La Plataforma pels Drets Lingüístics demana mesures legislatives per a acabar amb la "marginació" del valencià

Actualizado: viernes, 31 marzo 2017 13:26

VALÈNCIA, 2 Dic. (EUROPA PRESS) -

La Plataforma pels Drets Lingüístics al País Valencià, integrada per al voltant d'una trentena d'entitats, sindicats i partits polítics, han acudit a les Corts Valencianes per a commemorar el Dia dels Drets Lingüístics i destacar "la discriminació quotidiana que sovint patix la ciutadania quan parla valencià, tot i estar a l'empara de la llei vigent".

Durant l'acte, el col·lectiu ha fet públic el seu ideari a través del 'Manifest pels nostres drets lingüístics' i ha demanat a l'Administració autonòmica "mesures estructurals i legislatives que posen fi a la marginació per raó de llengua", informa la plataforma a través d'un comunicat.

Entre les propostes i demandes que la Plataforma ha transmès al president de les Corts, Enric Morera, i al director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, destaca la constatació de la pluralitat lingüística i cultural, entesa "com a riquesa" i, per esta raó, planteja implantar lleis de protecció i aplicar sancions que eviten l'abandonament de la llengua a l'escola, als mitjans de comunicació autonòmics i a tots els altres àmbits d'ús.

En este sentit, insistix en la reobertura de la ràdio i la televisió pública en valencià, així com el visionat de canals i emissores altres territoris amb els quals la Comunitat Valenciana "compartix la llengua", detallen.

Alhora, este conjunt d'entitats subratlla que la plena competència lingüística "forma part de la qualitat del servici públic". Per este motiu, reclama introduir el requisit lingüístic per a l'accés a la funció pública.

A més, la Plataforma defensa que "es reconega l'equivalència de la denominació català i valencià, amb la intenció que deixe de ser un obstacle i es convertisca en un actiu que afavorisca i incremente les possibilitats de formació i promoció del valencià".

L'ideari dedica també un punt important a la necessitat d'aplicar "una verdadera pedagogia per a introduir el valencià en zones de predomini lingüístic castellà i acabar amb la discriminació que comporta les exempcions".

ENSENYAMENT

A l'àmbit educatiu, la catalogació dels llocs de treball docent i no docent, seguint el criteri i els plantejaments per a aconseguir la competència lingüística, ha d'estar "associada ineludiblement a la implantació de programes d'ensenyament en valencià".

Així, estes entitats recalquen que "cal fer possible l'objectiu que l'alumnat aconseguisca un domini equilibrat de les dues llengües oficials a l'acabar l'etapa obligatòria d'ensenyament i la supressió de les exempcions de l'ensenyament del valencià a les comarques castellanoparlants".

Finalment, la Plataforma pels Drets Lingüístics anima a ciutadania a denunciar públicament cada cas de discriminació lingüística que es produïsca, "perquè així es podrà obrir un camí cap a la sensibilització de l'opinió pública".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià