Manos Limpias demana que s'impute a Fabra per autoritzar la compra de l'empresa que gestionava la F-1

Montaje Pasarela Recta De Meta Del Valencia Street Circuit
Foto: VALMOR SPORTS
Actualizado: viernes, 30 enero 2015 14:49

VALÈNCIA, 30 Ene. (EUROPA PRESS) -

   El Col·lectiu de Funcionaris Públics Manos Limpias ha denunciat al president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, per autoritzar la compra de Valmor Sports per un euro quan tenia un deute aproximat de 50 milions d'euros, i ha sol·licitat que se li impute. Esta empresa s'encarregava de gestionar la Fórmula 1 a València.

   Així consta en la denúncia que ha presentat Manos Limpias davant del fiscal superior del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), amb data d'entrada 23 de gener, paral·lelament a la querella que ja va interposar el desembre el ministeri públic contra l'expresident de la Generalitat Francisco Camps, l'exconsellera, exsecretària autonòmica de comunicació del Consell i exdirectora de Televisió Valenciana, Lola Jonhson, i l'expilot Jorge Martínez Aspar per presumpta malversació, prevaricació i delicte societari, per la compra de Valmor.

   En el seu escrit de desembre, el fiscal Anticorrupció es querellava contra Camps, Johnson i Aspar, i no incloïa a Alberto Fabra --encara no hi ha pronunciament sobre la competència de la querella i la seua possible admissió a tràmit--. Tot i això, Mans Netes estima que l'actual 'president' també ha de figurar en la causa, ja que va ser qui va signar i va autoritzar el projecte i l'ordre de pagament, prèvies reunions amb l'empresari Fernando Roig, soci de la mercantil.

   Tal com recull el col·lectiu en la seua denúncia, la compra de Valmor s'ha aprovat en un ple del Consell del dia 9 de desembre de 2011, amb Fabra com a president de la Generalitat. En aquell moment, la mercantil, creada per a organitzar la celebració de la F-1 a València, tenia un deute aproximat de 50 milions d'euros.

   Este assumpte de la compra --afegix-- es va portar fora de l'ordre del dia del ple, "el que denota que es va actuar, per part de presidència i, en el seu conjunt, del ple del Consell, amb el ferm propòsit d'eludir els controls de legalitat que poguessin frenar o obstaculitzar l'aprovació de l'assumpte". En concret, Manos Limpias es referix a la Comissió de Secretaris i Subsecretaris; l'Informe Jurídic de l'Advocacia de la Generalitat; l'Informe de la Intervenció General; i l'informe de justificació i necessitat de la Subsecretaria de la Conselleria de Cultura i Esports, entre d'altres.

   El col·lectiu entén així que si l'assumpte ha estat aprovat fora de l'ordre del dia, "va comptar amb l'autorització expressa o, si no n'hi ha, tàcita, de Presidència de la Generalitat, màxim garant de la legalitat de tots els assumptes tramitats i, finalment, aprovats pel ple del Consell, en disposar dels servicis jurídics de l'Advocacia de la Generalitat". Si bé en este cas, "de manera unilateral i potestativa, ha estat decisió política d'alta instància el prescindir de la seua necessitat i idoneïtat".

   Per esta raó, "resulta evident" --afegix Manos Limpias-- la "responsabilitat jurídic penal" que esta actuació comporta al rescatar amb diners públics la mercantil Valmor, "eludint tots els requisits legals imprescindibles per articular una operació de compra d'una mercantil privada en grans pèrdues amb diners públics", deixant a instància de tercers "interessats", el vetllar pels interessos generals.

   Això constituïx "el més gran dels menyspreus cap a la legalitat vigent, deixant en total indefensió els interessos de l'administració", manté, i estima que els fets poden ser constitutius de delicte de malversació i societari.

REQUISITS DE LEGALITAT

   Per tot, Manos Limpias demana que es cride a declarar com a imputat a Fabra, "en nom d'entreveure si per part de Presidència de la Generalitat s'han vulnerat els requisits de legalitat que s'exigixen per a aprovar els assumptes del ple del Consell, amb el ferm propòsit d'eludir el compliment de la llei".

   Al costat d'això, també reclama que se citi com a testimonis a Alida Mas, subsecretària de la Conselleria d'Educació i Esports el desembre de 2011; a Isabel Villalonga, llavors advocada general de la Generalitat; a Emilio Torrejón, director general de l'Advocacia; Salvador Hernandiz, interventor general de la Generalitat; José Miguel Escrich, secretari autonòmic d'Hisenda i Pressupostos; Paula Sánchez de León, en aquell moment vicepresidenta de la Generalitat; i Fernando Roig, empresari. Tots ells ocupaven l'esmentat càrrec en la data de 9 de desembre de 2011.

   El fiscal va centrar la seua querella en Camps en entendre que va negociar "directament" amb el magnat de la F-1 Bernie Ecclestone els contractes per a la celebració del GP al circuit urbà de València; que ha estat qui va ordenar que la Generalitat es constituïra com a avalador de Valmor sense seguir el procediment administratiu fixat en al Llei d'Hisenda de la Generalitat i la Llei de Pressupostos de 2011; i qui va ordenar a Johnson, malgrat que no tenia competència per a això, que signara el contracte de 19 de juliol de 2011 pel que el Govern autonòmic prestava l'aval a l'empresa.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià