PDeCAT, Compromís i Bildu se sumen a Units Podem i demanen que el Congrés investigue el rei Joan Carles

Rei juan carlos
REY JUAN CARLOS/ EUROPAPRESS - Archivo
Actualizado: viernes, 13 julio 2018 18:31

MADRID, 13 Jul. (EUROPA PRESS) -

El grup parlamentari d'Units Podem ja ha començat a recaptar els primers suports per demanar formalment que el Congrés òbriga una comissió d'investigació sobre les "presumptes irregularitats" en les quals hauria incorregut el rei Joan Carles si s'ha de jutjar per les revelacions realitzades per Corinna zu Sayn-Wittgenstein. De moment, ja compta amb la signatura dels nou diputats del PDeCAT, els quatre de Compromís i els dos d'EH Bildu.

El primer a posar sobre la taula la possibilitat que la Cambra baixa investigue aquest assumpte ha sigut aquest divendres, en un esmorzar informatiu, el coordinador federal d'EU, Alberto Garzón. Després, el secretari de Societat Civil i Moviment Popular de Podem, Rafa Mayoral, i el diputat d'En Comú Joan Mena han comparegut al Congrés per reptar la resta de grups a impulsar aquesta investigació de forma conjunta.

De moment, segons han informat a Europa Press fonts d'aquestes formacions, el PDeCAT, Compromís i EH Bildu ja han mostrat la seua disposició a plasmar la seua signatura en la petició formal que es registrarà al Congrés.

81 DIPUTATS

Amb aquests suports se superen ja les 70 signatures necessàries per demanar la creació d'una comissió d'investigació. En concret, Units Podem, PDeCAT, Compromís i Bildu sumen 81 escons, però els promotors de la iniciativa donaran encara uns dies de marge abans de registrar-la per si s'hi vol sumar algú més i perquè es 'retraten' els que creguen que el Congrés no ha d'entrar en aquest assumpte.

"Si algú creu que hi ha d'haver espais d'impunitat, que ho diga", ha afirmat Mayoral, recalcant que "ningú pot estar per sobre de la llei, es diga com es diga" i que "els Borbó també han de respondre per les seues conductes".

EL GOVERN NO HO VEU

De moment, des del Govern central s'han minimitzat les revelacions de l'aristòcrata alemanya que diu haver actuat com a testaferro de Joan Carles. La portaveu del Govern i ministra d'Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, ha explicat que l'Executiu no considera aquestes revelacions perquè són "antigues" i "no afecten" l'actual rei, Felip VI.

"No afecten el cap de l'Estat, Felip VI. Són enregistraments antics i ni els considerem", ha declarat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres quan li han preguntat sobre la proposta d'obrir una investigació parlamentària sobre aquest assumpte.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià