Plataforma per l'ensenyament reclama una educació "pública, de qualitat i inclusiva" a començament de curs en Secundària

Protestas de al Plataforam per l'ensenyament públic
PLATAFORMA
Publicado 16/9/2013 14:21:06CET

VALÈNCIA, 16 Sep. (EUROPA PRESS) -

La Plataforma en defensa de l'Ensenyament Públic ha reclamat una "educació laica, en valencià, de qualitat, inclusiva, participativa i compensadora" en un acte reivindicatiu portat a terme este dilluns, coincidint amb el començament del curs en Secundària i Batxillerat, a les portes de l'IES Ravatxol de Castellar-Oliveral (València).

Durant la protesta, la portaveu de la Plataforma i presidenta de la Federació d'associacions de mares i pares d'alumnes de la província de València (FAPA-València), Eva Grimaltos, ha llegit un manifest en el qual ha assenyalat que "fa quaranta anys, en l'acaballes del franquisme, una generació de mestres i de pares i mares ha començat a construir l'ensenyament moderna al País Valencià i ha estat una generació que va lluitar per la implantació de la democràcia, per la renovació pedagògica, per la normalització del valencià a l'ensenyament, que tenia molt clar que l'educació és un dret fonamental al servici de l'alumnat i de la ciutadania", informa l'agrupació en un comunicat.

La Plataforma denuncia que la crisi econòmica "ha estat aprofitada per desmantellar, amb l'argument de l'austeritat, tot el que s'ha avançat els últims anys, amb greus retallades de professorat, ajudes i suport a l'alumnat".

"El Govern valencià --ha continuat-- ha estat afavorint l'ensenyament privat i concertat en menyscabament del sistema públic els últims anys i està fomentant un ensenyament elitista i competitiva en lloc d'una integradora i cooperativa".

"BRETXA SOCIAL"

En este punt, reprotxen que la nova llei educativa en tràmit parlamentari, la LOMQE, "avança a l'increment de la bretxa social entre l'alumnat en lloc de combatre les desigualtats" i "també a l'empitjorament de les condicions laborals del professorat i elimina tot vestigi de participació democràtica als centres escolars de tota la comunitat educativa, entre d'altres coses".

"No podem ni volem tornar enrere en els avanços aconseguits fins ara; som conscients que encara fa falta molt treball per millorar la qualitat de l'ensenyament, de les infraestructures educatives, de la compensació de desigualtats, de la implantació del valencià en tot el sistema educatiu amb normalitat i d'un plurilingüisme real, de la consecució d'una escola laica, etc. i estem treballant des dels centres educatius, des dels barris i pobles, al carrer i on faça falta per a aconseguir-ho".

En este punt, subratllen que "l'administració, els governs, tenen un paper clau a l'èxit del sistema educatiu, i les polítiques educatives dels governs successius del PP al País Valencià i actualment al Govern espanyol van en la línia de desfer tots estos avenços".

"La potenciació, els últims anys, d'un model econòmic basat en l'especulació i l'economia no productiva i l'excés de recursos públics en obres i projectes faraònics ha fet que ens situem en pitjors condicions per a afrontar la crisi, un model, per cert, que ha afavorit els casos de corrupció més greus que ha conegut l'estat espanyol en la seua història", afegixen.

"La comunitat educativa i la ciutadania valenciana diu no a esta involució que pretenen els governs valencià i espanyol i diu sí a una escola pública, laica, en valencià, de qualitat, inclusiva, participativa i compensadora, perquè ens juguem el futur", han conclòs.

colaboracio