El Museu de la Ciutat de València recupera l'estètica palatina amb mobles donats per Pere Maria Orts

Mobiliario de Pere Maria Orts en el Museo de la Ciudad de Valencia
Foto: EUROPA PRESS
Actualizado: lunes, 2 marzo 2015 15:01

La sala recupera 60 peces de ceràmica valenciana del s.II a.C. al XIX i un panell dedicat a Sant Vicent Ferrer abans ubicat a l'Almodí

   VALÈNCIA, 2 Mar. (EUROPA PRESS) -

   El Museu de la Ciutat de València ha recuperat un altre cop la seua estètica palatina gràcies a una remodelació de l'espai que tornat la "llum" a les seues estades després de reobrir els seus balcons, unificar el color de les parets amb un color suau i incorporar els mobles que en el seu moment van decorar la casa de Pere Maria Orts, mort la setmana passada. El cèlebre jurista, humanista i acadèmic de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) va donar fa poc a l'Ajuntament part del seu mobiliari personal i objectes d'època.

   La col·lecció de quadres que havia anat adquirint al llarg de la seua vida la va donar al Museu de Belles Arts Sanu Pius V però al consistori li ha deixat "el que era seu, el més personal", ha destacat la regidora de Cultura, María Irene Beneyto, durant la presentació de la remodelació de la planta noble d'esta casa-museu que recupera així l'estil palatí valencià que tenia quan era residència de l'alcalde de València, José Campo, Marqués de Campo, i després, en ser adquirida pels Comtes de Berbedel.

   La regidora ha estat acompanyada pel comissari Vicente Colom qui ha fet una repassada dels béns d'Orts, conegut per ser una selecte col·leccionista d'art, autor d'abundants estudis d'història, genealogia i heràldica, i gran coneixedor de la història de la ciutat.

   Entre els objectes donats, "molt acords amb la història del palau" i tots ells de "gran qualitat", amb una cronologia que abraça des del segle XVIII a finals del segle XIX, figuren una consola de fusta daurada rococó, una paperera-escriptori Carlos IV de noguera amb marqueteria geomètrica i una còmoda de noguera i caoba amb anses de metall daurat, les tres del segle XVIII; quatre cadires angleses d'estil Adam de fusta perera, un moble refredador victorià, dos cadires -una isabelina i una altra alfonsina-, dos conjunts de cadires de noguera -un isabelí i un altre victorià-, un moble escriptori de noguera, boix i petxina, tots de la segona meitat del segle XIX.

   Inclou també dos llums de plata llaurades, una de 1730 i una altra del segle XIX, però dos candelers del segle XVII de metall daurat que decoren la capella de Sant Josep del palau. "En la seua època, les cases palatines valencianes tenien espai per a una capella", ha recordat Beneyto.

   Completen la donació quatre escultures del segle XIX, una terracota del bust d'Apolo del Belvedere, una Laura de Dante de marbre blanc i metall daurat, una dama medieval de marbre blanc, un Sant Jordi i un drac de bronze per Remiet de 1880, dos safates decimonòniques de plata i dos gerros de la mateixa època de porcellana blanca i decorats amb escenes.

   Al costat dels béns d'Orts ha presentat també més de 60 peces de ceràmica que se n'ha anat recuperant al llarg dels anys en les diverses excavacions que han realitzat per la ciutat i que abracen des del segle II a.C fins al segle XIX. Amb el títol 'Obra de terra. Ceràmica històrica en la col·lecció municipal', la mostra agrupa ceràmica romana, ibèrica i islàmica, que estarà exposada fins al 25 d'octubre.

   'Obra de Terra' és el nom amb el qual s'anomena de manera genèrica en la documentació medieval valenciana els productes de terrisseria i ceràmica, i el títol escollit per a esta selecció que treu a la llum, valuosos fons de l'Ajuntament, mai abans exposats, en la seua majoria recuperats a partir dels anys 80, tot i que també en els anys 50.

PANELL DE SANT VICENT FERRER

   La mostra es completa amb diversos panells ceràmics, entre els quals destaca un dedicat a Sant Vicent Ferrer datat en 1.769 i que originàriament estava col·locat a l'Almodí. Després de la seua recent restauració, es pot preveure un altre cop en esta exposició tot i que la idea, ha avançat l'edil, és que en un futur "torne al seu lloc d'origen".

   De fet, "ja s'ha sol·licitat la part que falta" del panell, actualment al palau del Marqués de Dos Aguas, cedides pel Sant Pius V, ha explicat la regidora. El seu objectiu final: "que un dia tot estiga juntament" i que "tot torne a estar al seu lloc", ha conclòs.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià