PSPV, Compromís i EUPV advoquen per una ràdio televisió pública basada en el consens i íntegrament en valencià

Actualizado: viernes, 17 octubre 2014 17:02

CASTELLÓ, 17 Oct. (EUROPA PRESS) -

Representants dels partits polítics de l'oposició amb representació en les Corts Valencianes han coincidit este divendres en la necessitat d'una ràdio televisió pública "basada en el consens i íntegrament en valencià".

Els diputats del PSPV, Josep Moreno, de Compromís, Mònica Oltra, i d'EUPV, Víctor Tormo, han participat en una taula rodona, organitzat per pel Col·lectiu de la Universitat Jaume I per la Llengua i la Cultura (CULC), en què han exposat els seus projectes en relació amb un futura ràdio televisió pública valenciana. El PP ha declinat la invitació a participar, segons ha informat la institució acadèmica en un comunicat.

El diputat socialista ha incidit en la importància per a la societat valenciana de tenir este marc comunicatiu. "Hem de ser conscients d'una cosa i és que no hi ha cap espai valencià si no existix un marc comunicatiu i mediàtic que ho definisca, ho explique i ho vertebre. I això és un luxe que els valencians no ens podem permetre", ha manifestat Moreno.

Per la seua banda, Mònica Oltra ha destacat que la televisió pública "no pot ser partidista ni governamental pel que ha d'haver consens" i ha apuntat que "ja hi ha una eina molt útil per a este diàleg que pot ser l'interlocutor idoni, i és la Mesa de l'Audiovisual Valencià presentada esta setmana a València".

"És prioritari una ràdio televisió valenciana pública però cal buscar que tinga uns òrgans de direcció basats en la professionalitat, la pluralitat i el consens i que, a més, existisca un control del que en ella es fa", ha assenyalat per part seua el diputat d'EUPV, Víctor Tormo.

La presència del valencià en els mitjans de comunicació actualment ha estat un altre dels aspectes que han valorat els participants a la taula rodona. Els tres han coincidit que, actualment, la presència de la llengua pròpia en els mitjans és "anecdòtica" i, per este motiu, han reivindicat una televisió pública "íntegrament en valencià i amb producció pròpia per a poder revertir l'actual situació.

Finalment, també han convingut a destacar el paper d'òrgans com el Consell Assessor de l'Audiovisual, que consideren que ha de ser "independent i amb capacitat sancionadora, conformat per experts de reconegut prestigi en la matèria i la funció del qual siga observar que es complix la llei".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià