Les guarderies alerten que el 10% "perillen" amb les aules experimentals del Consell

Actualizado: jueves, 8 octubre 2015 15:04

Proposen a Conselleria que usi els seus centres per estendre la gratuïtat "a tots" els nens i garantir la "lliure elecció" dels pares

   VALÈNCIA, 8 Oct. (EUROPA PRESS) -

   Un centenar de centres privats d'educació infantil de primer cicle s'han unit per a formar l'associació 'Salvem 0-3' arran de la decisió de la Conselleria d'Educació d'obrir 33 aules experimentals d'escolarització gratuïta per a xiques de 2 anys en col·legis d'Infantil i Primària. Segons han alertat, este "primer pas" ja "posa en perill" el 10% dels seus centres i d'estendre's a tota la xarxa pública, "abocaria al tancament" dels 615 que existixen en tota la Comunitat Valenciana, deixant a l'atur als seus 5.000 treballadors, el 98% dones.

   Així ho han assegurat este dijous en roda de premsa la vicepresidenta de 'Salvem 0-3' Marta Ferrero, i la secretària l'associació, Maria José González-Mayo, les quals han anunciat que, després de diverses peticions, la Conselleria d'Educació els rebrà el pròxim 15 d'octubre.

    Des de l'associació, han lamentat que fins a hui no se'ls hi haja consultat ni informat d'estos plans però s'han mostrat convençudes que podran arribar a "punts de trobada" i per a acordar "fórmules" que permeten subsistir a estes "microempreses" que disposen de 2.500 aules en tota la Comunitat. D'elles, avisen, ja tenen a prop de 1.000 buides i amb el programa pilot del Consell ja han començat a observar el "transvasament" d'alumnes.

   En este sentit, han apuntat que els centres privats pròxims a les aules experimentals han vist disminuir entre 4 i 5 alumnes les seues classes. Si les ràtios estan entre 13 i 15 xiquets per aula "això suposa que l'aula et cau", han augurat.

   Davant d'esta situació, la seua intenció és posar la seua experiència i infraestructures a disposició de la Conselleria d'Educació de manera que esta puga "garantir la llibertat d'elecció de centre dels pares" i estendre la gratuïtat d'esta etapa educativa "a tots" els xiquets. Per a això, estan obertes a tot tipus de possibilitats, per exemple, plantegen, es podria ampliar la subvenció de Conselleria fins a completar la gratuïtat del curs.

   Segons han explicat, la normativa per als centres privats d'educació infantil de primer cicle de la Comunitat Valenciana "és la més estricta de tot el territori espanyol". Els requisits per a adaptar-los al decret 2/2009 del 9 de gener han estat "brutals" i han hagut d'invertir "com a mínim 100.000 euros per a condicionar les seues instal·lacions". Si són de nova creació, la quantitat puja als 300.000 euros, asseveren.

"L'EDUCACIÓ OBLIGATÒRIA JA TÉ BASTANTS CARÈNCIES"

   Segons la seua opinió, la Conselleria podria aprofitar que estos centres ja reunixen les condicions que requerix esta etapa educativa en lloc de fer una nova inversió per a adequar els colegis públics. Segons 'Salvem 0-3', "actualment l'ensenyança obligatòria té bastants carències" que hauria d'emprendre l'Administració abans d'abordar la no obligatòria.

   En este sentit, s'han preguntat d'on traurà Educació "84 milions d'euros per pagar a personal de les aules pilot durant este curs". Entre tots els centres privats, diuen, reben 30 milions de subvenció, i encara se'ls deu el mes de juny, han recordat.

   Pel que fa a la possibilitat d'especialitzar-se en nens de 0 a 2 anys, han descartat la idea, tenint en compte que el tram de 2 a 3 suposa el 47% dels seus alumnes i com són "microempreses", això també els abocaria al tancament, asseguren.

"TEMPS SUFICIENT"

   Des de 'Salvem 0-3' han reclamat a Conselleria que se'ls informe amb "temps suficient" de les iniciatives que els puguen afectar per a poder planificar el curs i saber amb quins recursos van a comptar. En este sentit, han comentat que encara no saben què ocorrerà el curs que ve amb el bo infantil que fins ara és "universal" per a tots els xiquets, independentment de la renda.

   En el cas del xec escolar que atorguen els ajuntaments, i que sí es basa en la renda, han comentat que el canvi de criteri d'enguany en el cas de l'Ajuntament de València, ha suposats que "prop del 50% dels xiquets han perdut esta ajuda". Per a l'associació, s'ha baixat tant la renda per a tenir dret a esta ajuda, que "es condemna a les famílies de classe mitjana en les quals treballen els dos però que tenen rendes ajustades", ja que no es tenen en compte les càrregues, ni el nombre de fills.

   Finalment, després de ser preguntades sobre la possibilitat d'emprendre mesures legals si les aules experimentals no complixen amb la normativa a la qual s'obliga als centres privats, han apuntat que adoptaran "totes les mesures que calguen. Cap governant pot adoptar mesures fora de la llei. Caldria veure què mesures legals", han dit.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià