El Magnànim editarà a l'abril un llibre amb 26 poemes inèdits de Joan Fuster

Joan Fuster
INSTITUCIÓ ALFONS EL MAGNÀNIM
Actualizado: miércoles, 4 abril 2018 11:00

VALÈNCIA, 4 Abr. (EUROPA PRESS) -

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació editarà aquest mes d'abril el llibre 'Poemes inèdits' de Joan Fuster, una vegada ha firmat els drets amb els hereus de l'escriptor de Sueca.

L'edició està ja molt avançada i s'espera que siga una de les novetats més importants del Magnànim en la 53 Fira del Llibre de València, destaca la institució depenent de la Diputació de València a través d'un comunicat.

Després de la publicació l'any passat de 'Notes d'un desficiós', 'Poemes inèdits' es convertirà en el quart llibre de Fuster editat pel Magnànim i en la desena publicació relacionada amb l'escriptor de Sueca.

El volum reuneix vint-i-sis poemes de Joan Fuster que, per diversos motius, havien quedat inèdits fins ara en els arxius de l'escriptor, conservat en el Centre de Documentació de l'Espai Joan Fuster a Sueca.

D'aquesta manera, 'Poemes inèdits' posarà a l'abast del lector composicions de diferents èpoques, tendències i estils que fan del llibre una mostra molt expressiva de la qualitat dels seus versos.

El poemari inclou quinze poemes inèdits, nou poemes no inclosos en la versió definitiva del poemari 'Terra en la boca' i la traducció de dos poesies en valencià que s'havien editat originalment en castellà, detallen els responsables del volum.

L'estudi introductori està escrit per Salvador Ortells Miralles, especialista en l'obra poètica de Joan Fuster, i ofereix per primera vegada una visió global de la poesia fusteriana coneguda en relació a la poesia inèdita.

En definitiva, subratllen, "aquest llibre és un motiu immillorable per a rellegir un autor rellevant en el panorama poètic valencià contemporani, però també en l'àmbit de la poesia en valencià del seu temps".

En paraules d'Ortells, "a pesar que una part de la seua poesia ha sigut publicada en diversos poemaris, llibres col·lectius, revistes i antologies, la seua poesia no és tan coneguda com caldria, ja que ha sigut eclipsada per la seua excel·lent i abundant producció assatgística i periodística".

Amb aquest llibre, destaquen des del Magnànim, "es contribuirà a divulgar la poesia fusteriana, que és prou important com per a no menystenir-la".

Fuster va publicar entre 1948 i 1954 huit poemaris: 'Sobre Narcís' (1948), '3 poemes' (1949), 'Ales o mans' (1949), 'Ofici de difunt' (1950), 'Va morir tan bella' (1951), 'Terra en la boca' (1953), 'Poemes per fer' (1953-54) i 'Escrit per al silenci' (1954), publicat pel Magnànim.

A més, cal afegir una quantitat gens menyspreable de poemes publicats durant la postguerra, en valencià i castellà, en la premsa valenciana --Levante, Las Provincias, Verbo, Víspera, Esclat, Pensat i Fet, i Festa d'Elig--, en revistes catalanes i de l'exili antifranquista --Ariel, La Nostra Revista, Pont Blau i Las Españas--, i en volums col·lectius: 'Homenatge a Xavier Casp' (1949), 'Calvari líric' (1949), 'Llibre de la vellesa' (1954), 'Corona poètica en llaor de Sant Vicent Ferrer en el V Centenari de sa Canonizació' (1955), 'Corona literària oferta a la Mare de Déu de Montserrat' (1957) i 'Eucarística' (1960).

RELLANÇAMENT DE LA COL·LECCIÓ 'POESIA DEL MAGNÀNIM'

'Poemes inèdits' s'editarà dins de la històrica col·lecció Poesia que el Magnànim edità de 1990 a 1996, dirigida aleshores pels poetes Marc Granell i Eduard J. Verger.

En la col·lecció històrica, al costat de poetes valencians, es van editar poemaris bilingües original-valencià ni més ni menys que de Hans Magnus Enzenberger, Derek Walcott, Ingeborg Bachmann, Erick Fried, Paul Éluard o Salvatore Quasimodo, entre d'altres.

Ara estarà dirigida pel també poeta i editor Vicent Berenger i, enguany, al costat de 'Poesies inèdites' de Fuster, es publicarà 'Ciutadà. Poema líric nord-americà' de la poeta estatunidenca Claudia Rankine.

Com un homenatge a aquell període, el Magnànim ha decidit reprendre el disseny històric de la col·lecció, tal com es pot observar en les portades dels llibres de Fuster i Rankine.

Joan Fuster i Ortells (Sueca, 1922-1992) és un dels escriptors i intel·lectuals valencians més rellevants del segle XX.

Entre la gran varietat de gèneres literaris que va conrear, destaquen la historiografia, l'articulisme periodístic, la traducció, el dietarisme, l'aforisme, la crítica literària i, també, la poesia.

Va ser reconegut, sobretot, per la seua producció assatgística, que es caracteritza per la diversitat temàtica i la multiplicitat d'interessos, i que conté títols emblemàtics com 'Nosaltres els valencians', 'Diccionari per a ociosos' i 'El descrèdit de la realitat'.

Salvador Ortells Miralles (Sueca, 1977) és llicenciat i doctor en Filologia Catalana. Ha publicat nombrosos estudis i articles sobre l'obra literària de Joan Fuster, entre els quals destaquen la coordinació del volum col·lectiu 'Joan Fuster, llibre a llibre. Diccionari bibliogràfic' (2015), l'edició de l'antologia 'Joan Fuster recitable' (2016) i la tesi doctoral 'La poesia de Joan Fuster' (2017).

En l'actualitat és director de l'Espai Joan Fuster i professor associat del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de València.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià