El món àrab i una coproducció amb el MAXXI de Roma, protagonistes de la tardor en l'IVAM

Demonstration_1994_Nadia Benchallal
NADIA BENCHALLAL/IVAM
Actualizado: martes, 25 julio 2017 17:06

VALÈNCIA, 25 Jul. (EUROPA PRESS) -

L'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) ha preparat per a la pròxima tardor un ampli programa d'exposicions en el qual destaquen una mostra que explora la problemàtica del món àrab des del punt de vista de les dones artistes; un projecte site specific de Nico Munuera dins de la línia de produccions pròpies del museu i una exposició que revisarà la serie 'Desaparicions' de l'artista Ignasi Aballí. L'agenda es completa amb 'Please come back. El món com a presó?', coorganitzada per MAXXI-Museu nazionale delle arti del XXI secolo de Roma i produïda per l'IVAM per a la seua presentació a València.

Així ho ha avançat el centre cultural en un comunicat, en el qual detalla que la programació expositiva de tardor s'obri el pròxim 14 de setembre amb la mostra 'En Rebel·lia. Narracions femenines en el món àrab', que indaga en la producció artística sorgida en els països àrabs en les últimes dècades a través de les diferents perspectives d'artistes dones.

L'exposició reunix un centenar de treballs de prop de 30 artistes com a Mico Hatoum, Amal Kenawy, Ahlam Shibli, Rula Halawani, Raedad Saadeh, Zineb Sedira, Ghada Amer o Leila Alaoui i aborda qüestions com la presència en els carrers de les dones, la crítica als clixés masclistes, les seues experiències en l'exili, així com l'impacte de l'ocupació israeliana dels territoris palestins.

Per la seua banda, Nico Munuera (Lorca, 1974) serà el protagonista de la següent mostra integrada dins de la línia IVAM produïx, que s'inaugurarà el 19 d'octubre. L'artista establit a València prepara un site specific, un projecte específicament realitzat per a la galeria 6 que porta per títol 'Praecisio', prenent com a punt de partida la idea de límit físic i de com la concepció d'este influïx en la capacitat de percepció.

En el capítol de 'Casos d'estudi' es revisarà la producció del creador Ignasi Aballí (Barcelona, 1958) a través de la seua sèrie Desaparicions, formulada al voltant de l'obra homònima de Georges Perec 'La Disparition (El segrest)', la quarta novel·la editada de l'escriptor francés publicada en 1969.

Es tracta d'un relat d'intriga on s'omet la lletra 'E', la més freqüent en l'idioma francés. L'exposició està conformada, entre altres obres, per vint-i-tres cartells que publicitan pel·lícules, els guions de les quals van ser escrits per Perec. Així, eixos posters cinematogràfics no solament ens conduiran a descobrir noves absències, posant en pràctica la idea del record de la presència d'una cosa absent, sinó que ens faran reflexionar sobre la producció de la imatge en la nostra societat. La cita, el 9 de novembre.

El calendari expositiu de l'any 2017 finalitza el 28 de novembre amb la selecció 'Please menja back. El món com a presó?', que pren el seu títol d'una obra del col·lectiu artístic francés Claire Fontaine, una instal·lació amb llum de neó amb la frase 'Torna, per favor'.

L'exposició centra la seua atenció en el concepte de presó, analitzant tant la seua dimensió física com el seu significat metafòric, especialment pel que fa a la societat contemporània que, en les últimes dècades, ha experimentat una ràpida, i de vegades violenta, transformació. Esta mostra, composta de mig centenar d'obres d'una trentena d'artistes, viatja a l'IVAM des del Museu Nazionale Delle Arti del XXI Secolo de Roma, on ha estat en cartell entre febrer i maig d'enguany.

CONVENI CAIXA POPULAR

D'altra banda, el director general de Caixa Popular, Rosendo Ortí, i el director de l'IVAM, José Miguel G. Cortés, han firmat este dimarts un nou conveni de col·laboració per quatre anys per a la realització de diferents activitats pedagògiques i culturals.

Les aportacions econòmiques de Caixa Popular sufragaran visites guiades a les exposicions que tindran una periodicitat mensual, tallers didàctics per a col·lectius socials i altres visites al museu dirigides a diferents sectors com a persones majors, col·lectius desfavorits o persones amb discapacitat, segons ha informat l'entitat en un comunicat.

Així mateix, en 2019 l'IVAM podrà destinar els fons aportats per a activitats dirigides a commemorar el 30 aniversari del centre d'art valencià.

Este conveni és un pas més en la col·laboració de Caixa Popular amb l'IVAM, que es va iniciar l'any passat quan les dos entitats van subscriure un primer acord per a la difusió de la figura del pintor Ignacio Pinazo, amb visites guiades i tallers.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià