Pollastre, conill, garrofó, tomaca i fesol componen l'ADN de l'autèntica paella valenciana

Presentación Wikipaella
Foto: EUROPA PRESS
Actualizado: lunes, 21 julio 2014 14:43
av2" class="NormalTextoNoticia" itemprop="articleBody">

VALÈNCIA, 21 Jul. (EUROPA PRESS) -

   El pollastre, el conill, el garrofó, la tomaca i el fesol de ferradura, a més d'oli d'oliva verge extra, sal, aigua i safrà, acompanyats del component estrella de l'arròs, són els ingredients que componen "l'ADN de l'autèntica paella valenciana", d'acord amb un estudi fet per la plataforma Wikipaella sobre restaurants de la Comunitat Valenciana i usuaris que han aportat el seu "gra d'arròs" per a descobrir el "plat únic" d'esta recepta tradicional tot i que amb algunes diferències segons les comarques.

   Així ho ha donat a conéixer este dilluns un dels fundadors d'este projecte, Guillermo Navarro, una vegada conclós l'estudi, en una roda de premsa celebrada al restaurant Alma del Temple de València, un dia abans de la seua presentació este dimarts a Madrid.

   Este estudi és el resultat d'un viatge per tota la Comunitat Valenciana de més de 700 quilòmetres, en què l'equip de Wikipaella va visitar al voltant de 200 restaurants i va realitzar més de 40 entrevistes personals, a més de recopilar receptes que els usuaris han pujat a l'aplicació web i tenir la col·laboració de sis xefs de referència, com són Jesús Melero, Evarist Miralles, Rafael Vidal, Luis Arrufat, Juan Carlos Galbis i Maricarmen Donet.

   Segons ha apuntat Navarro, esta iniciativa naix "de fora cap a València", impulsada per gent que viu fora de la ciutat al costat d'altres que habiten en la Comunitat, però que en els dos casos "detecten el mateix problema: que no s'ha dit d'una manera eficaç què és el que porten les paelles de la Comunitat Valenciana". Així, un grup de quatre persones va proposar a Arròs la Fallera iniciar este projecte de divulgació amb el material que van recopilar des de fa un any.

PARTICIPACIÓ CIUTADANA I ENTREVISTES PER MUNICIPIS

   En esta línia, ha assenyalat que l'"esperit" d'este projecte és el d'"imprimir innovació, avantguarda i tecnologia, aspectes moderns a alguna cosa tan tradicional com és la paella valenciana" i, d'altra banda, fer-ho "el més participatiu i horitzontal possible". "Wikipaella mai serà jutge i part en la mesura dels possibles que puguem aglutinar quantes més persones millor", ha puntualitzat.

   D'esta manera, l'origen de Wikipaella està marcat per l'objectivitat i la participació, la qual cosa definix el seu "caràcter wiki", ha destacat. D'al voltant de 170 receptes de restaurants i entorn de 70 d'usuaris --que han servit de "control" per a "afinar els matisos que donen els restaurants, ha matisat--, l'equip fundador ha extret "sis receptes d'un plat únic".

   D'esta mostra, el resultat estadístic ha sigut un total de 18 ingredients, deu dels quals es repliquen en totes les receptes pujades, mentre que la resta --pebre roig, cargols, romaní, all, ànec, tavella, carxofes o costelles de porc-- varia segons la zona de la Comunitat. A partir d'ací i com últim pas, esta associació va eixir a la carretera per a fer entrevistes personals a persones grans i restaurants mítics de tota la Comunitat i contrastar així amb la informació recollida del web.

VÍDEOS INTERACTIUS AMB LES RECEPTES

   Al respecte, Guillermo Navarro ha detallat que "cadascun li posa una cosa segons on estiga" i "hi ha moltes formes de fer paella valenciana". "No hi ha una recepta única però totes pertanyen a la Comunitat Valenciana", ha afegit. Així, Wikipaella va diferenciar una recepta de tota l'àrea de Castelló, una altra de la Ribera Alta, així com de la Ribera Baixa, La Safor, Camp de Túria i de la Marina Baixa.

   Així, en el lloc web d'este projecte es poden visualitzar vídeos interactius del procés d'elaboració de cada recepta, com la paella de la Ribera Alta, que protagonitza el cuiner Juan Carlos Galbis, amb 'pilotetes' i pebrot verd; el sofregit sense tomaca i amb carxofes de Maricarmen Donet de Barx (La Safor), o la paella de Castelló amb 'pèsol fi', costella de porc o la carxofa de Benicarló, realitzada per Luis Arrufat.

GALA A FINALS D'ANY

   D'altra banda, Navarro ha precisat que esta iniciativa busca "créixer amb restaurants" i, en este punt, ha avançat que se celebrarà una gala de distintiu de Wikipaella a finals d'any que comptarà amb altres 70 u 80 restaurants que els usuaris proposaran per a rebre esta insígnia. Seguint el mateix model que l'any passat, ha explicat, es realitzarà una gala d'entrega a València --que també serà per a Castelló i per a la resta d'Espanya, ja que també hi ha restaurants de fora de València que van a rebre este títol, ha indicat--, a més d'una gala satèl·lit a Alacant, província que assegura que té un "pes específic" en la cultura de la paella.

   Preguntat per si es fa un seguiment d'estos restaurants, ha apuntat que Wikipaella compta amb una xarxa de col laborades d'uns 25 a 27 voluntaris a tot el món que realitzen les tastos i que també poden traure el distintiu perquè "no es paga per ell".

   Finalment, ha mostrat la seua "indignació" que en ciutats fora de València i Espanya s'anomene paella valenciana receptes que no ho són, per a "enganyar a la gent" i fer-li creure que allò que mengen és "valencià i tradicional", i ha diferenciat este plat original i la paella "d'autor" que cadascun vulga elaborar, cosa que, d'altra banda, considera que servix per a que s'augmente l'interés per la cuina tradicional.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià