Les Arts i el Ballet Nacional de España homenatgen 'Antonio el ballarí' amb cinc coreografies emblemàtiques

Les Arts i el Ballet Nacional homenatgen 'Antonio el Ballarí'
PALAU DE LES ARTS
Actualizado: miércoles, 19 abril 2017 18:53

VALÈNCIA, 19 Abr. (EUROPA PRESS) -

El Palau dels Arts Reina Sofia de València i el Ballet Nacional de España (BNE) homenatgen la figura d'Antonio Ruíz Soler, 'Antonio el Ballarí', un dels màxims representants de la dansa espanyola, amb un espectacle que recupera cinc de les coreografies emblemàtiques de l'artista posant l'accent a recuperar els telons i escenografies originals.

Així s'ha destacat en la presentació de l'espectacle-homenatge, que ha tingut lloc este dimecres i que ha comptat amb la presència del director de BNE, Antonio Najarro, l'intendent-director artístic de Les Arts, Davide Livermore, i el director musical de les peces, Álvaro Albiach.

Este ballet, que es representarà en Les Arts del 21 al 24 d'abril, reposa cinc coreografies originals de Ruiz Soler baix l'actual direcció musical d'Álvaro Albiach i les interpretacions de l'Orquestra de la Comunitat Valenciana (OCV).

'Eritaña', amb música original d'Isaac Albéniz, obrirà l'espectacle. La segona peça, 'Taranto', l'estrena original de la qual data de 1956 en el Teatre Palace de Londres, anirà acompanyada de música popular i del cante de Gabriel de la Tomasa. El tercer nombre és el sol més representatiu de Ruiz Soler, 'Zapateado'. El violinista Albert Skuratov i la pianista Coni Lechner seran els músics convidats en esta reposició.

A continuació, arribarà la recreació del folklore gallec amb 'Fantasía Galaica' i, finalment, s'interpretarà 'El sombrero de tres picos', obra que dóna nom a l'espectacle i que tancarà el tribut. L'estrena de la seua versió original, coreografia de Leonide Massine, va anar en el teatre Alhambra de Londres el 22 de juliol de 1919. Amb música de Manuel de Falla i escenografia de Pablo Picasso, la reposició comptarà amb una mezzosoprano convidada, Sandra Ferrández.

UN "LLEGAT" QUE DEFINIX LA RIQUESA D'UN PAÍS

El director del Ballet Nacional de España, Antonio Najarro, ha agraït que "hi haja un suport tan clar i eficient cap a la dansa" posat que "és un llegat que definix la riquesa cultural del país".

També ha destacat que és el primer homenatge que se li fa a Antonio Ruíz Soler i que es tractava d'una decisió obligada per al BNE per tractar-se d'un artista que va fer evolucionar la dansa espanyola fins a nivells insospitats".

"A més d'homenatjar la figura de Soler, vull que el públic perceba, absorbisca i senta què és la nostra escola bolera, què és el nostre folklore, la dansa estilitzada i el nostre flamenc", ha afegit.

"ELS PÈLS DE PUNTA"

Najarro s'ha referit a 'El sombrero de tres picos', com "la joia de la corona al costat de la meravellosa música de Manuel de Falla" que ha pogut escoltar baix la batuta del mestre Albiach i l'execució de l'OCV, i que ha aconseguit posar-li "els pèls de punta".

Així mateix, ha ressaltat la difícil tasca de documentació que van dur a terme en arreplegar els testimoniatges d'els qui van viure al costat del coreògraf les estrenes. Persones com Carmen Rojas o Juan Mata han permès que les representacions "siguen fidels" i que els telons siguen els originals. Tenim "la visualitat exacta i perfecta amb la qual es van estrenar les obres en eixe moment", ha puntualitzat Najarro.

"Estic molt emocionat, tota la companyia ho estem", ha asseverat. "Fa trenta o quaranta anys no es ballava com es balla ara i els intèrprets i ballarins han tingut la capacitat de ficar-se en la pell dels mateixos", ha explicat.

D'altra banda, el director musical de les peces, Álvaro Albiach s'ha referit a l'experiència "com una espècie de somni" en poder dirigir per primera vegada en el Palau dels Arts. Albiach, que ja va debutar en 2014 amb l'Orquestra de la Comunitat Valenciana en l'Auditori de Castelló, es presenta per primera vegada en l'edifici de Calatrava amb 'El capell de tres becs', que tan sols ha dirigit anteriorment Lorin Maazel durant els concerts inaugurals de 2005.

D'esta forma, l'actual titular de l'Orquestra d'Extremadura s'unix a la llista de valencians que han dirigit en la Sala Principal: Jordi Bernàcer, Enrique García Asensio, Gustavo Gimeno, José Ramón Martín, Cristóbal Soler i Ramón Tebar.

Per la seua banda, Davide Livermore ha destacat que "València té un públic per al ballet", ja que les entrades ja estan pràcticament esgotades, i ha afegit que "és un orgull que esta casa puga programar cada any espectacles tan importants".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià