Seo/Birdlife impulsa una xarxa de voluntaris per a localitzar i denunciar paranys il·legals

Imagen de un parany
Foto: SOCIEDAD VALENCIANA DE ORNITOLOGÍA
Actualizado: jueves, 18 septiembre 2014 17:24
av2" class="NormalTextoNoticia" itemprop="articleBody">

VALÈNCIA, 18 Sep. (EUROPA PRESS) -

   Seo/Birdlife ha anunciat la posada en marxa d'una xarxa de voluntaris a la Comunitat Valenciana per a localitzar i denunciar 'paranys' il·legals i col·laborar amb el web 'Parany Maps', en el marc del projecte Life Un Refugi Segur per a les Aus Silvestres (www.leavingisliving.org ). Les dates previstes del voluntariat són l'1 d'octubre al 9 de novembre.

   Segons explica l'organització en un comunicat, "cada any, milions d'aus migratòries es desplacen entre les seues localitats de reproducció a Europa fins a les àrees d'eixivernada en el Mediterrani i Àfrica i cada any al voltant de cinc milions d'aus no passen el seu destí a causa de a la caça il·legal".

   El 'parany' és un sistema de caça "massiu i no selectiu que captura anualment entre milió i mig i dos milions i mig de grives i altres espècies insectívores protegides", assenyala l'organització, que afig que es tracta "d'una tècnica declarada il·legal al nostre país pel Tribunal Suprem i el Constitucional que fa que les aus caiguen en arboris-trampa i les seues ales queden impregnades de goma d'enganxar".

   El projecte 'Parany Maps', en marxa des de 2007, consistix en una aplicació en línia on es pot comprovar a "temps real" quina és l'activitat dels 'paranyers' i es nodrix de les observacions aportades per voluntaris de totes les comarques on es practica esta tècnica.

PER A QUANTIFICAR I DENUNCIAR

   Les dades generades amb el voluntariat són de "lliure accés" i pretenen facilitar als agents del Seprona i la Policia rural la localització de paranys actius. L'organització pretén que els voluntaris detecten i quantifiquen el nombre de 'paranys' actius a les províncies de Castelló, València i Alacant en 2014; denunciar la seua existència; utilitzar metodologia estandarditzada per a la detecció de 'paranys'; contribuir a les tasques de sensibilització del projecte Life + i, de manera complementària, "es realitzarà un taller de formació per a aprendre a identificar quan un parany està actiu, com fer la presa de dades, entre altres".

   El projecte Life Un Refugi Segur per a les Aus Silvestres (www.leavingisliving.org) unix els esforços de les organitzacions SEU/BirdLife a Espanya, la Lega Italiana Protezione Ucceli (LIPU) a Itàlia i l'Hellenic Ornitological Society (HOS) a Grècia "per a reduir la caça il·legal d'aquelles zones on estos mètodes estan més arrelats, a més de donar a conéixer la importància de les aus migratòries per als nostres ecosistemes i entre tots millorar el compliment de les lleis".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià