El Palau de l'Almirall obrirà al públic algunes de les seues estades amb visites guiades al vestíbul i al pati

Entrada a los Baños del Almirante
EUROPA PRESS
Actualizado: viernes, 21 noviembre 2014 15:46

Els Banys de l'Almirall programen un cicle de cinema ambientat en balnearis de diferents èpoques i diverses exposicions

VALÈNCIA, 21 Nov. (EUROPA PRESS) -

El Palau de l'Almirall, obra emblemàtica de l'arquitectura valenciana privada d'estil gòtic, obrirà al públic algunes de les seues estades i acollirà visites guiades "puntuals" al vetíbul de la seua entrada i al pati, durant els caps de setmana.

Així ho ha anunciat este divendres el director gerent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, Felipe Garín, durant la presentació del cicle de 'Cinema en els Banys' del mateix palau, que es realitzarà del 21 de novembre al 5 de desembre, dirigit per Javier Bosch.

"Després de la bona acollida que han tingut els Banys de l'Almirall entre el públic des que el Consorci de Museus reobrís l'espai el mes de gener passat, -ja ha rebut al voltant de 14.000 visitants-, hem arribat a un acord amb la Conselleria d'Hisenda perquè, puntualment, els caps de setmana, es puguen obrir al públic algunes estades del Palacio del Almirante", seu l'esmentada Conselleria, ha explicat Garín.

Concretament es podran visitar el vestíbul de l'entrada del Palau i el pati. Tot i les restauracions que s'han portat a terme al Palau de l'Almirall, -ha continuat- constituïx una de les obres més importants de l'arquitectura privada gòtica que es conserva a València. Actualment, es pot gaudir d'una portada d'accés adintelada, reformada al segle XVIII, que permet l'accés al vestíbul, al pati i a les escales que porten a les dependències superiors.

El pas interior es realitza a través del vestíbul amb una cubació de cassetonat de fusta de policrom. El pati centralitza l'edifici compost per una sèrie d'arcuacions gòtiques, una escala d'accés i un pou que amb anterioritat ocupava la part central i que hui està col·locat en una aresta.

Garín ha confiat que la seua visita servisca de "reconeixement a la València gòtica", tenint en compte que el Palau de l'Almirall és un "model de les grans cases valencianes del segle XV" amb estructura de pati central obert i escala que connecta amb la planta superior. "Este és un poc el model de palau mediterrani valencià, mallorquí i català", ha apuntat.

'CINEMA EN ELS BANYS'

Alhora, el responsable del Consorci de Museus ha expressat la seua intenció de donar-li un "valor afegit" als Banys del citat palau, més enllà del seu interès turístic i ha presentat un cicle cinematogràfic, "íntim" i gratuït que es farà en este espai des del 21 d'este mes fins al 5 de desembre baix un denominador comú "l'aigua". Així, totes les pel·lícules estaran ambientades en balnearis de diferents èpoques.

Al final de cada projecció haurà un debat amb un convidat relacionat d'alguna manera amb el tema. "Es tracta de veure bon cinema i parlar de bon cinema", ha destacat el director del cicle, Javier Bosch, que ja va organitzar el passat cicle de cinema d'estiu al centre del Carmen.

La primera pel·lícula es projectarà el 21 de novembre a les 19.00 hores. 'Fellini, ocho y medio' (1963) submergirà a l'espectador en el Balneari com lloc que activa records i somiejos de Guido Anselmi, cinema modern que mira a l'home modern. Al costat d'ella es podrà veure també el curtmetratge 'Acabo de tener un sueño' que ha rebut 28 premis nacionals i internacionals en els últims mesos. El seu director, Javier Navarro acudirà a les dos projeccions i debatrà sobre el seu contingut juntament al públic.

El 28 de novembre, es podrà veure el curtmetratge de Charles Chaplin 'Charlot en el balneario' (1917) que retrata l'ambient del balneari en ple naixement de la llei seca en els EUA amb la crueltat burlesca, crítica social i humanisme que caracteritza tota l'obra del cineasta.

Amb 'Ojos negros' (1986) de Nikita Milkhalkov, basat en contes d'Anton Chejov, asistim a la decadència de la societat burgesa i a les vicissituds romàntiques de l'indolent Romano Patroni. Com a convidat per al debat posterior a la projecció, estarà el productor i actor Emilio Mencheta.

El film d'Alan Parker, interpretat per Anthony Hopkins, Bridget Fonda i Matthew Broderick, 'El Balneario de Battle Creek' (1994) tancarà el cicle el 5 de desembre amb un acostament al mateix univers amb l'humor i l'estil de l'època i a la figura del doctor John Harvey Kellog. El filòsof David Montesinos serà l'invitat este dia.

A més, els Banys de l'Almirall acolliran una exposició fotogràfica de l'Agència EFE amb 'Els toros com a pretext', una selecció d'imatges històriques en blanc i negre, des de principis del segle XX fins a gairebé l'actualitat que mostra l'entorn de la festa, com lloc de trobada social.

L'artista madrilenya Teresa Esteban prepara també per a este espai una mostra amb escultures de fusta, pedra i fang inspirades en portades àrabs i altres motius arquitectònics titulada 'El geni àrab'.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià