El 80% dels sistemes d'alerta de tsunami a Tailàndia necessiten reparacions

Publicado 31/7/2017 18:41:32CET

BANGKOK, 31 Jul. (Reuters/EP) -

Més d'una dècada després que un dels pitjors tsunamis devastara Tailàndia i acabara amb la vida de 5.395 persones, el 80% dels sistemes d'avís i prevenció necessiten treballs de manteniment, segons ha anunciat este dilluns el subdirector general del Departament de Prevenció i Mitigació de Desastres, Kobchai Boonyaorana.

"Hem d'arreglar entre el 70 i el 80% (de l'equip), al voltant de 2.000 peces. Vam engegar este sistema en 2006 i és necessari mantindre-ho", ha explicat Kobchai.

"Cal canviar les bateries", ha agregat. "He ordenat que es faça amb urgència, sobretot en el sud, que és una regió turística. En alguns llocs l'equip pot estar danyat, però no són molts", ha asseverat.

El sistema d'alerta de tsunami de Tailàndia inclou torres de vigilància, una xarxa de boies de detecció en el mar i megafonia. Durant els treballs de manteniment s'utilitzaran altres formes d'advertiment com a anuncis en televisió i ràdio.

El sistema d'alerta es prova tots els dies i Tailàndia està preparada per a futurs tsunamis, ha afirmat el portaveu del Centre Nacional d'Alerta de Desastres de Bangkok, Prasert Kunneang. "Si hi ha un tsunami demà, el sistema d'alerta funcionaria", ha declarat Prasert.

El 26 de desembre de 2004 un terratrèmol de magnitud 9.15 en la costa de Sumatra, a Indonèsia, va provocar un tsumani que va devastar Indonèsia, Sri Lanka, l'Índia i Tailàndia, deixant un saldo total de 226.000 morts. Tailàndia va ser un dels països més afectats, un país on el turisme representa el 12% de l'economia.

colaboracio