Síndic de Greuges reclama més mitjans i millor coordinació dels protocols per a atendre les víctimes de gènere

José Cholvi presenta informe sobre violencia de género
EUROPA PRESS
Publicado: martes, 27 junio 2017 15:55

Constata que la majoria de les dones no denuncien i que existix "un abandó prematur" dels recursos que interposen

VALÈNCIA, 27 Jun. (EUROPA PRESS) -

La Sindicatura de Greuges ha assegurat este dimarts que els principals problemes als quals s'enfronta el sistema d'atenció a les dones víctimes de violència de gènere són la falta de mitjans i de recursos humans i, especialment, la falta de coordinació dels protocols d'actuació de tots els aparells de les administracions. Per açò, ha urgit a construir "un autèntic sistema integral de prevenció, atenció i seguiment de les víctimes i dels seus fills".

Així consta en l'informe que la institució ha presentat este dimarts en les Corts Valencianes, i que, posteriorment, ha sigut presentat en roda de premsa pel síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, José Cholbi, acompanyat per l'adjunt Ángel Luna i els tècnics David Calataiud i Consuelo Catalá. El document analitza en profunditat l'eficàcia dels recursos desenvolupats per l'Administració en relació a l'atenció a les dones víctimes de violència de gènere.

Concretament, l'estudi unifica tota la informació sobre mitjans humans i materials, així com els dispositius amb els quals compta la Comunitat Valenciana en l'actualitat amb la finalitat d'ajudar a millorar les accions de l'Administració pel que fa a l'atenció integral a les dones víctimes de violència de gènere, així com als seus fills.

Segons ha explicat Luna, una de les primeres conclusions a les quals arriba el Síndic en el seu informe és que la majoria de les víctimes de violència de gènere seguix sense denunciar la seua situació i abandonen prematurament els recursos que han pogut interposar sense que "hi haja un seguiment de la seua evolució posterior". A més, ha indicat que gran part de les dones que acudixen als centres d'atenció a les víctimes estan en procés d'exclusió social i són estrangeres.

Per esta raó, considera que la denúncia no ha de ser l'única porta d'entrada per a rebre protecció i ajuda, sinó que l'Administració "ha de desenvolupar protocols perquè les dones que per diverses raons no volen o no s'atrevixen a interposar una denúncia puguen accedir a determinats recursos, ja siguen econòmics o d'índole psicològic-emocional".

Així, ha urgit a engegar mecanismes que permeten "una activació automàtica de totes les prestacions i servicis sense necessitat de denúncia" i a realitzar "un abordatge complet i un seguiment de les situacions que viuen cadascuna de les dones".

Per a açò, Luna ha advocat per "construir un sistema d'atenció integral de prevenció, atenció i seguiment de les víctimes" i iniciar "una coordinació profunda dels protocols d'actuació de tots els aparells de les administracions per a construir un itinerari que contemple un pla individualitzat per a cada dona i els seus fills".

RECOMANACIONS A LA GENERALITAT

Para açò, el document planteja un total de 94 recomanacions per als diferents departaments de la Generalitat. Així, demana a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública que implante online l'Informe Mèdic Presumpta Violència de Gènere perquè, d'esta forma, en temps quasi real, el jutjat active el protocol corresponent si fóra necessari.

A la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, el departament amb un major nombre de recomanacions, el defensor insta a crear dos nous Centres d'Emergència específics i independents, un a València i un altre a Castelló, ja que en l'actualitat solament existix un dispositiu d'estes característiques a Alacant amb dotze places per a dones i els seus fills.

També, recomana a este departament a desenvolupar una xarxa d'habitatges tutelats que preste assistència i atenció a les víctimes de violència de gènere i el convida a què considere la "figura d'acompanyament" en dispositius residencials per a emparar la dona en els diferents tràmits i gestions que fer durant les primeres setmanes en els dispositius. D'igual manera, proposa que es revisen els reglaments de règim intern dels centres pel que fa als incompliments per part de les dones usuàries i que implemente mecanismes per a conéixer el nivell de satisfacció de les mateixes.

En el marc de l'assistència jurídica gratuïta, el Síndic demana a la Conselleria de Justícia que implant, de manera expressa, les guàrdies corresponents al torn especialitzat de violència de gènere i que els Col·legis d'Advocats establisquen que este torn de violència es destine únicament a l'atenció de dones i menors víctimes de maltractaments i recomana, també, la creació de la Unitat Integral de Valoració Forense a Castelló amb dotació personal i de recursos materials.

Així mateix, demana a Habitatge que, a més de facilitar l'accés a les dones víctimes de violència de gènere, s'assegure que els immobles que facilita estan en entorns que garantisquen la seua integritat i seguretat. Per la seua banda, al departament que dirigix Rafa Climent li insta a què els plans del Servef prioritzen a este col·lectius en qüestions d'empleabilitat.

SUGGERIMENTS A LA DELEGACIÓ ESPECIAL DEL GOVERN

D'altra banda, el Síndic realitza una sèrie de suggeriments a la Delegació Especial del Govern contra la Violència contra la Dona i traslladarà l'Informe a l'oficina del Defensor del Poble perquè, si ho considera oportú, transmeta estos suggeriments al Govern d'Espanya.

En este sentit, suggerix que l'Ordre de Protecció per a la dona víctima de violència de gènere s'estenga als fills menors al seu càrrec i quan es dicte Ordre de Protecció als menors es "suspenga automàticament la pàtria potestat" per a evitar que quan hi haja, per exemple, que canviar a un xiquet de col·legi "s'haja de demanar l'autorització del pare maltractador".

Igualment, demana que es publiquen en el Portal Estadístic de l'Observatori de Gènere les sentències fermes per maltractament i que s'establisquen drets econòmics d'orfandat per als menors que queden orfes després de l'homicidi de la seua mare quan este no fóra titular o beneficiària de la Seguretat Social.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià