STEPV qualifica de "rotund fracàs" la consulta lingüístca i xifra en un 2,6% les credencials retirades pels pares

Actualizado: viernes, 19 diciembre 2014 18:47

Escola diu que el participació en la "consulta-trampa" ha estat "gairebé nul·la" i demana la dimissió de Català

VALÈNCIA, 19 Dic. (EUROPA PRESS) -

El Sindicat de Treballadores i Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià (STEPV-Iv) ha qualificat de "rotund fracàs" l consulta lingüística convocada per la Conselleria d'Educació perquè els pares expressen les seues preferències sobre el programa lingüístic dels col·legis dels seus fills i, en este sentit, ha assegurat que "sol un 2,6% dels pares ha retirat la credencial en els centres educatius".

El sindicat explica, en un comunicat, que ha fet una enquesta en els centres educatius per saber quants pares i mares havien retirat la credencial per a votar en la consulta sobre el programa lingüístic del centre.

D'acord a les dades difoses per STEPV, "els resultats d'esta consulta indiquen que només un 2,6% de les famílies han recollit la credencial". Per províncies, a Alacant la participació és del 2,7%; en Castelló, del 2,8%, i a València, del 2,3%, el que significa, per a esta entitat, que "les famílies han girat l'esquena a la consulta i que han atès la petició de no participar per part de les organitzacions majoritàries de la comunitat educativa".

El sindicat lamenta que "les direccions dels centres han hagut de fer treball extra en esta setmana per a fer arribar a les famílies la informació sobre la consulta". La inspecció va enviar escrits en els centres recordant a les direccions l'obligació de fer arribar la informació de la consulta a totes les famílies, on s'obligava a tots els tutors a lliurar una carta a cada alumne per a fer-la arribar als seus pares.

"Així i tot, --prosseguix-- la immensa majoria de pares han optat per no participar en una consulta trampa, no vinculant i innecessària, que només ha portat dolors de cap organitzatius als centres que estan tancant este trimestre (avaluacions, notes, etc) i preparant les activitats de cap d'any i nadal. De fet, en l'enquesta es preguntava si la consulta havia generat problemes organitzatius i la immensa majoria s'ha queixat de la planificació dolenta per part de la Conselleria".

Per a STEPV, el resultat de la consulta --"que sol coneixerà la Conselleria, puntualitza-- queda completament invalidat i, per tant, exigix a l'administració que deixe de fer perdre el temps en els centres educatius amb experiments inútils i innecessaris i atenga les seues obligacions com marca la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV), és a dir, potenciar el valencià en l'ensenyament i atendre la demanda de les famílies que volen programes lingüístics en valencià i no ho tenen".

Per la seua banda, Escola Valenciana ha valorat "la reacció de les famílies a la consulta-trampa de la consellera d'Educació, Maria José Català".

"Els pares i les mares han actuat donant un excel·lent exemple cívic de maduresa democràtica i li han transmès a la consellera d'Educació un missatge contundent: a la societat no se la manipula amb interessos electoralistes i per això demanem la dimissió de Maria José Català", ha manifestat, en un comunicat, el president de l'entitat cívica, Vicent Moreno.

Des d'Escola recorden que l'abril de 2014 la Generalitat València ha publicat un baròmetre on es preguntava quin model lingüístic preferirien els valencians a l'hora de portar els fills i filles a l'escola "i el resultat ha estat contundent: el 84% dels enquestats van dir que volien que els xiquets pogueren estudiar en valencià i d'aquest percentatge un 68% dels enquestats van dir que volien un programa on l'alumnat dominés el valència, el castellà i l'anglès", mentre que "un 15,1% ha dit que volien que l'alumnat dominés només el valencià i el castellà".

"Per tant la major part de la població valenciana vol, segons el baròmetre de Presidència de la Generalitat Valenciana, que els seus fills i filles estudien en un programa bilingüe o trilingüe on la nostra llengua tinga una presència destacada en l'ensenyament", conclou l'organització.

En la mateixa línia, Escola assegura que "la participació en la consulta-trampa és gairebé nul·la, ja que els percentatges de famílies que s'han inscrit són ridículs".

"La consulta il·legal a les famílies ha estat la punta de l'iceberg d'atac als Consells escolars i és símptoma de l'aplicació de la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (Lomqe), que advoca per desmantellar els Consells escolars, els òrgans que aglutinen tots els agents implicats en el bon funcionament d'una escola", ha asseverat Vicent Moreno.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià