L'Iraq.- Bagdad dóna tres dies a les autoritats kurdes per a cedir el control dels seus aeroports

Publicado 26/9/2017 18:54:52CET

BAGDAD, 26 Sep. (Reuters/EP) -

El Govern central de l'Iraq ha donat a les autoritats de la regió semiautònoma del Kurdistan un ultimàtum de tres dies per a traspassar el control dels seus aeroports i evitar un suposat embargament internacional, en una aparent represàlia pel referèndum independentista celebrat el dilluns.

El primer ministre iraquià, Haider al Abadi, ha anunciat la mesura en un discurs televisat per la cadena estatal i en el qual ha avisat d'un embargament imminent. El seu Govern ja va demanar la setmana passada a la comunitat internacional que interrompera les connexions amb els aérodromos d'Erbil i Sulaimaniya, una cosa que de moment només l'Iran ha portat a la pràctica.

Al Abadi havia sol·licitat la cancel·lació de la consulta per inconstitucional i una moció adoptada pel Parlament de l'Iraq li va concedir plena potestat per a adoptar les mesures que considerara pertinents. Així i tot, el Govern que presideix Masud Barzani va decidir seguir avant i va mantindre una votació que, malgrat no ser vinculant, suposa un colp simbòlic en les aspiracions kurdes d'independència.

El referèndum ha sigut criticat en termes generals per la comunitat internacional, amb l'única excepció d'Israel, que ho ha recolzat. Turquia, l'Iran i Síria, que compten també amb població kurda en els seus respectius territoris, han liderat les veus crítiques.

colaboracio