TC admet el recurs del Govern a la Llei d'Acompanyament del Consell que incloïa un impost a dipòsits bancaris

Actualizado: miércoles, 22 octubre 2014 15:41

VALÈNCIA, 22 Oct. (EUROPA PRESS) -

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat presentat pel Govern contra la Llei de la Generalitat Valenciana 5/2013, de 23 de desembre, de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, id'Organització, coneguda com a Llei d'Acompanyament, que incloïa un impost a dipòsits bancaris.

L'alt tribunal ha acordat donar trasllat de la demanda al Congrés dels Diputats i al Senat així com la Generalitat i a les Corts Valencianes, que disposaran d'un termini de 15 dies per a personar-se en el procediment i formular al·legacions.

El ple acorda també la suspensió automàtica de la norma recorreguda després d'haver invocat el Govern en els seus recursos l'aplicació de l'article 161.2 de la Constitució, que establix que l'executiu central podrà impugnar davant del TC les disposicions i resolucions adoptades pels òrgans de les comunitats autònomes i que esta impugnació produirà la suspensió de la disposició o resolució recorreguda.

L'admissió a tràmit no suposa cap pronunciament sobre el fons del recurs, sobre el qual el tribunal resoldrà "en pròximes dates", segons assenyala el TC en una nota de premsa. Segons consta en la providència en la qual s'acorda l'admissió a tràmit del recurs, de data 21 d'octubre, la suspensió de la vigència del precepte impugnat ho és des de la data d'interposició del recurs --el 29 de setembre-- per a les parts del procés.

DISCREPÀNCIES EN DOS ARTICLES

El mes d'abril passat es va informar del començament de negociacions per part del Govern i la Generalitat per a resoldre les "discrepàncies" existents sobre dos articles de la Llei d'Acompanyament, un dels quals fa referència a l'impost sobre dipòsits bancaris, un gravamen amb el qual l'executiu d'Alberto Fabra preveia recaptar 230 milions d'euros.

La Comissió Bilateral de Cooperació Administrativa General de l'Estat-Generalitat en relació amb la Llei 5/2013 de 23 de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d'Organització de la Generalitat, coneguda com a llei d'Acompanyament, va acordar el març iniciar negociacions per a resoldre estes "discrepàncies" manifestades per l'Estat en relació amb els articles 88 i 161 d'esta norma.

En concret, el 161 fa referència a l'impost sobre els dipòsits en entitats de crèdit, mentre que el 88 modifica un annex de la Llei 10/2010, de 9 de juliol, de la Generalitat, d'ordenació i gestió de la funció pública valenciana per a canviar determinats cossos i escales.

El president de la Generalitat, Alberto Fabra, ha defensat en aquell moment l'impost sobre dipòsits bancaris per "tenir més ingressos davant de la falta de finançament", i mantenint el "compromís" que "no anem a retallar en qüestions fonamentals com l'educació i la sanitat". En este sentit, afirmava en el mes d 'abril que eren en converses amb el Ministeri d'Hisenda, tot i que seguia "avançant" l'aplicació de l'impost i anunciava que seguirien "per este camí".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià