El PSOE insta Rajoy a aclarir si usarà el 155 en comptes de "amagar-se darrere de les togues"

Rueda de prensa de Margarita Robles en el Congreso
EUROPA PRESS
Publicado 19/9/2017 19:43:51CET

La portaveu socialista no creu que l'Executiu tinga interès a recórrer a este precepte, però el PP insisteix en no descartar res

MADRID, 19 Sep. (EUROPA PRESS) -

La portaveu parlamentària del PSOE, Margarita Robles, ha instat este dimarts el Govern de Mariano Rajoy que aclarisca si té interès o no a recórrer al article 155 de la Constitució per forçar les institucions catalanes a complir la llei, perquè l'aplicació d'este precepte de la Carta Magna, ha recordat, és "competència exclusiva" de l'Executiu.

En roda de premsa al Congrés, Robles ha assenyalat que ella manté el que diu, en ser preguntada per la posició que va expressar el 6 de juliol passat, després de la reunió entre Rajoy amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, quan va afirmar que els socialistes no recolzarien "mai" el Govern espanyol en l'aplicació del 155, si bé va indicar que tampoc pensaven que l'Executiu tingués en ment recórrer a ell.

Este dilluns en canvi, el portaveu de l'Executiva del PSOE, Oscar Puente, va fer veure que ja no descartaven l'aplicació del 155, que el partit ha deixat de veure com una línia roja, si bé els socialistes no han pres una decisió sobre si recolzarien o no recórrer a ell, perquè este escenari encara no s'ha contemplat, per la qual cosa segueix sent una mera hipòtesi.

NO FAN UNA ALTRA COSA QUE JUDICIALITZAR

Robles ha criticat que el Govern espanyol, que ja es va enfrontar a una altra consulta d'autodeterminació el 9 de novembre de 2014, no ha fet una altra cosa que "judicialitzar la vida política i la confrontació a Catalunya", per la qual cosa ha instat l'Executiu a explicar-li als ciutadans quins plans té pel que fa al polèmic article.

"El Govern de la Nació el que no hauria de fer és amagar-se d'una banda darrere de la toga exclusivament a Catalunya i tractar de passar-li la patata calenta al PSOE, que defensarà sempre la legalitat, però la responsabilitat és del Govern de la Nació, i jo li demano que els diga als ciutadans d'este país que els diga què farà, que ja està bé de no fer res en tres anys i de no saber en este moment si aplicarà o no l'article 155, si va a acudir a la Llei de Seguretat Nacional o a quina una altra via", ha expressat. Si decidira recórrer el 155, llavors el PSOE "es pronunciarà", ha afegit.

L'exmagistrada ha volgut recordar que el portaveu parlamentari del PP, Rafael Hernando, va dir que "no s'anava a aplicar", per la qual cosa ha urgit el Govern espanyol a aclarir "com sembla, és el propi Govern espanyol el que no té cap interès a aplicar el 155, perquè res ha dit fins ara més enllà del que ha dit el seu portaveu parlamentari".

Robles ha reivindicat la posició d'Estat del PSOE pel que fa a la crisi independentista a Catalunya, estant "del costat de la legalitat" i "defensant el Govern espanyol en la mesura en què defensi la legalitat", perquè no es tracta de defensar o no l'Executiu, sinó que es tracta de "defensar els principis bàsics en democràcia".

El PSOE, ha afegit, té molt clara la seua posició com a força d'oposició, que passa per conjugar esta defensa de la legalitat amb la cerca de solucions a través del diàleg, com han fet els socialistes amb la seua proposta de comissió parlamentària per estudiar la modernització de l'Estat autonòmic, que explica ja amb el suport manifest de tots els partits, excepte ERC i Cs.

LA COMPAREIXENÇA DE RAJOY, NO ABANS DE L'1-O

Robles ha explicat que el Grup Socialista va rebutjar la petició d'Units Podem perquè Rajoy informés als grups al Congrés abans de l'1 d'octubre de les mesures que pensava prendre a Catalunya perquè en realitat esta iniciativa "no tenia com objecte que s'explicara la posició del Govern" espanyol, sinó "un altre diferent". Des del primer moment, el PSOE va dir que preferia escoltar el president després del referèndum.

El portaveu del Grup Popular al Congrés, Rafael Hernando, ha evitat polemitzar subratllant que l'important és mantindre l'unitat del conjunt de formacions que segueixen apostant per l'Espanya constitucional i l'Estat de Dret.

Al seu parer, l'Estat actua amb responsabilitat i eficàcia, i que, sense haver descartat cap mesura, les que està utilitzant són les "adequades" i de fet "estan funcionant les coses". "De la resta de qüestions, ja parlarem --ha comentat--. No m'agrada pronunciar-se sobre hipòtesi i l'important és mantindre la unitat sobre el cop que ha plantejat Puigdemont i que en part defensa Podem".

colaboracio