Rajoy es reunirà demà amb Donald Trump en la Casa Blanca

Mariano Rajoy saluda a Donald Trum en la cumbre de la OTAN
TWITTER MARIANO RAJOY
Publicado 25/9/2017 11:35:08CET

Les relacions econòmiques i de defensa, la lluita contra DAESH i la situació de Corea del Nord i Veneçuela, en l'agenda de la trobada

MADRID, 25 Sep. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern, Mariano Rajoy, visitarà este dimarts la Casa Blanca per a mantindre la seua primera reunió de treball amb el president d'EUA, Donald Trump, que se centrarà en les relacions bilaterals i en assumptes internacionals com els assajos nuclears i balístics de Corea del Nord i la crisi institucional a Veneçuela.

La visita de Rajoy a Washington, que s'està planejant des de la primera conversa telefònica que van mantindre tots dos, es produeix finalment en vespres de l'1 d'octubre, la data en la qual la Generalitat de Catalunya pretén celebrar un referèndum independentista.

Este diumenge, la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, va assegurar que el secretari de Defensa d'Estat Units, James Mattis, li va transmetre "un missatge molt clar de suport a l'Estat espanyol i a la defensa de la democràcia" durant la seua trobada en el XXII Fòrum Espanya-els Estats Units del cap de setmana.

Amb tot, fonts de Moncloa asseguren que la situació de Catalunya no està en l'agenda de la trobada amb Trump i que, a més, tots els socis internacionals d'Espanya tenen des de fa temps una posició clara i sense fissures, en el sentit que es tracta d'un assumpte intern d'Espanya que ha de tractar-se amb respecte a la llei i al marc constitucional espanyol.

I a més, destaquen que esta visita és molt important en si mateixa, per l'envergadura de les relacions bilaterals, així que transcendeix amb molt la conjuntura actual a Espanya. En Moncloa consideren "excel·lent" el tracte que el Govern d'EUA va a donar a la delegació espanyola: allotjament en Blair House, la residència oficial dels convidats del president; firma en el llibre d'honor, reunió en el despatx oval, esmorzar de treball i posteriorment roda de premsa conjunta dels dos mandataris.

A diferència del que és habitual en visites d'este tipus, en esta ocasió Rajoy viatja a Washington solament per reunir-se amb Trump en la Casa Blanca, no té res més en agenda i estarà de tornada a Madrid el dimecres. Rajoy té previst arribar a la base nord-americana d'Andrews este mateix dilluns a la nit.

La prioritat de la cita són les relacions bilaterals, polítiques, econòmiques, comercials i de defensa. Rajoy ja va visitar la Casa Blanca al gener de 2014 per a reunir-se amb Barack Obama, però en el Govern destaquen que, mentre llavors Espanya estava iniciant la seua eixida d'una greu recessió, ara l'economia creix a taxa superiors al 3%.

Al costat del creixement econòmic, el Govern espanyol es presenta en Washington amb l''actiu' d'una relació bilateral en matèria de Defensa que és molt valorada a Washington i que inclou la cessió de l'ús de les bases de Rota (Cadis) i Morón (Sevilla). Espanya, com tots els membres de l'OTAN, manté el compromís d'elevar fins al 2% del PIB el gasto en defensa en l'horitzó de 2024, una petició en la qual ha insistit molt el Govern nord-americà.

NO S'ESPERA CAP FREC

L'Executiu no espera cap frec amb el nou mandatari dels Estats Units, tampoc a compte del lliure comerç del que Rajoy és ferm partidari. La relació entre els dos països, asseguren les fonts, és molt sòlida, i afigen que entre socis i amics quan hi ha "matisos" o diferències es parlen "amb lleialtat".

En l'àmbit econòmic, els Estats Units és la primera destinació de les exportacions espanyols fora de la Unió Europea, el sisé client i el cinqué subministrador de béns. El comerç bilateral va ascendir en 2016 a 23.344 milions d'euros, amb dèficit per a Espanya de 1.688 milions. Tots dos països tenen interés a potenciar la relació econòmica.

Pel que fa a la inversió, en 2015 els Estats Units va ser la segona destinació d'inversions espanyoles, que han aconseguit un estoc de 60.259 milions d'euros i sostenen 96.000 ocupacions. Els Estats Units és el primer inversor a Espanya, amb un estoc en 2015 de 50.046 milions d'euros. La inversió espanyola està molt concentrada en el sector financer, però també abasta sectors com el transport i l'energia i el Govern considera que encara hi ha més oportunitats per a empreses espanyoles.

Al costat de les relacions bilaterals, Trump i Rajoy tindran ocasió d'abordar l'escenari internacional, començant per les proves nuclears i balístiques de Corea del Nord. En este assumpte, assenyalen les fonts, Espanya i els Estats Units estan completament d'acord.

La posició espanyola la va reiterar el ministre d'Afers exteriors, Alfonso Dastis, la setmana passada en l'ONU. Dastis va qualificar els assajos com "una de les principals amenaces per a la pau internacional" i va demanar a Pyongyang "que abandone una senda que porta sense remei a l'aïllament polític i econòmic del país" i òbriguen "el camí a negociacions" per a la desnuclearització de la península.

Un altre assumpte d'interés comú, i on el Govern espanyol és molt actiu, és Veneçuela. Dastis va tornar a demanar al Govern de Nicolás Maduro que, "en el marc dels esforços regionals", duga a terme "un verdader diàleg amb l'oposició" que respecte el seu marc constitucional, la separació de poders i els drets humans, i que porte a l'alliberament de tots els presos polítics, a eleccions lliures i per fi de la crisi humanitària.

Els dos països són també ferms aliats en la lluita contra el gihadisme i Espanya forma part de la coalició contra DAESH a l'Iraq. L'última vegada que Rajoy i Trump van parlar per telèfon, l'agost passat, va ser quan el mandatari nord-americà va transmetre les seues condolences pels atemptats de Barcelona i Cambrils.

Tots dos havien parlat també després de la victòria de Trump al novembre de 2016 i, posteriorment, al febrer, quan ja havia pres possessió. A més, es van veure breument en dos cimeres internacionals: en la reunió de líders de l'OTAN al maig i en la del G20 al juliol a Hamburg (Alemanya).

colaboracio