Un nou pla de ciberseguretat convertirà els valencians en "firewalls humans" contra el programari maliciós

 Pantalles De Monitoratge D'Amenaces
EUROPA PRESS
Actualizado: viernes, 28 julio 2017 18:55

VALÈNCIA, 28 Jul. (EUROPA PRESS) -

El Pla de Capacitació en Ciberseguretat promogut pel Centre de Ciberseguridad de la Generalitat (CSIRT-CV) convertirà els valencians en "'firewalls' humans" contra el 'malware'. Es tracta d'un programa formatiu dirigit empreses, ciutadans i administracions per a conscienciar i formar la societat en matèria de seguretat.

Així ho ha indicat este divendres la directora del CSIRT-CV, Lourdes Herrero i el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler que ha assistit al centre per a conéixer les noves instal·lacions i el contingut del pla formatiu que ha proposat l'entitat, que té previst arrancar al setembre.

El Pla de Capacitació en Ciberseguretat estarà compost per plans personalitzats d'aprenentatge que s'adequaran als diferents públics receptors --col·legis, administracions, empreses-- als quals va dirigits.

La iniciativa partix de l'èxit que han tingut alguns dels cursos online que ja oferix l'entitat en la seua pàgina web i que ha comptat amb la participació de 32.800 alumnes, motiu pel qual han volgut ampliar la formació i convertir els agents socials en "còmplices" de la seua tasca per una xarxa més segura.

En este sentit, el centre ha assegurat que nou de cada deu ciutadans consultats creuen que els atacs cibernètics van a augmentar en els pròxims anys.

La responsable del centre ha destacat que la societat es troba immersa en "un procés de convergència tecnològica molt forta", per la qual cosa les fronteres d'actuació de la xarxa s'han desdibuixat i "la frontera és protegir les persones".

CIEBERESPIONATGE

En l'actualitat, el ciberespionatge es troba entre els delictes més comesos en la xarxa, seguit del sabotatge --capaç de deixar inoperativa la maquinària d'una empresa-- o la subversió, "un trencament dels sistemes de defensa".

Entre els casos de programari maliciós als quals s'ha enfrontat el CSIRT-CV, es troba el del Wannacry, l'atac a escala mundial que va afectar també a Espanya. Des de la coordinació tècnica han explicat que es van blindar d'este virus "desconnectant-se de la xarxa" i van duplicar el seu equip per a poder realitzar guàrdies de 24 hores el temps que va durar l'atac.

Sobre este tema, el titular d'Hisenda ha destacat que "es van posar les condicions necessàries perquè eixe 'malware' resultara innocu", un punt en què va fallar l'administració central doncs segons el conseller "es va tardar cinc dies a reaccionar".

Un altre cas que sí va afectar l'Administració valenciana va ser el d'una campanya de 'Ransom Ware', detectat a través de la recepció massiva de correus que utilitzaven com a ganxo l'enviament d'una factura i que intentaven "infectar els usuaris de la pàgina web de la Generalitat". Per a contratacar, el CSIRT-CV va realitzar una anàlisi detallada dels correus, va notificar al departament afectat i va alertar massivament els usuaris d'estos comptes.

UN CENTRE PIONER A ESPANYA

El CSIRT-CV és un centre "pioner a Espanya" que explica en l'actualitat amb un equip format per 14 persones, entre els quals es troben analistes de seguretat i experts en matèria de legislació la funció de la qual és la de "dotar a les dades d'intel·ligència".

Part de l'equip treballa enfront d'unes pantalles que monitoritzen constantment els possibles atacs cibernètics. No solament contempla els que poden succeir en el seu àmbit d'actuació, sinó que monitoritzen l'entorn mundial ja que saber el que succeïx en altres contextos, ajuda a previndre l'arribada del 'malware'. "Ells són ràpids, però nosaltres hem de ser-ho més", ha puntualitzat Herrero.

El centre, que disposa d'un pressupost anual d'un milió d'euros, compte entre les seues actuacions amb servicis de prevenció, la realització de 'tests d'intrusió' en els quals intenten accedir al seu propi sistema per a verificar les debilitats i nivell de seguretat del mateix, o la realització d'informes setmanals a més de 50 organismes entre els quals es troben també les conselleries per a informar sobre les amenaces detectades.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià