Totes les administracions lamenten el crim del Campello i demanen un Pacte d'Estat contra la violència de gènere

Concentració pel crim del Campello
EUROPA PRESS
Actualizado: lunes, 20 febrero 2017 19:31

Compromís i PPCV discrepen sobre el pressupost que destinen el Govern central i la Generalitat Valenciana a este problema

VALÈNCIA, 20 Feb. (EUROPA PRESS) -

Totes les administracions --central, autonòmica, provincial i local-- s'han unit este dilluns en una concentració a les portes del Palau de la Generalitat per a condemnar el crim de Margaret, una dona de 79 anys assassinada este diumenge presumptament a les mans de la seua parella al Campello, i han aprofitat per a reclamar un gran Pacte d'Estat contra la violència de gènere que pose tots els mitjans necessaris per a acabar amb "el terrorisme masclista que s'està portant desenes de dones per davant".

La concentració ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Ximo Puig, la vicepresidenta Mónica Oltra, i altres membres del Consell, a més de representants de la Diputació i de l'Ajuntament de València; el delegat del Govern, Juan Carlos Moragues; la directora de l'Institut de la Dona i per a la Igualtat d'Oportunitats (IMIO), Lucía Cerón; i representants dels diferents els grups polítics.

Després de guardar silenci en record de Margaret, Oltra ha manifestat que esta concentració "mostra que la societat valenciana està amb les víctimes, se solidaritza amb els seus familiars i amics, i està absolutament enfrontada als agressors i als assassins".

La també consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha fet una crida a tota la societat per a "derrocar eixos murs invisibles que separen les víctimes de l'ajuda externa" i demanar la col·laboració de totes les persones perquè denuncien "quan saben que darrere dels murs d'una vivenda estan ocorrent actes de violència de gènere".

Per a Oltra, la "cooperació de tots els governs" en esta concentració "demostra una aliança infrangible contra la violència masclista i un compromís ferm a construir relacions igualitàries entre hòmens i dones".

Per la seua banda, la directora de l'Institut de la Dona i per a la Igualtat d'Oportunitats (IMIO), dependent del Ministeri de Sanitat, Lucía Cerón, ha incidit que este és "un problema de tots, no solament de la dona que està patint maltractament, sinó una mica de tots els altres: família, amics i veïns", per la qual cosa ha instat a "intervindre" i denunciar.

Cirón ha assegurat que "per part del Govern central no hi ha hagut cap retallada en matèria de violència de gènere" i ha avançat que la intenció és "fer un Gran Pacte d'Estat perquè hem de contribuir i sumar". "La dona ha de donar el pas i si no és capaç que sàpia que hi ha administracions darrere que les recolzem", ha dit, per a afegir que totes les administracions "estem amb elles i per a elles". "Per favor que siguen capaços de demanar ajuda, ni una mort més", ha sentenciat.

Als hòmens els ha exigit que "es consciencien que no és el camí ni la gelosia ni el masclisme. També ells han de ser capaços de dir 'necessite ajuda' i d'obrir un dia els seus ulls i dir: 'No estic fent les coses bé'".

RETRETS PER FINANÇAMENT

Per la seua banda, el diputat de Compromís en el Congrés Enric Bataller ha assenyalat que "queda molt de treball per fer" i ha lamentat que "les polítiques del Govern de Rajoy en els últims anys han suposat una baixada de la inversió pressupostària en mesures contra la violència de gènere". De 2010 al 2016, ha precisat, "s'arrossega una baixada d'un 26% en el pressupost" destinat a esta matèria, que passa de 34 a 25 milions, ha dit.

Així, ha cridat a "recuperar eixes inversions" i aconseguir un Pacte d'Estat contra la violència de gènere que incloga mesures preventives, pedagògiques i que assegure que les víctimes de violència de gènere "podran denunciar sense por a haver d'abandonar el seu domicili o perdre el seu treball".

Des del PPCV, la portaveu adjunta del grup en les Corts, Maria José Catalá, ha expressat la importància de mostrar "acord" i "unanimitat" entre totes les administracions i s'ha mostrat "totalment d'acord a aconseguir un Pacte d'Estat contra la violència masclista".

Segons Catalá, "és moment no solament dels gestos sinó també de les accions", per la qual cosa ha reclamat al Govern de la Generalitat "pressuposat" en matèria de violència de gènere ja que vé "íntegrament de l'Estat". "Demanem pressupostos i recursos a la Generalitat perquè esta qüestió amb la foto no l'anem a arreglar, necessitem pressupost i propostes clares", ha reiterat.

Les declaracions de Catalá han provocat el malestar de la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, que ha parlat posteriorment amb ella, l'ha acusat de "mentir" en esta qüestió i li ha recriminat que cal mostrar unitat en matèria de violència de gènere, al que la diputada del PPCV li ha respost que ha sigut Bataller el primer a criticar al Govern de Rajoy per esta qüestió.

Des del PSPV, la diputada en els Corts Rosa Peris ha instat a acabar amb la "impunitat social de la qual encara gaudixen els maltractadors".

Per la seua banda, el delegat del Govern del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, durant la seua visita la planta de reciclatge tèxtil Koopera Mediterrània, creada per Cáritas Diocesana, a Riba-roja, ha advocat també per "un gran Pacte d'Estat" que acabe amb el "terrorisme masclista". "Ha de ser una cosa que ens unisca i ens cohesione perquè tenim l'experiència en matèria de terrorisme que quan més units, compactes i cohesionats estem, la resposta és més efectiva", ha defès.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià