El PSPV estudiar denunciar Barberá, Rus i altres alcaldes per mantenir símbols i honors franquistes

Alonso, Ábalos, Ranz, Cerdà y Alonso en rueda de prensa
EUROPA PRESS
Actualizado: miércoles, 4 marzo 2015 16:06

VALÈNCIA, 4 Mar. (EUROPA PRESS) -

El PSPV-PSOE de la província de València ha iniciat una col·laboració amb l'advocat madrileny Eduardo Ranz per a recopilar informació i, si és procedent, denunciar als alcaldes de València, Rita Barberá, i de Xàtiva, Alfonso Rus, entre d'altres, per mantenir en els seus municipis símbols, plaques i honors franquistes.

Així ho han donat a conèixer en una roda de premsa a la seu del PSPV, en què han comparegut el secretari general del partit a la província de València, José Luis Ábalos; el coordinador del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica i secretari d'esta àrea del partit a la província; els regidors de València, Salvador Broseta, i de Xàtiva, Roger Cerdà; i l'advocat Eduardo Ranz.

Este lletrat ha presentat el passat 11 de febrer --coincidint amb l'aniversari de la I República Espanyola-- diverses denúncies contra alcaldes de 38 municipis, que després es va ampliar a un altre més, per incompliment de la llei de memòria històrica, així com un escrit de petició a estos ajuntaments.

També ha presentat un escrit davant de la Defensora del Poble informant de la simbologia franquista que existix a Espanya, així com el Ministeri d'Afers Estrangers i a tres ambaixades.

La denúncia penal advertix d'un possible delicte de desobediència, que pot implicar la inhabilitació durant dos anys per a càrrec públic. Tot i això, l'advocat ha aclarit que la intenció d'esta iniciativa "no és retirar al polític", sinó "eliminar la simbologia franquista".

Ranz ha avançat que el pròxim 14 d'abril, commemoració de l'aniversari de la II República, s'ampliarà la denúncia a altres municipis. Per esta raó, el PSPV de la província de València està recopilant informació per a facilitar-se-la a l'advocat i decidiran si denuncien o no com més alcaldes.

Sobre esta qüestió, Salvador Broseta i Roger Cerdà han detallat alguns dels incompliments de la llei de memòria històrica en els seus municipis. En el cas de València, Broseta ha advertit que la Medalla d'Or de la Ciutat "encara la té Franco". També ha criticat que existix "un intent evident" per part del PP de "dilatar en el temps la normalització democràtica del del carrer".

De la mateixa manera, Cerdà ha assenyalat que el dictador seguix sent Fill Predilecte i Alcalde d'Honor de Xàtiva i ha indicat que quan el PSPV i altres grups de l'oposició han demanat la retirada d'estos honors, l'equip de govern encapçalat pel també president de la Diputació, Alfonso Rus, ho ha rebutjat amb justificacions com que "no cal obrir ferides".

El PSPV creu que existixen "elements més que suficients" per a denunciar Rus i Barberá, tot i que els grups municipals de València i Xàtiva volen consensuar esta possibilitat amb la resta de grups de l'oposició, tenint en compte que treballen conjuntament en diverses iniciatives d'este tema.

Eduardo Ranz ha explicat que si es decidix denunciar Barberá i Rus, s'hauria d'acudir al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), ja que tots dos són diputats autonòmics i, per tant, són aforats.

El lletrat ha explicat que els objectius d'estes denúncies són "la reparació de les víctimes del franquisme", així com "regalar-nos més dignitat com país" i "recordar als càrrecs públics que tenen l'obligació, com la resta de ciutadans, de complir les normes que emanen del parlament".

"APOSTA DEMOCRÀTICA"

Per la seua banda, José Luis Ábalos ha subratllat que "este país necessita deixar ben clar la seua aposta democràtica i no pot tenir reconeixements als qui van pretendre i van aconseguir acabar amb les llibertats d'este país".

Alhora, ha ressaltat que "la legislació està tota ella per complir-se" i que la llei de memòria històrica "no és de segon ordre". Segons la seua opinió, "la dreta no s'atrevix a derogar esta llei, que mai li va agradar, però per la via dels fets l'han derogat perquè no s'aplica".

Per la seua banda, Matías Alonso ha explicat que quan van conèixer la iniciativa de l'advocat madrileny, que ha qualificat de "valent", es van posar en contacte amb ell per a oferir-li "tota la col·laboració".

Alonso ha assegurat que són nombrosos els incompliments de la llei de memòria històrica a València, tot i que ha lamentat que estos casos "rares vegades passen de Contreras". "A Madrid no saben la baralla que portem des de fa molts anys", ha manifestat.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià