Moragues demana esperar a l'informe definitiu sobre Fira València en què s'avaluarà "exigir responsabilitats"

El recinto ferial valenciano
FERIA VALENCIA
Actualizado: martes, 23 septiembre 2014 18:30

VALÈNCIA, 23 Sep. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Hisenda i Administració Pública, Juan Carlos Moragues, ha demanat "agafar amb cautela i prudència" l'informe de la Intervenció General de la Generalitat sobre Fira València i esperar el text definitiu per a "veure les recomanacions". "La Intervenció haurà d'avaluar si hi ha responsabilitat i establir el procediment pel qual exigir esta responsabilitat", ha subratllat.

A preguntes dels mitjans per l'informe que detecta sobrecostos del 86,7 per cent de mitjana en l'ampliació de la institució firal i calcula que l'aval de la Generalitat podria costar-li 1.027,59 milions fins a 2029, en un recés del Debat de Política General en les Corts, ha indicat que li "consta que s'està aportant documentació provisional que potser matisa estos sobrecostos". "Però no vull prejutjar com serà l'informe definitiu perquè la Intervenció instruïx, diligencia, fiscalitza i controla de manera independent", ha matisat.

Moragues ha assenyalat que actualment s'està "en fase d'instrucció, de comprovació, d'aportació de documentació i al·legacions" i que, d'acord amb això, s'elaborarà un informe definitiu. Així, ha demanat agafar amb "prudència" i amb "cautela" el text provisional "ja que s'està aportant molta documentació i al·legacions".

Ha emmarcat este document en el "control financer específic" de la Fira acordat en 2013, tenint en compte que des de gener d'este exercici el seu dèficit i el seu deute computen en el perímetre de consolidació de la Generalitat, de la mateixa manera que "s'establixen altres controls financers permanents i específics d'altres sectors de l'administració".

Segons Moragues, este informe va ser traslladat a les parts per a que "facen al·legacions i aporten documentació" i inclou recomanacions "que ja s'estan posant en pràctica". Així, ha destacat que el grup de treball format per l'Institut Valencià de Finances, Fira València, Conselleria d'Economia i l'Ajuntament estudia "canviar els estatuts i si cal canviar el conveni de col·laboració que es va signar en els anys 2004 i 2002 per part de la Generalitat i Fira".

Preguntat per si la Generalitat hauria d'abonar 1.027 milions com a avalador, ha respost: "Precisament això és el que estem estudiant, si cal modificar el conveni de col·laboració en virtut del qual assumia les obligacions la Generalitat, si cal canviar els estatuts, quina naturalesa donar a la Fira i també dotar de viabilitat, que tinga beneficis per a que això puga produir una tornada". "Estem en fase d'estudi de viabilitat, no podem fer hipòtesis futures fins a 2029", ha sentenciat, en al·lusió al càlcul fet d'acord que la institució firal no realitze més aportacions fins a 2029.

ESTUDIEN ESTABLIR MECANISMES DE CONTROL INTERN

El titular d'Hisenda ha apuntat que també "s'està estudiant un possible establiment de mecanismes de control intern i el pla de viabilitat, de sanejament, i el pla executiu de Fira València, deslligant l'activitat firal de la pròpia institució", i que, de fet, "ja està en ple procés de redimensionament i de posada en marxa el pla de viabilitat per a dotar de futur i de sostenibilitat una institució tan important per al comerç i per a la Comunitat".

A preguntes sobre la naturalesa de Fira València, ha indicat que "des del punt de vista de Banc d'Espanya, la institució sectoritza des de l'1 de gener de 2013" i, per tant, "fins a 2012 no computa el seu dèficit com si formara part de la Generalitat". Actualment, tenint en compte que més del 50 per cent d'ingressos prové de la Generalitat, "el Banc entén que la Fira forma part del perímetre de la Generalitat", de manera que "és una entitat amb personalitat jurídica però que computa el seu dèficit per a la Generalitat".

Moragues ha emmarcat estes actuacions en el treball del Consell per a "reforçar el control intern i comprovar tots els aspectes de l'administració" en la seua "línia de transparència, eficiència i millora de la gestió dels fons públics per part de la Generalitat".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià