Quatre dècades de llegat cultural de l'Aplec dels Ports, en un llibre

Primera Trobada dels Ports, la Todolella, 1978.
FRANCESC JARQUE. BIBLIOTECA NICOLAU PRIMITIU
Actualizado: viernes, 20 julio 2018 13:17

CASTELLÓ, 20 Jul. (EUROPA PRESS) -

L'Institut Valencià de Cultura, amb l'impuls del Centre d'Estudis dels Ports i Els Ports en Moviment, han editat un llibre que documenta --amb textos, fotografies i cartells, algun dels quals es creia perdut-- els 40 anys d'història de l'Aplec dels Ports, "l'única trobada d'àmbit comarcal que ha perdurat fins a l'actualitat" en el territori valencià.

Amb el títol 'Aplec dels Ports. 40 anys d'història col·lectiva', l'obra reuneix les aportacions de més de 40 persones de la comarca castellonenca o vinculades a aquesta iniciativa cultural i ciutadana que ofereixen el seu punt de vista sobre el que ha significat aquest esdeveniment, que enguany se celebra a Vilafranca entre els dies 27 al 29 de juliol, expliquen els responsables de la publicació a través d'un comunicat.

L'Aplec celebra enguany quatre dècades de vida des que en l'estiu de 1978 un grup de joves de la comarca va organitzar a la Todolella aquesta trobada d'àmbit comarcal. Des d'aleshores, ha rodat de forma itinerant pels principals pobles dels Ports.

Per a commemorar aquesta efemèride, i amb la voluntat "d'omplir el buit documental" que existia sobre aquesta cita cívica, ix a la llum el llibre, un projecte "coral i col·lectiu que té la voluntat de reflectir l'esperit del mateix Aplec, que cada any s'organitza de forma desinteressada i autogestionada per cadascun dels municipis".

En el volum, que ha sigut prologat per Ximo Puig, un dels fundadors de l'Aplec, escriuen Eliseu Climent, Miguel Armengot, Rafael Serret, Adrià Serret, Alba Tejera, Marc Guardiola, Mònica Segura, Anabel Ejarque, Albert Ferrer, Jordi Marín, Xavier Ginés, Tesa Giner, Josep Maria Zapater, Daniel Monfort, Vicent Torrent, Pilar Alfonso, Manuel Martí, Mari Pau Querol, Nel·lo Monfort, Violeta Tena, Vicent Marzà, Artur Aparici, Sara Gargallo i Avel·lí Flors-Mas.

Completen aquesta nòmina d'autors M. Teresa Adell, Carles Jovaní, Kassim Carceller, Vicent A. Querol, Vicent Pitarch, Lluís Meseguer, David Llopis, Sergi Aguilar, Marisa Grifo, Madalina M. Iordache, Pau Alabajos, Cesk Freixas, Celia Antolín, Iñaki Aicart, Anna Querol, Trini Blanch, Núria Porcar, Patri Teruel i Xavi Sarrià.

"ESPERIT REIVINDICATIU"

El llibre narra com va nàixer l'Aplec i, a partir d'ací, aborda des de diversos prismes aquest esdeveniment, com "la seua evolució al llarg del temps; el seu esperit reivindicatiu; l'aposta per la música en valencià --per l'Aplec han passat veus com la de Raimon, Al Tall, Ovidi Montllor, Lluís Llach, Maria del Mar Bonet o Lax'n'Busto--; el seu paper en l'enfortiment del sentiment comarcal; la seua força com movilitzador dels municipis; la demografia adversa d'aquesta zona d'interior i el paper que han jugat les dones", enumeren.

A més, l'obra està il·lustrada amb abundants fotografies que donen fe de l'evolució d'aquest esdeveniment. Entre elles, cal destacar les imatges que el fotògraf Francesc Jarque va fer de la primera trobada celebrada a la Todolella. Així mateix, es recopilen per primera vegada els cartells de totes les trobades, també del primer, que fins ara es creia perdut.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià