La llei que modifica la Iniciativa Popular davant les Corts entra en vigor este dimecres

Publicado: martes, 23 mayo 2017 11:07

VALÈNCIA, 23 May. (EUROPA PRESS) -

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) publica este dimarts la modificació de la llei per la qual es regula la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) davant les Corts Valencianes, que entrarà en vigor este dimecres.

La Cambra valenciana va aprovar el passat 26 d'abril la modificació de la ILP a la Comunitat, i reduir a 10.000 les firmes necessàries per a portar a la Cambra autonòmica una d'estes propostes --fins ara eren necessàries almenys 50.000 firmes d'electors-- i baixar de 18 a 16 anys l'edat límit per a impulsar o participar com a firmant.

La modificació de la norma va tirar avant amb el suport dels seus impulsors --PSPV, Compromís i Podem-- i el vot en contra del PP i Ciutadans (Cs), que es van oposar a la reducció del nombre de firmes i de límit d'edat. A partir d'ara, per a impulsar o firmar una ILP només serà necessari ser major de 16 anys i estar empadronat en qualsevol municipi de la Comunitat.

"Existix una demanda ciutadana de millora de la informació, transparència, publicitat de l'activitat legislativa i legitimitat de les lleis i decisions de les Corts", apunta el text, que modifica la normativa quant a la impossibilitat d'abordar matèries legislatives en les ILP, i només exclou de la ILP la iniciativa legislativa pressupostària anual i totes aquelles matèries sobre les quals les Corts no tinguen competència per a legislar.

Així, serà possible dur a terme iniciatives que aborden qüestions relatives al títol I de l'Estatut d'autonomia i a l'organització territorial de la Comunitat Valenciana, matèries de naturalesa tributària i pressupostària o que impliquen una reforma del propi Estatut, qüestions que l'anterior norma no permetia.

"Resulta evident que els temors i reticències formulats en el seu moment en el debat constitucional s'han demostrat excessius i injustificats, i per tant, el plantejament d'acord amb l'objectiu de fomentar la participació i reforçar la democràcia és eludir limitacions de matèries que coarten l'expressió ciutadana traslladada a través de propostes legislatives", defèn el text.

Respecte al canvi en l'edat mínima per a poder participar, s'argumenta que en tractar-se d'un procediment d'iniciativa ciutadana i no de decisió final, resulta "un mecanisme òptim perquè la joventut forme part del debat polític i del procés d'adopció de decisions", sobretot a partir dels 16 anys, quan l'ordenament jurídic faculta les persones per a emancipar-se i "tindre una vida independent".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià