Rajoy amplia les mesures anticorrupció dels seus projectes de llei de febrer, inclosa la demora de la prescripció

Mariano Rajoy en el Congreso
EUROPA PRESS
Actualizado: jueves, 27 noviembre 2014 15:49

Els casos de corrupció més greus no prescriuran fins passats 15 anys, quan ara són 10

MADRID, 27 Nov. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha presentat davant del Ple del Congrés els dos projectes de llei que l'Executiu central va remetre el febrer amb mesures de regeneració democràtica i contra la corrupció, però després d'estos mesos de converses ha afegit també algunes receptes que s'incorporaran a estes lleis i algunes altres en tramitació o de pròxima aprovació al Consell de Ministres.

Formalment, el debat d'este dijous s'havia de centrar en els projectes de Llei Orgànica de Control de l'Activitat Econòmica-Financera dels Partits --que reforma tant les lleis de Partits i del seu Finançament com la del Tribunal de Comptes-- i la Llei Reguladora de l'exercici de l'Alt Càrrec de l'Administració.

Estos projectes de llei, anticipats al Debat de Política General del febrer del 2013 i registrats un any després, van ser objecte de negociació entre els partits la passada primavera i després de l'estiu, i ara es reactiven amb l'idea d'aprovar-los abans que s'acabe l'any. De fet, els grups parlamentaris hauran de presentar esmenes parcials aquest mateix dijous a la tarda.

CODI PENAL I LECRIM

A més d'anticipar les esmenes del PP a estos projectes, Rajoy ha afegit altres receptes que s'inclouran en la reforma del Codi Penal, que també es reactivaran este dijous amb la presentació d'esmenes parcials, i en una futura reforma de la Llei d'Enjudiciament Criminal.

Estes són les principals mesures presentades este dijous pel president del Govern:

- El projecte de llei d'activitat econòmica-financera dels partits ja incloïa la prohibició de donacions als partits per part d'empreses (persones jurídiques), i de les operacions bancàries de condonació o renegociació de deute, com també l'obligació de fer públics els comptes anuals. Ara s'afegirà, via esmena, la reducció del límit anual de donacions de particulars (persones físiques) perquè no superen els 50.000 euros anuals (ara són 100.000 a l'any).

- Tota donació superior a 25.000 euros es caldrà notificar al Tribunal de Comptes i publicar al lloc web de la formació política amb identificació del donant.

- Els estatuts dels partits polítics obligaran a renovar els òrgans de direcció en un termini màxim de quatre anys, coincidint amb el cicle electoral natural. Este procés serà organitzat per cada partit "com cregui convenient", sempre que es garantisca la participació democràtica dels militants mitjançant congressos, assemblees, o altres formes de participació.

- En els estatuts dels partits s'establiran òrgans per a defensar els drets dels militants, com també el procediment de reclamació respecte als acords adoptats pel partit.

- En paral·lel, els estatuts de tots els partits hauran d'incloure el procediment d'expulsió per als membres que hagen estat condemnats per la comissió de qualsevol delicte dolós. D'entrada, es decretarà la suspensió automàtica de militància de persones incurses en un procediment penal i en el cas que se'ls obri juí oral per delictes relacionats amb la corrupció que comportin pena d'inhabilitació.

ELS JUTGES PODRAN EXTINGIR PARTITS

- Els 4.200 partits inscrits en el Registre del Ministeri de l'Interior s'hauran d'adaptar a la nova llei i presentar els seus comptes anuals davant del Tribunal de Comptes, reben o no subvencions o ajudes públiques. Qualsevol partit que, en un termini determinat, incomplisca estes obligacions legals podrà ser extingit; és a dir, el Registre de Partits Polítics podrà sol·licitar la cancel·lació de la seua inscripció, tot i que l'última paraula la tindrà la Justícia.

- L'Estatut de l'Alt Càrrec preveu l'exigència de presentar, prèviament al nomenament, una declaració de béns, activitats i drets, certificat de carència d'antecedents penals per determinats delictes, però a més ara s'afegix una certificació de la seua situació tributària amb Hisenda.

- La publicació de les declaracions de béns i interessos de l'alt càrrec inclourà més detalls. La informació es canalitzarà en el Portal de la Transparència que es posarà en marxa el 10 de desembre.

- Es manté la regulació prevista de les despeses de representació, que inclou la prohibició d'utilitzar targetes de crèdit amb càrrec a l'Administració.

- Es reforçaran els mitjans de l'Oficina de Conflicte d'Interessos, encarregada de vigilar el compliment de la legislació en matèria d'incompatibilitats.

- En el Codi Penal s'inclourà per primera vegada el finançament il·legal dels partits polítics com un delicte específic, tot i que el president del Govern central no ha precisat la pena.

- S'augmentaran els terminis de prescripció en delictes relacionats amb la corrupció. En els supòsits més greus en els quals es preveu la pena d'inhabilitació, els delictes no prescriuran fins passats 15 anys (ara són deu).

- Les penes d'inhabilitació relacionades amb la corrupció s'incrementaran.

INSTRUCCIÓ SUMARIAL AMB DATA LÍMIT

- Per a agilitzar els macroprocessos, hi haurà una nova regulació de la connexitat, de manera que la instrucció d'assumptes molt complexos puga seguir el seu curs sense la necessitat d'una concatenació de peces i establir les possibles responsabilitats penals amb agilitat.

- Es fixara un termini màxim per a la instrucció de sumaris (temps no detallat per Rajoy), de manera que es facen compatibles els drets dels imputats i les necessitats de la tasca d'investigació amb la durada d'este període.

- Es garantirà la ràpida recuperació de tots els béns que el delinqüent estiga obligat a tornar. Per a ells, es crearà una Oficina de Gestió i Recuperació d'Actius derivats del delicte.

- El Govern convocarà 100 noves places de jutges i fiscals prevista en els pressupostos generals de l'Estat de l'any 2015 i impulsarà les noves tecnologies en la lluita contra la corrupció.

- La concessió i denegació d'indults se sotmetrà a control parlamentari. Cada sis mesos es remetrà un informe i compareixerà el ministre de Justícia al Congrés.

- Es modificarà la Llei de Contractes per aprovar una nova regulació del perfil del contractant, limitar l'ús dels procediments negociats i ampliar les prohibicions de contractar amb l'administració.

- Finalment, es permetrà que els promotors d'una Iniciativa Legislativa Popular compareguen davant del Parlament a la comissió que es determine, i no al ple, per a presentar la seua proposta abans que es debati en sessió plenària.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià