts, una òpera basada en el llibre homònim de l'escriptor anglés Henry James, en el qual una institutriu entra a treballar en una casa per a cuidar dos xiquets, Miles i Flora, mentre són assetjats per fantasmes.

"En l'obra no se sap qui està viu o mort", ha explicat Livermore, qui ha destacat la capacitat i la "força" de Britten per a recordar a l'espectador que "el teatre és una espill de nosaltres" mateixos. "Es parla de violència i d'abusos, de la fi de la innocència; Britten té una sensibilitat extraordinària per a triar arguments contemporanis", ha subratllat.

En este sentit, s'ha referit al moment actual que els més menuts estan "constrets" per la televisió, internet o els telèfons mòbils i es veuen abocats a "violar una part infantil" de si mateixos. Al seu juí, "s'ha trencat un temps d'innocència" i l'òpera del compositor anglés mostra, amb "una història absolutament extraordinària", el "dany" que la pròpia societat pot fer als xiquets.

Així mateix, ha posat de manifest que 'The turn of the screw' es referix "a la impossibilitat d'eixir d'un laberint de dolor".

L'òpera, que es representarà en el Teatre Martín i Soler els dies 2, 4, 6 (funció didàctica) i 10 de juny, compta amb dos dels membres del cor del Trinity School, Jeremie de Rijk i William Hardy, i amb artistes de l'octava promoció del Centre de Perfeccionament Plácido Domingo, els qui oferixen una "relació profunda entre harmonia i poesia". L'obra podrà veure's per un preu únic de 25 euros, la qual cosa segons Livermore és "perfecte" per a acostar l'òpera als qui no la coneguen encara.

BRITTEN, REFERÈNCIA DE L'ÒPERA LÍRICA ANGLESA

El director musical de 'The turn of the screw', Christopher Franklin, que ja va dirigir en Les Arts 'Café Kafka' i 'Juana d'Arc en la foguera', torna ara al coliseu amb Britten, referent de l'òpera lírica anglesa a Itàlia, ha valorat.

"La idea de Britten era portar òperes de xicotet format (el fossat del Teatre Martín i Soler acollirà 13 músics) per a portar-les per pobles del camp anglés", ha recordat Franklin, que tornarà al febrer de 2018 per a dirigir una obra de major format del mateix compositor: 'Peter Grimes'.

Ha destacat a més la complexitat de la seua música, que suposa un "gran desafiament" al costat de la coordinació del treball d'escena, del que s'ha mostrat molt satisfet en Les Arts. "És molt gratificant, hi ha una unió perfecta entre música i treball d'escena", ha remarcat.

LA MÚSICA "FOSCA" DE BRITTEN

Els més joves sobre l'escenari, Jeremie de Rijk i William Hardy, també presents en la roda de premsa, han posat en valor la "gran experiència" que suposa per a ells treballar a Espanya, en un ambient "més amigable". El seu, han explicat, és un paper "molt especial i molt difícil" alhora que "interessant", sobretot, segons Hardy, per la música de Britten, que ha qualificat de "fosca".

Livermore ha reconegut la professionalitat de tots dos, els qui "estan creant identitat" quan canten, un assoliment que ha contraposat a les imitacions d'artistes que els xiquets fan, per exemple, en els programes de televisió.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià