MSF reconeix 24 casos d'assetjament o abusos sexuals en 2017 després de l'escàndol d'Oxfam

Publicado: miércoles, 14 febrero 2018 18:08

PARÍS, 14 Feb. (EUROPA PRESS) -

Mèdics Sense Fronteres (MSF) ha reconegut aquest dimecres que va detectar en 2017 24 casos d'assetjament o abús sexual en el si de l'organització i, d'ells, 19 van concloure amb l'acomiadament de les persones assenyalades com a responsables, segons un comunicat difós en plena polèmica per l'escàndol d'Oxfam.

MSF, que compta amb 40.000 treballadors, ha explicat que va registrar l'any passat un total de 146 "queixes formals i avisos" a tot el món. "Aquests casos van incloure abusos de poder, discriminació, fustigació i altres formes de comportament inadequat", ha apuntat.

Del total, 40 van correspondre a "casos d'abús i/o fustigació", entre els quals figuren 24 relatius a "assetjament o abús sexual". En dos d'aquests 24 denúncies, les víctimes eren persones alienes a l'organització, bé fóra pacients o membres de la comunitat assistida.

Les investigacions obertes per aquests 24 casos d'assetjament o abús sexual, van derivar en l'acomiadament de 19 persones, mentre que la resta de treballadors assenyalats van rebre "sancions, advertiments o suspensions", segons el comunicat difós aquest dimecres.

MSF ha optat per fer públiques les seues perquisicions internes enmig de la polèmica pels presumptes abusos comesos per treballadors de l'ONG Oxfam en diversos països, principalment a Haití després del devastador terratrèmol de 2010. "La integritat de la nostra organització s'aferma sobre la bona conducta de cada membre del nostre personal en qualsevol lloc i sobre el ple respecte a les comunitats a les quals prestem assistència", ha ressaltat MSF.

CAS OXFAM

La tempestat sobre Oxfam es va originar la setmana passada per un reportatge de 'The Times' en el qual revelava que set treballadors de la missió que Oxfam va desplegar a Haití, entre ells el seu cap, Roland van Hauwermeiren, van contractar els serveis de prostitutes --algunes menors d'edat-- amb els diners de l'organització.

En els dies següents la polèmica va engreixar per noves informacions que assenyalen també als treballadors de l'ONG al Txad i revelen que Van Hauwermeiren havia sigut apartat per una altra organització set anys abans per una conducta similar, així com per la detenció del president d'Oxfam Internacional, Juan Alberto Fuentes, per corrupció a Guatemala.

De moment, aquest escàndol ha propiciat la dimissió de la sotsdirectora d'Oxfam, Penny Lawrence. No obstant açò, l'ONG tem que puga costar-li també els fons que rep del Govern britànic i d'altres donants del sector públic, com a la Unió Europea.

La ministra de Desenvolupament del Regne Unit, Penny Mordaunt, ha recalcat aquest dimecres a les ONG que reben finançament del Govern britànic que no veuran més diners si no són clares respecte als abusos comesos pel seu personal.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià