Isabel Bonig al costat de González Pons atenent als mig després de la reunió
PP
Actualizado: lunes, 31 julio 2017 16:23

VALÈNCIA, 31 Jul. (EUROPA PRESS) -

El grup parlamentari del PP en les Corts Valencianes ha donat a conéixer este dilluns a les entitats que van recórrer el decret de plurilingüisme del Consell la possibilitat d'acudir al Comité de Peticions de la Unió Europea per a "denunciar l'executiu autonòmic per "l'atac" i "xantatge" que este document suposa per a "la llibertat dels pares en triar el tipus d'educació i la llengua vehicular en la qual volen educar els seus fills".

Així ho ha indicat la portaveu 'popular' en les Corts Valencianes i presidenta del PP a la Comunitat Valenciana, Isabel Bonig, que ha lamentat la "situació de caos" que viu la comunitat educativa en esta autonomia després de l'anul·lació parcial d'este decret per part del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) i davant "la falta de resposta" del Consell a eixa situació.

Bonig s'ha pronunciat d'esta manera en declaracions als mitjans de comunicació després de participar a València en una reunió amb representants de plataformes educatives de la Comunitat Valenciana per a parlar de les últimes resolucions del Tribunal Superior de Justícia d'esta autonomia, que entre altres coses, ordena a la Conselleria d'Educació suspendre cautelarment el seu decret de plurilingüisme i retrotraure's a la normativa anterior.

En la trobada han participat al costat de Bonig i altres diputats del grup parlamentari 'popular' en la Cambra autonòmica, el portaveu del PP en el Parlament Europeu, Esteban González Pons. A esta cita han assistit, com ha detallat síndica del PP, "totes les associacions que van impugnar el decret de plurilingüisme" del Consell com "l'Asociación en Defensa del Castellano, el sindicat Anpe, CSI·F, USO, Concapa, representants de la Diputació d'Alacant i Idiomas y Educación".

Isabel Bonig ha comentat que el PP porta "més de dos mesos preguntant" al conseller d'Educació, Vicent Marzà; a la vicepresidenta de l'Executiu valencià, Mónica Oltra, i al seu president, Ximo Puig, "quin era el pla B" en cas que el TSJCV anul·lara el citat decret i ha censurat que hi haja "falta de resposta".

"Hui 31 de juliol no tenen certesa ni els directors ni els centres educatius de quin és el model lingüístic que cal aplicar. Els pares i les Ampes no saben els llibres que cal comprar. Entre els alumnes s'està generant desassossec i la inspecció encara no ha rebut per escrit instruccions de què és el que va a passar en l'inici del curs i qual és el model lingüístic que se'n va a aplicar en col·legis i instituts", ha plantejat Bonig, que ha apuntat que segons el TSJCV cal acollir-se als decrets de 1997 i de 2012 aprovats pel PP.

Així mateix, la presidenta del PPCV ha censurat que el Consell no haja contestat a l'oferiment fet pels 'populars' per a arribar a un "pacte", "evitar que l'inici del curs siga un caos" i poder "solucionar" un "problema" que ha el seu juí ha generat l'Executiu valencià.

Isabel Bonig ha assegurat que les crítiques del PP al decret de plurilingüisme i la informació facilitada este dilluns a les associacions que ho van recórrer perquè sàpien que poden dirigir-se a la UE, no són "un atac al valencià". En este sentit, ha assegurat que els 'populars' no estan "en l'enfrontament entre castellà i valencià" ni entre els ciutadans que parlen una o altra d'estes dos llengües i ha defès la promoció del valencià feta pel PP en els seus anys de govern.

"Durant 20 anys de govern del PP en la Generalitat multipliquem mes d'un 200% els alumnes que estudiaven en línies en valencià en passar de 74.000 a 235.000 alumnes", ha afirmat, al mateix temps que ha valorat que la Comunitat compte amb dos llengües oficials. Isabel Bonig ha subratllat que la seua formació busca "defendre la llibertat dels pares" per a "triar la llengua vehicular en la qual volen educar els seus fills, amb total respecte al valencià, al castellà, a l'anglés, a la Constitució i a l'Estatut d'Autonomia".

"INSUBMISSIÓ" I "SECTARISME"

La portaveu del PP ha reiterat la seua "preocupació" per "la falta de reacció del govern de la Generalitat", la "insubmissió" i el "sectarisme", per la qual cosa ha demanat a Oltra i Puig que "la mà que van estendre al principi de la legislatura i el diàleg que venien a aplicar en la Generalitat ho apliquen de veres".

Després d'açò, Isabel Bonig ha destacat que seran les entitats que van recórrer el decret de plurilingüisme les que decidiran finalment si acudixen o no al Comité de Peticions de la UE "davant la falta de resposta del Consell". "Les associacions hauran de decidir en les seues respectives organitzacions si decidixen acudir a esta via que el PSOE i Compromís han usat en infinitat de casos per a denunciar actuacions del Govern valencià quan governava el PP perquè consideraven que no eren concordants o que vulneraven drets".

La representant del PP ha detallat que a dit comissió de la Unió Europea "poden acudir no partits polítics" sinó "societat civil". "No és el PP el que posa la denuncia sinó les associacions o organitzacions quan creuen que s'ha vulnerat algun dret fonamental recollit en el Tractat de la Unió Europea, en este cas el de triar lliurement la llengua en la qual volen educar els seus fills", ha subratllat.

"GRAN ENFRONTAMENT"

Igualment, Bonig ha dit que el decret de plurilingüisme del Consell "ho ha declarat parcialment nul, no el PP sinó els tribunals de justícia". Ha agregat que el "problema" generat amb este decret "ha tret més de 340.000 valencians al carrer" per a mostrar el seu rebuig al document i ha provocat "un gran enfrontament" sobre temes que la societat valenciana "havia tancat com els lingüístics".

Preguntada per si l'aplicació dels decrets anteriors aprovats pel PP suposaria obrir un nou període de matrícula per al pròxim curs, Bonig ha respost que "és una cosa que s'hauria d'estudiar" i en la que hauria d'estar la Conselleria d'Educació, la vicepresidenta i el cap del Consell. "El problema és que ningú està donant instruccions clares del que cal fer. Amb la qual cosa s'està generant una situació d'inseguretat jurídica alarmant", ha insistit.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià