1-O.- Rajoy avisa que "no hi ha mediació possible entre la legalitat i la desobediència"

Mariano Rajoy al Congrés
EUROPA PRESS
Publicado 11/10/2017 19:11:35CET

Apel·la a una Catalunya "mestissa" i al catalanisme "pactista i integrador" perquè l'independentisme pot fer malbé la seua millor època

MADRID, 11 Oct. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha recalcat este dimecres que "no hi ha mediació possible entre la legalitat i la desobediència" i ha cridat a recuperar una Catalunya "mestissa" i un catalanisme "pactista i integrador", ja que, segons ha dit, l'independentisme pot "fer malbé" la millor època de Catalunya.

En la seua compareixença davant el Ple del Congrés, Rajoy ha justificat la seua decisió d'engegar la via de l'article 155 de la Constitució amb la Generalitat de Catalunya per considerar que els dirigents catalans han utilitzat "la seua posició institucional per perpetrar un atac deslleial i molt perillós" contra la Constitució, la unitat d'Espanya, l'Estatut i "el que és pitjor, contra la convivència".

El cap de l'Executiu ha recalcat que, amb el suposat referèndum de l'1 d'octubre, el Govern català "va incomplir la llei, les sentències dels tribunals i la seua pròpia legalitat" i a més "va incitar a la rebel·lió dels carrers per simular una legitimitat democràtica de la qual mancaven".

I ha subratllat que la crisi generada va molt més allà d'una diferència política, ja que "és un desafiament a requisits previs a qualsevol discussió política". "El que hem vist, el desordre, la divisió entre catalans i la fugida d'empreses són dramàtiques conseqüències de la violació de les lleis", ha proclamat.

LA SOBIRANIA NACIONAL NO POT SER OBJECTE DE REVENDORIES

Rajoy ha assenyalat que qualsevol govern està obligat a defensar la sobirania nacional i l'unitat d'Espanya, que no pot "parcelarse" ni "malvendre's" ni ser objecte de "caramboles" o "trucs de màgia".

A la seua intervenció, Rajoy ha agraït a jutges, fiscals, policies i guàrdies civils haver complert "amb entrega i professionalitat" amb la seua tasca a Catalunya per protegir els drets dels ciutadans i garantir el compliment de la llei. "Tot dins de la llei per defensar la llei", ha proclamat.

A més, ha reconegut que ningú pot sentir-se "feliç ni satisfet" de la imatge oferta l'1 d'octubre ni les "bastes manipulacions" que es van abocar sobre la Policia i la Guàrdia Civil. I ha deixat clar que "els únics responsables" d'això són els que "es van obstinar a mantenir" esta convocatòria declarada il·legal i "van organitzar grups per impedir" a les forces de seguretat complir el seu mandat.

"DESMUNTADA LA INDEPENDÈNCIA DE CONTE DE FADES"

A continuació, ha alertat de les conseqüències d'esta "deriva" independentista, que tant "dany" està fent a la reputació de Catalunya, al seu futur i al seu benestar. Segons ha dit, "la realitat ha desmuntat la independència de conte de fades".

"L'independentisme és a punt de fer malbé la millor època de Catalunya en tota la seua història. I la implacable realitat ha desmuntat d'un cop totes les falsedats en les quals s'havia cimentat el mite d'una independència de conte de fades. No és pacífica, no és gratuïta, no serà reconeguda per Europa i ara tothom sap que té costos i molt elevats", ha avisat.

En este punt, Rajoy ha recalcat que un referèndum "fraudulent" no pot portar-se per davant a una comunitat de 7,5 milions de persones i el quart país de la UE. Segons ha recalcat, Espanya "no es trencarà mentre no ho decidiscan així els seus ciutadans".

COMPTAR AMB EL CATALANISME PACTISTA I INTEGRADOR

Rajoy ha assegurat que el futur de Catalunya passa per tancar la fractura i tornar a estanyar les ferides. "Cal retrobar esta Catalunya mestissa que tant ha contribuït al benestar i al progrés. I hem d'explicar per a això amb el catalanisme pactista i integrador que ha donat a Catalunya els seus millors moments", ha emfatitzat.

De fet, el president del Govern espanyol ha assenyalat que ell va participar d'alguns acords forjats en esta etapa de "cooperació lleial" --va ser ministre als governs de José María Aznar-- que "hui", segons ha dit, "tots" troben a faltar.

Rajoy ha afirmat que ell és ferm partidari del diàleg, però ha recalcat que ha de ser en el marc de la Constitució i la llei, no sota la imposició unilateral o per acordar què està "prohibit" a l'article 2 de la Constitució espanyola.

"Això és a una cosa que han de tenir en compte els nombrosos mediadors que s'han ofert", ha advertit Mariano Rajoy, per afegir que "no hi ha mediació possible entre la llei democràtica o la desobediència o la il·legalitat". "Què es vol dilucidar mitjançant la mediació? Que un tercer abandone complir les lleis? Que es done carta de naturalesa a l'actuació deslleial del Govern català?", s'ha preguntat.

A més, ha aprofitat per subratllar que el suposat dret a decidir és en realitat una "manera tramposa" d'invocar un dret d'autodeterminació que cap constitució democràtica contempla i que l'ONU cenyeix els pobles subjectes a dominació colonial.

El president del Govern central ha posat l'accent que "sens dubte" es pot dialogar en una situació com esta, però sobre temes com la qualitat o quantitat de serveis públics, el finançament, el perfeccionament de l'autogovern o com millorar l'eficiència.

LA CONSTITUCIÓ TAMBÉ ES POT CANVIAR

Igualment, ha reconegut que al Parlament es pot parlar de tot el que la Constitució i les lleis permeten parlar, "fins i tot plantejar una reforma" de la mateixa seguint els seus procediments. "La Constitució no és una llei perpètua i pot ser modificada", ha postil·lat.

"En una democràcia tot és susceptible de ser dialogat, però és el contrari a pretendre avançar per la via de la unilateralitat, l'amenaça o els fets consumats", ha avisat, per apel·lar de nou Puigdemont al fet que torne a la legalitat i restablisca la normalitat institucional.

El president ha admès que el vot és essencial en democràcia però és "una falsedat completa este mantra" que "votar és democràcia", ja que, en el cas concret de la "farsa" de l'1 d'octubre, "cap de les regles" s'ha complert. "Ni són certes les seues raons ni són tants els seus suports", ha agregat.

Finalment, Rajoy ha fet seues les paraules que va pronunciar el Rei fa una setmana i ha garantit que el seu Govern es dedicarà a buscar la concòrdia i la pau social perquè tots són "fills del mateix sol i tributaris del mateix riu".

colaboracio