Maza demana investigar coaccions i campanyes d'odi contra alcaldes que no col·laboren amb l'1-O

El fiscal general del Estado, José Manuel Maza, en rueda de prensa
EUROPA PRESS
Publicado: miércoles, 20 septiembre 2017 18:25

"Cap ciutadà pot sofrir efecte negatiu algun per l'estricte compliment de la llei"

MADRID, 20 Sep. (EUROPA PRESS) -

El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha ordenat este dimecres a les fiscalies de Catalunya que s'investiguen les campanyes d'odi, les amenaces i les coaccions dirigides als alcaldes, funcionaris i particulars que s'oposen a col·laborar en el referèndum il·legal d'autodeterminació.

En la seua resolució, de 3 pàgines, Maza sol·licita als fiscals catalans que promoguen "amb eficàcia i celeritat" l'acció penal contra els autors d'estes conductes "procedint davant qualsevol 'notitia criminis'", siga per denúncia dels ofesos, "siga per qualssevol altres vies", entre les quals cita les notícies sobre estes conductes en mitjans de comunicació.

Afegeix que a este efecte els fiscals podran sol·licitar l'auxili de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat --Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil o Policia Nacional-- a fi que elaboren els corresponents atestats en els quals s'indiquen els llocs en els quals s'estan produint estos fets, així com la seua possible autoria.

Faculta igualment a les autoritats fiscals i policials a procedir a la retirada dels cartells i paquines intimidatorios.

PROHIBICIÓ "NOTÒRIA" DE L'ORGANITZACIÓ DEL REFERÈNDUM

Igual que ha fet en oficis similars dictats en els últims dies, Maza recorda en este document la "notorietat" de la prohibició dels actes d'organització del referèndum d'autodeterminació convocat per al proper 1 d'octubre, que fa que qualsevol conducta d'autoritats, funcionaris públics o de particulars dirigida a tal fi siga indiciàriament constitutiva d'"almenys" els delictes de desobediència, prevaricació i malversació de cabals públics, este últim penat amb fins el 8 anys de presó i 20 d'inhabilitació.

Afegeix que les normes sobre les quals pretén celebrar-se la consulta han estat expressament suspeses pel Tribunal Constitucional i això implica que les mateixes "no poden fer efecte algun", de manera que no es pot realitzar cap actuació "tendent directa o indirectament a la seua execució, ni existeix obligació per al seu compliment".

"Cap ciutadà pot sofrir efecte negatiu algun per l'estricte compliment de la llei", afegeix l'ofici, que a continuació al·ludeix a les notícies aparegudes en els últims dies sobre campanyes encaminades a "assenyalar" determinats responsables municipals, funcionaris i particulars per la seua negativa a incomplir la llei.

"SUPOSAT DRET A l'AUTODETERMINACIÓ"

Estes campanyes, segons el parer del fiscal general, poden tindre rellevància des del punt de vista penal "quan s'estaria promovent l'hostilitat cap a determinades persones, per motius ideològics o polítics, responsabilitzant-los directament davant els ciutadans d'impedir un suposat exercici del dret a l'autodeterminació".

Totes estes conductes, conclou el fiscal general, "suposen un atac contra la pacífica convivència a Catalunya i una greu pertorbació de drets, no només de les persones directament destinatàries de les amenaces, sinó de la població en el seu conjunt, quan llancen un missatge coactiu general dirigit a totes les autoritats, funcionaris i defensors de l'Estat de Dret i de l'ordenament constitucional".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià